Drukning barn

Sigurd reddet gutt fra å drukne: - Drukning er ikke som på film. Det kan gå veldig stille for seg

Da Sigurd hører ropet om hjelp, er han ikke sen med å kaste seg i vannet. Etter noen tak er han fremme og drar gutten opp over vannoverflaten.

DRUKNING BARN: Sigurd var ikke sen med å kaste seg i vannet da han hørte at en jevnaldrende gutt behøvde hjelp. FOTO: Privat
DRUKNING BARN: Sigurd var ikke sen med å kaste seg i vannet da han hørte at en jevnaldrende gutt behøvde hjelp. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Vi har lært oss at en drukning ikke er som det du ser på film, det kan gå veldig stille for seg, forteller Siw Eriksen.

En varm junidag i år var hun og sønnen Sigurd (14) i Nesparken i Moss sammen med Siws venninne Kari og hennes sønn Deniz Sander (16). Guttene koser seg med bading i en innsjø da de to venninnene plutselig legger merke til en gutt som forsøker å svømme ut til en flytebrygge ikke langt fra land.

Midtveis ser det ut som at gutten får problemer og at han derfor forsøker å svømme tilbake til land igjen.

– Han bevegde armene som i svømmetak igjen og igjen, raskere og raskere uten å komme seg av flekken. Vi ble gjort oppmerksom på situasjonen da gutten ropte mye og høyt til en kvinne på land på et fremmed språk. Kvinnen gjorde ikke tegn til å gå ut i vannet og vi ble usikre på hvor alvorlig situasjonen var - da vi ikke kunne forstå hva de sa, forteller Siw.

– Da hodet til gutten duppet helt under vann, ikke bare én gang, men to ganger, samtidig som han begynte å rope hjelp på norsk, var vi ikke i tvil om at situasjonen var av alvorlig art. Vi reiste oss opp og ble stående et øyeblikk uten å helt vite hva vi skulle gjøre. Så ropte min venninne Kari til guttene som hadde på badetøy at de måtte ut og hjelpe gutten.

Redd for at han skulle bli dratt med under

Da Sigurd hører ropet, er han ikke sen med å kaste seg i vannet. Etter noen raske svømmetak er han fremme hos gutten, griper tak i ham og drar ham opp over vannoverflaten.

– I det øyeblikket vi ropte at guttene måtte løpe ut i vannet og hjelpe gutten, og jeg så at Sigurd løp av gårde ble jeg plutselig livredd, forteller Siw.

– Jeg kom på tidligere historier om redningspersoner som blir dratt under vannet av de de prøver å redde og så forulykker de selv. Vårt instinkt var at dette måtte skje fort og guttene hadde på seg badetøy. I ettertid ser vi at det var et alt for stort ansvar å legge på guttene.

– Det var også en redningsbøye 10 meter bak oss, men alt gikk så fort at vi ikke rakk å tenke hverken praktisk eller logisk. Når det skal sies, så stod vi klare til å agere ved land hvis Sigurd skulle trenge hjelp der ute, sier hun.

Sigurd fører den jevnaldrende gutten mot land, hvor han blir hjulpet av Kari. Gutten forteller at han plutselig hadde følt seg svimmel og kvalm i vannet og at han ikke hadde klart å puste. Etter å ha blitt reddet opp av vannet blir han sittende litt for seg selv, før han etter en halvtime deltar i leken igjen.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om sekundærdrukning

REDDET GUTT FRA Å DRUKNE: Kari, Deniz Sander, Sigurd og Siw var alle vitner til at en gutt mistet kontrollen i vannet. Foto: Privat
REDDET GUTT FRA Å DRUKNE: Kari, Deniz Sander, Sigurd og Siw var alle vitner til at en gutt mistet kontrollen i vannet. Foto: Privat Vis mer

Skulle gjerne håndtert situasjonen bedre

I ettertid har Sigurd tenkt en del på hva som kunne ha skjedd dersom han ikke hadde løpt ut i vannet og hjulpet gutten, og han er veldig glad for at han gjorde akkurat det.

Mamma Siw forteller at familien har fått seg flere viktige lærdommer av det som skjedde.

Hun er glad for at det hele endte bra, men ønsker at hun hadde håndtert enkelte ting litt bedre.

– Vi snakket ikke med mor i etterkant og de gjorde ingen forsøk på å ta kontakt. I ettertid ser jeg at jeg skulle ha gått bort og spurt hvordan det gikk. Jeg er ikke sikker på om de helt fikk med seg alvoret i situasjonen. Men de så jo at han fikk hjelp, både til å komme seg inn til land og opp av vannet.

Den klare oppfordringen fra Siw og Sigurd at du alltid må reagere når du ser noen ha problemer i vannet.

– Spør om vedkommende har det bra. Det er bedre å reagere en gang for mye i situasjoner du er usikker på om er reelle drukningssituasjoner. Når du kommer til en strand bør du alltid sjekke hvor redningsbøyen er. Er det ikke en redningsbøye der du bader, ta med en genser ut når du skal redde noen slik at vedkommende kan dra i den istedenfor i deg. Og ikke minst - ta ansvar selv, ikke gi det til barna. Gå i vannet med klær på om du må det, sier Siw.

Økning i antall drukningsulykker

Flere peker på at svømmeferdighetene blant norske barn ikke er så gode som de burde være.

Ifølge NRK viser en undersøkelse utført av Norges Svømmeforbund i 2013 at kun 50 prosent av norske 10-åringer kan svømme, og at barn med minoritetsbakgrunn ligger spesielt dårlig an.

KK har tidligere snakket med Jan Kjensli, utviklingskonsulent i Norges Svømmeforbund, som sier at drukningsulykkene blant barn og ungdom ofte skyldes manglende svømmeferdigheter, men også manglende kunnskap om hvilken fare de utsetter seg for.

Drukningstallene for barn har riktignok vært nedadgående de siste årene og de har holdt seg lave siden 2010. De fleste som drukner er menn over 40 år; i fjor druknet 82 menn og 12 kvinner. 64 prosent var over 40 år.

Men totalt sett har vi, ifølge generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet, så langt i år sett en økning i antall drukningsulykker.

– I de fem første månedene i 2018 har 37 personer omkommet som følge av drukning. Hvis vi sammenligner så langt i år med samme tidspunkt i fjor, så er det ni flere som har druknet. I mai druknet fire flere enn i mai året før.

– Det fine været i store deler av landet i mai har ført til at langt flere har tatt sjøen og stranda i bruk. Dette kan forklare noe av økningen, sier hun.

– Når det gjelder bading så oppfordrer vi alle til å alltid bade sammen med noen og sjekke forholdene før du bader. Har du med barn, er det viktig å holde et øye med dem. Barn som leker ved vannet bør dessuten ha på flyteplagg, sier hun.

LES OGSÅ: Ihne tenkte lynraskt da hun så at bestevenninnen var i livsfare: - Jeg så plutselig at hun lå og fløt i vannkanten

Livreddere på plass når skoleferien starter

Selv om badesesongen i Sør-Norge har vært i gang i ukevis allerede, vil det først fra 22. juni være livreddere på plass på bystrendene i Oslo. Norges Livredningsselskap står bak Strandtjenesten som årlig engasjerer 50 livreddere til å vokte fire strender i hovedstaden.

Trude Aarstad, strandkoordinator i Norges Livredningsselskap, forteller at Strandtjenesten i fjor hadde 12 hendelser relatert til drukning av alvorlig art.

– Farlige situasjoner oppstår ofte på grunn av en kombinasjon av dårlig eller manglende svømmeferdigheter, uvitenhet og overvurdering av egne ferdigheter, sier hun.

Nå når mange skal ta ferie og badesesongen startet for full, oppfordrer hun alle til å bruke sunn fornuft.

– Bad alltid sammen med andre. Forsikre deg om at du er kjent på badeplassen og har tatt et ekstra blikk på badevettreglene og sjekk forholdene før du bader. Følger man disse unngår vi mange unødvendige ulykker. Har du med barn så husk at du aldri skal være lenger unna enn en armlengde og hold alltid øye med dem.

Dersom du observerer at andre er involvert i noe som kan være en potensielt farlig situasjon, råder hun deg til å gjøre det du kan – uten å utsette deg selv for fare.

– Varsle redningsetatene og gjør som de ber deg om. Benytt deg av forlenget arm som for eksempel redningsbøye som finnes i nærheten. Det viktigste er at man gjør noe!

LES OGSÅ: Ståhjuling - barna elsker dem, men har de lov til å bruke dem?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer