Sikring i bil: Her er de vanligste feilene

Hvis du skal sikre barna dine best mulig i bilen, bør du unngå disse vanlige tabbene.

TO TYPISKE FEIL: Mange feil går igjen når foreldre skal sikre barna sine i bil. For løse seler og for tidlig fremovervending av sete som på bildet er to klassikere. Foto: Shutterstock.com ©
TO TYPISKE FEIL: Mange feil går igjen når foreldre skal sikre barna sine i bil. For løse seler og for tidlig fremovervending av sete som på bildet er to klassikere. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I følge Folkehelseinstituttet er bilulykker hovedårsaken til alvorlige skader og dødsfall blant barn i Norge og forskning viser at svært mange sikrer barna sine feil.

Storkontroll avdekket 57 barn helt usikret i bil

For to uker siden ble en storkontroll gjennomført og over 82.000 biler ble kontrollert i de godt forhåndsvarslede kontrollene. 57 ble sjåfører politianmeldt for å kjøre med usikrede barn mellom 0-14 år i bilen. 

- At førere ikke sikrer sine barn og unge er alvorlig. Et usikret barn kan bli alvorlig skadet eller drept selv i lave hastigheter, sier sa Rita Helen Aarvold i Statens vegvesen til dinside.no.

I tillegg til foreldre som helt velger vekk å sikre barna finner vi langt flere foreldre som sikrer barn, men ikke på riktig måte. Mange av dem er ikke klar over risikoen det utgjør.

Vi har spurt Trygg Trafikk om hva som er de mest typiske feilene foreldre gjør i forbindelse med sikring av barn i bil.

1. Legger bilbelte under armen/bak ryggen

Når barna bruker bilens trepunktsbelte sammen med annet sikringsutstyr, eller alene, er det viktig at beltet ikke blir lagt under armen eller bak ryggen.

– Det er ufarlig at beltet ligger inntil halsen. Ved å la barna sitte i en beltestol eller på pute blir beltet liggende riktigere, og sjansen for at barna velger å legge det under armen eller lignende er mindre, forklarer Carina Henske i Trygg Trafikk.

– Mange tror at barnet kan bli kvalt når det har beltet over halsen, men det er helt feil. Ved en bråbrems blir barnet kastet frem, og da sklir beltet ut over skulderen, legger hun til.

2. For løse 5-punktsbelter

Når barnet sitter med i stoler med integrerte belter, er det viktig at beltene er strammet godt nok.

– Beltet skal sitte så tett inntil kroppen som mulig. Man skal helst ikke få mer et par fingre imellom, sier Carina Henske.

LES OGSÅ: Bilstolene som er best i test

IKKE UNDER ARMEN: - Det er helt ufarlig at beltet ligger over halsen, sier Trygg Trafikk Foto: You Tube / Trygg Trafikk
IKKE UNDER ARMEN: - Det er helt ufarlig at beltet ligger over halsen, sier Trygg Trafikk Foto: You Tube / Trygg Trafikk Vis mer

3. Feilmontert sete

Det er viktig å sette seg inn i hvordan barneutstyret skal monteres. Trygg Trafikk oppfordrer foreldre til å ikke være redde for å spørre om hjelp i butikken når man kjøper setet.

– Få hjelp i butikken når slik at du er sikker på at det er riktig montert. Du kan også dra tilbake til butikken å be om hjelp hvis det er noe du lurer på, sier Henske.

4. Utstyret er ikke tilpasset barnets høyde og vekt

Det er viktig at man følger med på barnets utvikling og bytte seter når det trengs. Dette kan man lese mer om inne på nettsidene til Trygg Trafikk.  

LES OGSÅ: Bilsikring - slik skal barnet sitte!

5. Setter barn foran aktiv airbag

– Det er forbudt å ha barn i et bakovervendt sete foran en aktiv airbag, sier Carina Henske.

- Det mange ikke vet er at vi også fraråder barn under 140 cm å sitte foran en aktiv airbag.

– Airbagen kommer ut i en fart på 300 km/t og er laget for å treffe en voksen person i brystet. Sitter det et barn der er sjansen stor for at barnets hode faller frem, og at airbagen treffer toppen av hode, med fare for nakke og hodeskader.

6. For mye klær gjør at beltet ikke ligger inntil kroppen

Det er viktig at beltet er strammet godt inntil kroppen.

– Dette gjelder både barn og voksne. Man bør åpne opp jakken så beltet kommer tett inntil kroppen. Dette gjelder spesielt når man har tykke jakker på seg om vinteren, sier Henske.

TETT INNTIL KROPPEN: - Ta gjerne av yttertøyet slik at beltene ligger tett inntil kroppen, sier Trygg Trafikk. Foto: You Tube / Trygg Trafikk
TETT INNTIL KROPPEN: - Ta gjerne av yttertøyet slik at beltene ligger tett inntil kroppen, sier Trygg Trafikk. Foto: You Tube / Trygg Trafikk Vis mer

7. Mange snur barna for tidlig

- Vi opplever veldig at foreldre enten har satt seg veldig godt inn i lover og regler eller så her de HELT uvitende, sier markedsansvarlig i Barnas Hus, Line Andersen Skillingsås.

En vanlig feil hun trekker frem er at mange velger å la barna sine sitte forovervendt før de egentlig burde.

 – Mange er flinke til å sikre barna bakovervendt, men det er også mange som velger å snu barna før med hensyn til plassen i bilen. Bakovervendte seter tar stor plass i bilen, så ofte må det gå litt på bekostning av plassen til passasjeren i sete foran, legger hun til.

FEIL VEI: Barn under fire år skal ikke sitte slik! Foto: Shutterstock.com ©
FEIL VEI: Barn under fire år skal ikke sitte slik! Foto: Shutterstock.com © Vis mer

LES OGSÅ: - Anbefaler bakovervendt barnesete så lenge som mulig!

Slurver med eldre barn

Både faghandelen Barnas Hus og Trygg Trafikk har den siste tiden hatt et ekstra fokus på sikring av eldre barn. Andersen Skillingsås sier at de ofte opplever mer slurv fra foreldre etter hvert som barna vokser.

– Ikke la dine egne meninger få deg til å snu barnet før det er fire. Bøyde ben er ingen grunn til å snu barnet, sier hun.

Andersen Skillingsås tipser om at det kan være lurt for foreldre å investere i et ekstra bilsete.

– Mange har med seg flere barn til og fra skole, barnehage eller aktiviteter. Vi anbefaler alltid at man har et ekstra «kompissete» i bilen slik at man alltid kan sikre alle barn, avslutter hun.

Se også Trygg Trafikks film om hvordan du sikrer barn fra 4 år riktig:

Hvor lenge skal barna dine sitte i bakovervendt bilsete? (Avsluttet)
Aldri0% (12)
Første 6 mnd0% (24)
Første år3% (175)
2 år5% (266)
3 år12% (616)
4 år79% (4015)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer