Shaken Baby Syndrome: Mellom fem og sju spedbarn dør i Norge hvert år

Å riste et spedbarn kan ha dødelig utgang. Altfor få foreldre er klar over dette.

IKKE RIST BARNA DINE: Mange foreldre kan miste besinnelsen når barna gråter og gråter og aldri slutter. Men å riste et lite barn kan føre til alvorlige skader, i verste fall døden. Foto: NTB Scanpix Foto: NTB scanpix
IKKE RIST BARNA DINE: Mange foreldre kan miste besinnelsen når barna gråter og gråter og aldri slutter. Men å riste et lite barn kan føre til alvorlige skader, i verste fall døden. Foto: NTB Scanpix Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å riste et gråtende spedbarn kan bli skjebnesvangert. Hvert år dør mellom fem og sju norske barn av shaken baby syndrom.

De siste årene er det blitt satt stadig større søkelys på det såkalte Shaken baby syndrome (SBS)  – eller abusive head trauma. Syndromet ble først beskrevet på sekstitallet. 

Hvert år dør mellom tre og fem spedbarn i Norge av påført hodeskade, f. eks. fordi de blir «filleristet».  

LES OGSÅ: Christoffers bestemor: - Jeg skjønte at det var noe galt, men ikke hva det var

Filleristing dreper

I følge tall fra Rettsmedisin i Oslo blir rundt 12 norske barn alvorlig skadet som følge av filleristing: ⅓ dør, ⅓ blir skadet for livet, ⅓ overlever uten varige mén. Det er som regel et av barnets aller nærmeste som står for mishandlingen. 

-Vi kaller det også påført hodeskade, eller «ikke aksidentell hodeskade». Ved filleristing griper en voksen person rundt brystet og skuldrene på barnet og rister. Kanskje er omsorgspersonen utslitt av nattevåk og mister besinnelsen: “Nå tier du stille, nå har du skreket i to netter, jeg orker ikke mer”, forklarer professor i rettsmedisin, Torleiv Rognum, og skisserer en situasjon sikkert mange kan kjenne seg igjen i. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer