Shoppestopp:

Shoppestopp: - Jeg ble kvalm da jeg så alt jeg hadde

Karoline innførte shoppestopp - og fikk drahjelp av pandemien.

SHOPPESTOPP: Det er lett å la seg friste av gode tilbud som dukker opp i innboksen din og i sosiale medier. Her er triksene som holder shoppeimpulsen i sjakk. FOTO: NTB Scanpix
SHOPPESTOPP: Det er lett å la seg friste av gode tilbud som dukker opp i innboksen din og i sosiale medier. Her er triksene som holder shoppeimpulsen i sjakk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det er befriende å ikke være så avhengig av moteindustrien, sier tobarnsmamma Karoline (31).

I januar 2020 bestemte hun seg for å innføre ett år med shoppestopp. Karoline forteller at det hele begynte med at familien skulle rydde i klesskapet.

– Vi hadde så mange klær at jeg kunne fylle flere søppelposer med plagg som vi ga bort til Fretex. Mange av plaggene hadde jeg ikke brukt på lenge fordi de ikke passet kroppsfasongen min etter at jeg ble mamma, forteller hun.

– Under oppryddingen la jeg merke til at mange av klærne nesten ikke var brukt og da gikk det opp for meg at jeg ikke lenger behøvde å bruke mer penger på klær.

Ble ofte bare brukt en gang

Karoline forteller at hun tidligere var en litt ubevisst shopper. Det vil si at hun kunne handle nye klær på impuls, uten å tenke særlig på konsekvensene.

– Jeg shoppet nye klær uten å tenke så mye over det. Hvis jeg for eksempel skulle på en sosial sammenkomst med venner, fikk jeg gjerne lyst til å kjøpe meg en ny kjole. Men det typiske var at den bare ble brukt en gang og at den deretter ble hengende i skapet.

– En annen årsak til at jeg ville innføre shoppestopp, er at jeg lærte hvor miljøskadelig klesindustrien er. Jeg leste blant annet om hvor mye mikroplast som bare forsvinner ut i havet når vi vasker fleeceklær, sier hun.

Elsket gode tilbud

Før hun innførte shoppestopp brukte hun i snitt cirka 800 kroner på klær til seg selv i måneden.

Kanskje ikke en kjempestor sum i seg selv, men Karoline har alltid har vært flink til å få pengene til å strekke langt. Det har derfor allikevel blitt ganske fullt i klesskapet i årenes løp.

– Jeg er bevisst på pris når jeg handler, en tankegang som nok har hengt igjen fra jeg var student. Jeg handler på salg og følger med på nettet etter gode tilbud. Enkelte nettbutikker har til tider veldig gode rabatter, så da kunne det fort bli en del handling.

– Jeg blir nesten litt kvalm når jeg tenker på hvor mange klær jeg har etter å ha gitt bort så mye, jeg kan fortsatt finne klær jeg ikke brukte i 2020.

INNFØRTE SHOPPESTOPP: Ved å kutte ut surfingen etter gode kupp på nettet, har Karoline ikke bare spart flere tusen kroner - hun har også fått mer tid til andre ting. FOTO: Privat
INNFØRTE SHOPPESTOPP: Ved å kutte ut surfingen etter gode kupp på nettet, har Karoline ikke bare spart flere tusen kroner - hun har også fått mer tid til andre ting. FOTO: Privat Vis mer

Fikk drahjelp av pandemien

Karolines samboer ble med på shoppestoppen og reglene var enkle; de skulle ikke kjøpe noe som ikke var strengt nødvendig. Unntaket var klær til sønnene på åtte og ett år.

– Jeg ødela ei bukse da jeg ramlet og brakk ankelen, så da ble det innkjøp av ei ny bukse. Men bortsett fra den, kjøpte jeg kun et par vintersko.

– Jeg har nok fått litt drahjelp av koronapandemien da jeg ikke har vært så mye på kjøpesentre, selv om jeg egentlig er mer en nettshopper. Med hjemmekontor er det greit å bare ta på seg en joggebukse, så det har nok også ført til at alle hverdagsklærne mine har holdt seg lenger enn de vanligvis ville ha gjort.

Etter et vellykket shoppestopp-år, har Karoline bestemt seg for å fortsette i 2021.

– Året med shoppestopp har gjort meg mer kreativ når det gjelder å sette sammen antrekk. Det er også en veldig fin måte å spare penger på. Med pengene som jeg har spart, har jeg bygget meg opp en fin buffer som skal brukes om det for eksempel skulle skje noe med bilen.

Viktig å slutte med spontan shopping

Sofia Alethe Romark driver nettsiden og YouTube-kanalen GrønneHint, hvor hun deler råd til alle som vil ha en grønnere og mer bevisst hverdag.

Hun forteller at hun i fjor hadde et «low buy» år, en litt mindre restriktiv variant av shoppestopp hvor man gir seg selv lov til å shoppe enkelte ting (for eksempel brukt).

For å lykkes med shoppestopp mener hun det viktigste er å komme seg bort fra den spontane shoppingen.

– Om man unngår nettsider og kjøpesentre hvor det er lett å komme over «kupp» er mye gjort, samt å melde seg av oppdateringer fra butikker og produsenter på e-post. Det er også lurt å gi deg selv regler, som for eksempel at du må ønske deg noe i minst 14-30 dager før du kan kjøpe det, sier hun.

– Jeg synes også at det er viktig at vi ikke er så strenge med oss selv og andre. Vi må jobbe for en forbedring, men det er ikke mulig for alle å slutte cold turkey. Vi lærer på veien. Så om vi snubler inn i kjøp og føler at vi har feila, må vi bare prøve igjen. Det er forbedring som er greia, perfekt er ikke målet.

LÆR UNDERVEIS: Sofia mener man ikke bør være for streng med seg selv og at det viktigste er at man blir mer bevisst på shoppingen. FOTO: Privat
LÆR UNDERVEIS: Sofia mener man ikke bør være for streng med seg selv og at det viktigste er at man blir mer bevisst på shoppingen. FOTO: Privat Vis mer

Slik unngår du å bli fristet til å shoppe:

Gi deg selv en «gulrot»

Selv om kanskje ikke penger er din største drivkraft for å kutte ut shoppingen, er det uansett en positiv «bivirkning». Tenk gjennom hvor mye du vanligvis bruker på shopping i måneden og spar beløpet i stedet. Kanskje du vil gjøre noe morsomt for pengene når året er omme? Eller spare dem til et langsiktig mål, som økonomisk frihet?

Stopp alle nyhetsbrev og varsler

Det er lett å la seg friste av nyhetsbrev med gode tilbud, eller av varsler fra ulike apper. Dette kan du lett forhindre ved å slette alt du har av shoppingapper og avmelde deg nyhetsbrev. Husk også å reservere deg mot uadressert reklame.

Et annet triks er å gjøre shoppingen vanskeligere for deg selv, ved at du fjerner kortnummer som er lagret i ulike apper og nettbutikker. Det å måtte finne frem lommeboka for å kunne handle, kan være det som skal til for å få deg til å tenke deg om en gang til.

Gi deg selv minst to dagers betenkningstid

Noen ganger er det lett å føle at man bare ha den genseren eller at det er absolutt livsnødvendig å slå til på et godt tilbud. Dårlig impulskontroll kan dessverre føre til mange bomkjøp og kan gå hardt ut over lommeboka. Innfør en regel om at du alltid skal vente to (eller flere) dager før du slår til på et kupp.

Ofte vil du oppleve at lysten på genseren forsvinner veldig fort og at du etter et par dager kjenner at du fint klarer å leve uten den.

Arranger byttekveld

Etter en lengre periode med shoppestopp, kan du komme til et punkt hvor du bare er drittlei av alt du har av klær. Da kan fristelsen for å kjøpe noe nytt være vanskelig å overvinne. I stedet for å løpe til nærmeste forretning, inviter heller venninnene dine til en byttekveld. Dette er både en økonomi- og miljøsmart måte å fornye garderoben din på!

La kreativiteten blomstre

Mye handler om mindset. I stedet for å tenke at du må kjøpe noe nytt for å kunne gå i selskapet du er invitert i, forsøk å kombiner plagg du har på nye måter. Om du synes det er vanskelig, finner du mye fin inspirasjon på Instagram og Pinterest. Ta gjerne foto av ulike kombinasjoner, slik at du har det klart til neste anledning.

Finn en ny hobby

For mange har det blitt en vane å besøke kjøpesentrene i helgene. Selv om man egentlig ikke trenger noe, er det lett å bli fristet til å «titte litt». Men om du oppsøker steder som er designet av profesjonelle for å få deg til å kjøpe mer, må du være viljesterk for å ikke la deg friste.

I stedet for å bruke fritiden din på shopping, finn noe annet som engasjerer deg og som du vil bruke tiden din på. Om det så er turer i naturen, være sammen med dine kjære eller starte en ny hobby. Du vil bli overrasket over hvor mye tid shoppestopp frigjør.

La deg inspirere av andre

På Instagram finnes det mange mennesker som har gjennomført shoppestopp og som ønsker å inspirere andre til å gjøre det samme, og på Facebook finnes det egne grupper hvor medlemmene backer hverandre opp.

Inspirasjon kan du også få fra mange filmer og dokumentarer. To populære filmer på Netflix er «Minimalism» og «The Minimalists: Less Is Now», som begge handler om de to kompisene Joshua Fields Millburn og Ryan Nicodemus. Filmen «The True Cost» om klesindustrien har også inspirert mange til å kutte ned på forbruket av klær.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer