Signe Olava ble født i en busslomme på E6

400 barn blir født utenfor sykehus hvert år i Norge. - Jeg vil nok aldri få oppleve hvordan det er å føde på et sykehus,sier moren.

ET PAR TIMER GAMMEL: Lille Signe Olava kom til verden i en ambulanse, assistert av jordmor og et par ambulansearbeidere.  Foto: Privat
ET PAR TIMER GAMMEL: Lille Signe Olava kom til verden i en ambulanse, assistert av jordmor og et par ambulansearbeidere. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for lang reisevei til nærmeste sykehus, var Magnhild Heidi Aabø (28) ikke nevneverdig bekymret da hun i januar for to år siden ventet sitt første barn.

– Vi bor på en gård tre timer unna nærmeste sykehus på Lillehammer, men det stresset oss ikke nevneverdig siden mange hadde sagt til oss at vi måtte regne med at fødselen varte i 35 timer, sier hun med et smil.

Stine fødte på badet - helt alene

Tok det med ro

Da Magnhild fikk de første indikasjonene på at fødselen var nært forestående, fulgte hun derfor jordmors instrukser om å ta det med ro og vente på at riene skulle bli kraftigere.

Men plutselig ble symptomene på nær forestående fødsel sterke.

– I ett-tiden på natten fikk jeg noen kraftige rier og vi bestemte oss for å ringe etter ambulansen som kom etter en halvtime. Da ble det konstatert at riene kom med fire minutters mellomrom, sier hun.

Fødselens tre stadier

VAR IKKE BEKYMRET FOR REISEVEIEN: - Jeg hadde hørt at fødselen kunne vare i 35 timer, sier Magnhild. Foto: Privat
VAR IKKE BEKYMRET FOR REISEVEIEN: - Jeg hadde hørt at fødselen kunne vare i 35 timer, sier Magnhild. Foto: Privat Vis mer

Jordmor stoppet ambulansen

Det ble besluttet å reise mot sykehuset og på veien plukket ambulansen opp jordmor på det lokale medisinske senteret på Otta. I tett snøføyk kjørte de så gjennom Gudbrandsdalen mot sykehuset på Lillehammer, men uværet gjorde at det var umulig å kjøre så fort som situasjonen tilsa.  

Etter en stund innså jordmor at de ikke ville rekke frem til sykehuset i tide og beordret ambulansen om å stoppe så snart som mulig.

– Nærmeste stopp ble da en busstopp ved E6 på Fåvang. Da hadde jeg en åpning på ti centimeter og fødselen var virkelig i gang. Mannen min Steinar, som kjørte i bil bak, fikk beskjed om å komme seg inn i ambulansen, forteller Magnhild.

Trangt men hyggelig

Til tross for at de var fire personer bak i ambulansen, synes ikke Magnhild det var hemmende for det som skulle skje.

- Tvert imot, sier hun.

Jordmor oppviste stor ro, og tok seg tid til å forklare den vordende pappaen hva som skjedde etter hvert som fødselen pågikk.

Midt oppe i situasjonen rakk Magnhild faktisk å bli litt blyg. 

-  Jeg hadde i mente alle de artiklene jeg hadde lest om at det dummeste mannen gjorde under fødselen var å stå med fritt innsyn til der barnet skulle komme ut, og ba ham strengt om ikke å stå der, smiler hun. 

GOD FØDSELSOPPLEVELSE: - Vi hadde en veldig fin opplevelse av å føde i ambulansen, sier Magnhild. Foto: Privat
GOD FØDSELSOPPLEVELSE: - Vi hadde en veldig fin opplevelse av å føde i ambulansen, sier Magnhild. Foto: Privat Vis mer

Stoppet for å tilby hjelp

Magnhild skryter av den dyktige jordmoren som var opptatt av at hun skulle få en god fødselsopplevelse, selv om omstendighetene kanskje ikke var helt ideelle. - Vi hadde en veldig fin opplevelse av å føde i ambulansen og mens vi stod der i busslommen skjedde det noe spesielt, forteller hun.

- To biler stoppet og lurte på om de kunne hjelpe til med noe. Han ene som stoppet var visst ambulansearbeider som var på vei hjem fra skiftet sitt. Det er hyggelig å vite at det finnes gode medmennesker der ute, sier Magnhild.

– Klokken 5.00 kom nydelige Signe Olava til verden. Far fikk klippet navlestrengen og vi kjørte videre mot sykehuset som da lå 45 minutter unna busslommen, sier hun.

Gratis babypakker - stor oversikt

Naturlig at mange ikke rekker frem

Magnhild sier hun ikke hadde noen anelse om at fødselen kom til å skje på denne måten, men i ettertid synes hun at det ikke er rart at flere og flere føder utenfor sykehus.

– Ikke fordi de vil, men fordi de rett og slett ikke når fram på grunn av sentraliseringer av sykehus rundt om i Norges land. Personlig hadde jeg en veldig fin opplevelse med å føde utenfor sykehus. Jeg fødte i en ambulanse og følte meg godt ivaretatt av dyktige fagfolk, sier hun.

REDD FOR Å IKKE REKKE FREM TIL SYKEHUSET? Dette bør du kunne!

IKKE REDD: Begge Magnhilds barn har blitt født utenfor sykehuset. Foto: Privat
IKKE REDD: Begge Magnhilds barn har blitt født utenfor sykehuset. Foto: Privat Vis mer

Ikke redd for at det kan skje igjen

I dag er de en familie på fire, da Signe Olava har fått en lillesøster, Kristine Bergitte på snart 9 måneder. Også hun ble født utenfor sykehuset, men denne gangen kjørte ambulansen til et helsesenter på veien.

Magnhild sier hun ikke kommer til å være redd dersom det samme gjentar seg ved et eventuelt tredje barn. – Jeg innser i dag at jeg nok ikke får oppleve å få føde på et sykehus, sier hun. 

- Ingen av barna mine er født på sykehus

Dobbelt så mange fødsler utenfor sykehus

Transportfødsel og fødsel hjemme fordi fødselen går så fort, eller fordi det er lang vei til sykehus, er ikke et uvanlig fenomen.

I 1972 fantes det 158 fødeinstitusjoner. I dag er bare 51 igjen. Dermed har mange fødende fått lengre reiseveg, og større risiko for å ikke rekke fram til sykehuset i tide.

I dag blir 7 av 1000 barn født utenfor sykehus. Det vil si mer enn 400 barn årlig. Antallet har blitt doblet siden 1980.  

Økt risiko for barnet

For et år siden kom en forskningsstudie ut som hadde sett på hvordan det gikk med barn som ble født utenfor sykehus i Norge, fra 1999 til 2013.

Norsk luftambulanse, Det medisiske fakultet og NTNU stod bak studien som viste at risikoen for at barnet skal dø i forbindelse med fødselen dobbelt så stor dersom den skjer utenfor sykehus.

Av de barna som fødes på sykehus, dør fem av 1000, mens blant dem som fødes utenfor sykehus, dør elleve av tusen, viser statistikken.

Flere hundre barn hvert år

Mange tror at det er foreldre med lang vei til sykehuset som først og fremst risikerer transportfødsel, men også der det er kort vei til sykehuset blir mange født i full fart.

Gynekolog og professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Oslo universitetssykehus (OUS) avsluttet i 2013 et forskningsprosjekt der hun har sett på årsakene til 265 fødsler som ufrivillig skjedde utenfor sykehus i Helse Sør-Øst i 2008 og 2009. 90 prosent av kvinnene som ikke rakk frem til sykehuset var flergangsfødende, og fødslene var gjennomgående korte.

De fleste kvinnene i undersøkelsen oppgir å ha hatt en god fødselsopplevelse. De opplevde fødselen som naturlig og at de mestret situasjonen godt. De følte at de ikke hadde noe valg og at de gjorde det beste ut av situasjonen. 

LES OGSÅ: Anette (24) fødte i heisen

Om kvinnene i undersøkelsen:

  • Ni av ti var annen- eller flergangsfødende.
  • Nesten alle oppga at forrige fødsel hadde tatt mindre enn fire timer.
  • Gjennomsnittlig kjøreavstand til sykehuset var drøye to mil.
  • 12 kvinner hadde ventet med å reise etter råd fra sykehuset, 38 kvinner hadde ventet av eget initiativ, 8 kvinner hadde ventet på transporten.
  • 60 prosent av dem hadde ikke jordmor til stede.
  • Alle kvinnene oppgir rask fødsel som hovedårsaken til at de ikke rakk frem til sykehuset.

 

Vil du lese flere slike saker? Følg Mammanett på Facebook.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer