Signe Olava ble født i en busslomme på E6

400 barn blir født utenfor sykehus hvert år i Norge. - Jeg vil nok aldri få oppleve hvordan det er å føde på et sykehus,sier moren.

ET PAR TIMER GAMMEL: Lille Signe Olava kom til verden i en ambulanse, assistert av jordmor og et par ambulansearbeidere.  Foto: Privat
ET PAR TIMER GAMMEL: Lille Signe Olava kom til verden i en ambulanse, assistert av jordmor og et par ambulansearbeidere. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for lang reisevei til nærmeste sykehus, var Magnhild Heidi Aabø (28) ikke nevneverdig bekymret da hun i januar for to år siden ventet sitt første barn.

– Vi bor på en gård tre timer unna nærmeste sykehus på Lillehammer, men det stresset oss ikke nevneverdig siden mange hadde sagt til oss at vi måtte regne med at fødselen varte i 35 timer, sier hun med et smil.

Stine fødte på badet - helt alene

Tok det med ro

Da Magnhild fikk de første indikasjonene på at fødselen var nært forestående, fulgte hun derfor jordmors instrukser om å ta det med ro og vente på at riene skulle bli kraftigere.

Men plutselig ble symptomene på nær forestående fødsel sterke.

– I ett-tiden på natten fikk jeg noen kraftige rier og vi bestemte oss for å ringe etter ambulansen som kom etter en halvtime. Da ble det konstatert at riene kom med fire minutters mellomrom, sier hun.

Fødselens tre stadier

Jordmor stoppet ambulansen

Det ble besluttet å reise mot sykehuset og på veien plukket ambulansen opp jordmor på det lokale medisinske senteret på Otta. I tett snøføyk kjørte de så gjennom Gudbrandsdalen mot sykehuset på Lillehammer, men uværet gjorde at det var umulig å kjøre så fort som situasjonen tilsa.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer