Sexlivet etter fødselen - slik takler dere forandringen

FINN TILBAKE TIL HVERANDRE: Både hverdagsliv og samliv forandrer seg når man blir foreldre.
FINN TILBAKE TIL HVERANDRE: Både hverdagsliv og samliv forandrer seg når man blir foreldre. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bli foreldre innebærer store endringer. Livet snus på hodet, og vil aldri igjen bli helt som før man fikk barn. Også samlivet stilles overfor store utfordringer, og mange ganger blir sexlivet lidende.

Den siste tiden har temaet blitt inngående diskutert i Mammanetts Pappanel; Etter fødselen kan sexlysten gå ned hos en eller begge, kanskje maser mannen mens kvinnen føler seg utilstrekkelig, og situasjonen påvirker samlivet i negativ retning. 

Sexolog Gro Isachsen, som også er gründer bak bekkenbunnstreneren VagiFlex, forteller til Mammanett at det er helt vanlig at både kvinner og menn får mindre sexlyst etter at de har fått barn.

– Menn kan få mindre sexlyst fordi testosteronnivået går ned. Kvinner blant annet fordi de får mindre kontakt med kjønnet fordi bekkenbunnen har blitt slappere. Det gjør ofte at orgasmene blir mindre merkbare, siden den fysiske delen av orgasmen er at disse musklene trekker seg sammen og løser opp gjentatte ganger. Inntil 80 prosent av musklene forsvinner etter svangerskap og fødsel, forteller sexologen.

LES OGSÅ: Dette skjer med kvinnens kropp etter fødselen

Gjør knipeøvelser 

Slappe bekkenbunnsmuskler kan også være årsaken til prolaps i underlivet, det vil si framfall av blære og livmor, og at skjeden kjennes svært kort, noe som kan gjøre samleiet smertefullt. 

Råder fra eksperten er å begynne å trene med knipeøvelser allerede dagen etter fødselen. Når alle rifter og sår har grodd kan man bruke en bekkenbunnstrener.

De fleste synes partnerens kropp er sexy 

Mange kvinner er kanskje rett for at partneren ikke skal føle lyst overfor kroppen deres etter en fødsel. Dette synes ikke Isachsen er noe å bekymre seg for.

– De aller fleste menn synes partnerens kropp er sexy og helt ok, selv om hun svært ofte har lagt på seg og fått strekkmerker. Hun har jo brukt kroppen sin til å lage felles barn og er derfor det vakreste han kan tenke seg, sier sexologen.

LES OGSÅ: Slik forandrer brystene seg

Ikke bare se hverandre som foreldre 

Hun mener det er viktig å ikke glemme kjæresterollen når man har blitt foreldre. Klarer man å få litt alenetid, er det et skritt på veien til å finne tilbake til sexlivet.

–  Bli enige om fordeling av husarbeid og arbeid med barn slik at begge føler de likevel får litt tid til seg selv. Sørg for at respekten, fortroligheten og nærheten fortsatt er der i hverdagene og ikke gå i fella at dere bare blir foreldre og glemmer kjæresterollen helt. Sørg for at dere av og til kan være uten barn. Flørt og se hverandre som sensuelle kjønnsvesener, i stedet for bare å se hverandre som foreldre, sier hun.

Menn mer lyst generelt

At mannen raskere ønsker seg tilbake til sexlivet slik det var før, kan være en utfordring for kvinnen som nettopp har født. Mannen har jo ikke gått gjennom de samme kroppslige endringene, og er gjerne utstyrt med en større lyst også fra naturens side.

– Hvor mye lyst vi har på sex varierer stort, fra person til person. Det kan likevel se ut til at menn generelt har mer lyst enn kvinner. En årsak til dette er nok at menn har atskillig mer testosteron enn kvinner. Testosteron regnes som tenningshormonet for begge kjønn. Hva slags erfaring vi har med sex og hva vi tenker om det spiller også en stor rolle for hvor lyst vi har. Forbinder vi sex med noe vi må gjøre, ellers blir partneren sur og grinete, får man lite lyst. Om vi husker hvor godt det kan være er det lett å få lyst, sier Isachsen.

Vanlig med ulik sexdriv  

Det er imidlertid ikke uvanlig at menn også kan slite med sexlysten, noe som også har blitt diskutert i Pappanelet.

– Ulik sexdriv er svært vanlig. For cirka 20 prosent av par som oppsøker meg som sexolog er det mannen som mangler lyst. For mange er årsaken ofte stress. For noen har det også gått ut over evnen til å få ereksjon sammen med partneren. De opplever sex som en utrygg arena, de helst ikke vil inn i. Om sex oppleves som press, utrygghet og manglende mestring hjelper det ofte å lære seg å slappe av i seksuelle situasjoner. Mange må nullstille helt og sakte men sikkert bli kjent igjen. Det hjelper også å legge lista lavt. Ikke tenke at enhver seksuell situasjon skal og må ende med samleie, men at det er greit at det blir det det blir og uansett er nærhet og flørt et gode for begge to. Alt for mange vegrer seg mot nærhet fordi de da tror de må levere «hele pakken», det vil si at da forplikter de seg til å gå hele veien fram til begges orgasme under et mest mulig spektakulært samleie, avslutter Isachsen. 

denne saken ble første gang publisert  30.10.2012

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer