Shaken Baby Syndrome: Mellom fem og sju spedbarn dør i Norge hvert år

Å riste et spedbarn kan ha dødelig utgang. Altfor få foreldre er klar over dette.

IKKE RIST BARNA DINE: Mange foreldre kan miste besinnelsen når barna gråter og gråter og aldri slutter. Men å riste et lite barn kan føre til alvorlige skader, i verste fall døden. Foto: NTB Scanpix Foto: NTB scanpix
IKKE RIST BARNA DINE: Mange foreldre kan miste besinnelsen når barna gråter og gråter og aldri slutter. Men å riste et lite barn kan føre til alvorlige skader, i verste fall døden. Foto: NTB Scanpix Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å riste et gråtende spedbarn kan bli skjebnesvangert. Hvert år dør mellom fem og sju norske barn av shaken baby syndrom.

De siste årene er det blitt satt stadig større søkelys på det såkalte Shaken baby syndrome (SBS)  – eller abusive head trauma. Syndromet ble først beskrevet på sekstitallet. 

Hvert år dør mellom tre og fem spedbarn i Norge av påført hodeskade, f. eks. fordi de blir «filleristet».  

LES OGSÅ: Christoffers bestemor: - Jeg skjønte at det var noe galt, men ikke hva det var

Filleristing dreper

I følge tall fra Rettsmedisin i Oslo blir rundt 12 norske barn alvorlig skadet som følge av filleristing: ⅓ dør, ⅓ blir skadet for livet, ⅓ overlever uten varige mén. Det er som regel et av barnets aller nærmeste som står for mishandlingen. 

-Vi kaller det også påført hodeskade, eller «ikke aksidentell hodeskade». Ved filleristing griper en voksen person rundt brystet og skuldrene på barnet og rister. Kanskje er omsorgspersonen utslitt av nattevåk og mister besinnelsen: “Nå tier du stille, nå har du skreket i to netter, jeg orker ikke mer”, forklarer professor i rettsmedisin, Torleiv Rognum, og skisserer en situasjon sikkert mange kan kjenne seg igjen i. 

FOR MANGE EKSEMPLER: Etter 30 år som rettsmedisiner har Torleiv Rognum sett altfor mange eksempler på Shaken baby syndrom, og mener vi trenger enda større fokus på dette.  Foto: NTB scanpix
FOR MANGE EKSEMPLER: Etter 30 år som rettsmedisiner har Torleiv Rognum sett altfor mange eksempler på Shaken baby syndrom, og mener vi trenger enda større fokus på dette. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ikke rist barna dine 

Men å riste barna kan bli skjebnesvangert.

- De som utsettes for slik behandling er i all hovedsak babyer og små barn, opp til 2 år. Når kroppen til et lite barn med svak muskulatur beveges raskt fram og tilbake, vil hodet, som er stort i forhold til kroppen bli hengende etter. Det utsettes for akselerasjon og bråstopp, forklarer Rognum. 

Hjernen til et lite barn har konsistens omtrent som gelé, og flyter i hjernevæsken. 

- Når hodet bråstopper vil hjernen fortsette bevegelsen og støte mot skalletaket. Blodsamleårene som forløper fra skalletaket til hjerneoverflaten, kommer på strekk og brister med den følge at det blør ut i rommet under hjernens senehinne, også kalt den harde hjernehinnen. Nervetrådene i hjernen kan bli overstrukket. Dette fører til forstyrrelser i pustefunksjonen og dermed til hjerneskade på grunn av oksygenmangel, sier Rognum. 

Et tredje tegn på filleristing er blødning i øynenes netthinner. Til sammen utgjør blodansamling under den harde hjernehinnen, hjerneskade og netthinneblødning en «triade» som er bevisende for at barnet har blitt filleristet.     

LES OGSÅ: En av fem norske foreldre blir alt for sint

Tre livstruende skader

Han har mer enn 30 års erfaring som rettsmedisiner, og har i mange år arbeidet for å spre kunnskap om barnemishandling og Shaken baby syndrom, som er en svært omfattende skade.

- Det er altså tre faktorer som utgjør Shaken baby syndrom: blodansamling under den harde hjernehinnen, alvorlig hjerneskade og netthinneblødning, presiserer Rognum.
I tillegg finner man ofte ribbeinsbrudd og brudd i skjelettet hos barn som filleristes. 

-Den  mest alvorlige skaden, som ofte er dødelig, er hjerneskaden som oppstår når de lange nervetrådene i hjernen blir overstrukket og det oppstår forstyrrelser i pusten og oksygenmangelskade, sier Rognum.

-Er det store mørketall når det gjelder denne diagnosen? 

-Det kan nok være mørketall når det gjelder barnemishandling, men Shaken baby syndrom gir så tydelige skader at det er vanskelig at det ikke blir oppdaget. Slike skader oppstår ofte kraftig risting.

-Kan slike skader oppstå ved uhell? 

-Det skal mye til. Når pårørende blir bedt om å demonstrere hva som har skjedd via en dukke, så demonstrere de gjerne bevegelser som ved risting - men så forsiktig at det ikke ville kunne ha medført skader, sier Rognum

LES OGSÅ: Livet etter krybbedøden

AGGRESJON: Ikke mist kontrollen, og la det gå ut over barnet. Foto: NTB scanpix
AGGRESJON: Ikke mist kontrollen, og la det gå ut over barnet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Obduksjonsplikt

Han har obdusert mange babyer med tydelige symptomer på Shaken baby syndrom.  I dag har politiet plikt til å etterforske alle plutselige uventede barnedødsfall, og alle barna blir obdusert. Rognum understreker at de fleste plutselige uventede dødsfall hos små barn ikke skyldes påførte skader.

- Akutt sykdom, krybbedød og ulykker er de hyppigste dødsårsaker i småbarnsalderen. Det må vi ikke glemme.

En grundig undersøkelse av dødsfallene med obduksjon og dødsstedsundersøkelse er viktig for å avlaste uskyldige foreldre for mistanke og folkesnakk. Det er like viktig som å ta de skyldige.

Dersom politiet ikke finner noe mistenkelig ved et plutselig barnedødsfall, får foreldrene tilbud om et besøk av rettsmedisineren som har undersøkt barnet og en spesialist med politiutdannelse. Alt som har skjedd med barnet nedtegnes og det gjøres en rekonstruksjon av hendelsen via en dukke. Dette besøket er frivillig. Formålet er å forstå mest mulig om bakgrunnen for dødsfallet og derigjennom å samle kunnskap som kan være med å forebygge dødsfall i fremtiden.

-Omtrent halvparten velger å takke ja til dette, sier Rognum.

I Norge dør knapt 40 barn mellom 0 og 4 år plutselig og uventet.  I omtrent 10 % av dødsfallene avdekkes omsorgssvikt, mishandling eller drap. Det store flertall forelder er uten skyld i barnets død.

Fortsatt tabu

De senere årene er det blitt større oppmerksomhet rundt Shaken baby syndrom, men barnemishandling er fortsatt for mange tabu å snakke om. 

-Dette holder heldigvis på å bli bedre, og blir tatt mer på alvor i dag. For 30 år siden ble slike saker ikke sjelden lagt vekk fordi man ikke visste hvem man skulle tiltale for forholdet.  Nå er det ikke lenger så lett å legge vekk slike saker, mener Rognum.

Dersom en er i tvil om hvem som er gjerningsmann, mor eller far/stefar, blir ofte begge tiltalt, den en for medvirkning for ikke å ha forhindret ugjerningen.

-Men hvordan kan vi få ned disse tallene?

-Når det gjelder shaken baby syndrom, handler det om å tørre å snakke om det. Foreldrene bør bli informert om hva et lite spedbarn tåler og ikke tåler like etter fødselen – det er viktig.

- Her må også helsetjenesten og de som møter nybakte foreldre bevisstgjøres, slik at de kan plukke opp familier som sliter tidligere. Da kan man kanskje komme inn med hjelp før det oppstår alvorlige skader hos barnet.  Eller at barnet blir tatt fra foreldrene før det er for sent, sier Rognum.

Han peker også på at kompetansen hos leger og helsepersonell må være til stede for å oppdage og forhindre at flere dør av Shaken baby syndrom. 

-Her må alle instanser samarbeide, både fastleger, helsetjenesten, barnevernet – og i siste instans politiet.

Gir opplæring

I New York har man gjennomført et forsøksprosjekt der alle nybakte foreldre fikk se en video som demonstrerer hva som skjer når man rister en baby. Etter det har tallet på dødsfall som følge av Shaken baby syndrom blitt halvert. 

Her hjemme har Stine Sofies stiftelse jobbet for å få til et liknende prosjekt i samarbeid med landets fødeavdelinger, og har lags en informasjonspakke til sykehuspersonell.

SATSER PÅ INFORMASJON: Stine Sofies stiftelse og prosjektkoordinator Erik Sandnes Oksavik har utarbeidet informasjonsmateriell om Shaken baby syndrom til norske fødeavdelinger og helsestasjoner.
 Foto: Privat
SATSER PÅ INFORMASJON: Stine Sofies stiftelse og prosjektkoordinator Erik Sandnes Oksavik har utarbeidet informasjonsmateriell om Shaken baby syndrom til norske fødeavdelinger og helsestasjoner. Foto: Privat Vis mer

-Vi kjørte nylig en kampanje der vi sendte ut plakater til alle fødeavdelinger og helsestasjoner i Norge for å informere om at filleristing er potensielt dødelig for et lite barn, og har også produsert en DVD i samarbeid med Norske barnelegers forening, sier prosjektkoordinator i Stine Sofies stiftelse, Erik Sandnes Oksavik.

Han understreker at målet er å informere, ikke skremme.

-Her får førstegangsforeldre informasjon om det å bli foreldre, samt tips til hva man kan gjøre når man blir slitne – og tips til hva du kan gjøre når barnet gråter. Her informerer vi også om farene ved filleristing. Vårt mål er at dette skal virke preventivt.

Møter også motstand

Svært mange fødeavdelinger og helsestasjoner har delt ut informasjonsmaterialet, men Stine Sofies stiftelse har også fått tilbakemeldinger på at man ikke ønsker et negativt fokus på fødestua.

-Enkelte steder er det fortsatt slik at “dette prater vi ikke om” – de mener det er viktig å ha fokus på den lykkelige tiden som kommer.

Oksavik mener fokus tvert i mot bør være at vi snakker enda mer om dette.

Det kan forebygge alvorlige skader og redde flere barns liv. 

LES OGSÅ: Livet etter Stine-Sofie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer