Gravid med tvillinger:

Silje-Mari fikk sjokk da hun så ultralydbildene: - Det skal nesten ikke være mulig!

Hun hadde nettopp spontanabortert og kunne nesten ikke tro det, da hun ble gravid igjen bare to uker senere. På en ultralyd, fikk hun enda en overraskelse.

GRAVID MED TVILLINGER: Silje-Mari Stien og mannen Bjørn hadde ingen mistanke om at det kunne være to babyer på vei, før de fikk se disse bildene. FOTO: Ultralydklinikken AS
GRAVID MED TVILLINGER: Silje-Mari Stien og mannen Bjørn hadde ingen mistanke om at det kunne være to babyer på vei, før de fikk se disse bildene. FOTO: Ultralydklinikken AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Neimen, hva har vi her!? Det er jo to!»

Silje-Mari Stien (31) ligger på undersøkelsesbenken på en klinikk i Tromsø og stirrer på skjermen, deretter på mannen Bjørn og så på Dag Harald Hovind, som nettopp har vist henne ultralydbildene, hun stotrer fram «to hva da?».

- Selv om det har gått noen uker siden vi fikk vite det, kan det fortsatt komme tanker som «oj, det er to stykker der inne». Nå er jeg er 18 uker på vei og for hver uke, går det litt og litt mer opp for meg, sier Silje-Mari til KK.

LES OGSÅ: Ikke alle tvillinger er født samme dag

Spontanaborterte

Det er ikke lenger siden enn rett før sommeren, at Silje-Mari bestemte seg for at hormonspiralen hun hadde hatt siden datteren på snart 10 år ble født, skulle ut. Fastlegen ba henne smøre seg med tålmodighet, det kunne ta litt tid å bli gravid når hun hadde gått på prevensjon så lenge.

- Jeg ble gravid med en gang, men spontanaborterte før jeg visste sikkert at jeg var gravid, forteller Silje-Mari.

Så gikk det 14 dager og hun var gravid igjen.

- Det skal nesten ikke være mulig! Vi ønsker oss alle friske barn og fordi jeg spontanaborterte så tidlig som jeg gjorde, så ble jeg faktisk ikke kjempetrist, men tenkte at det var naturen som ordnet opp, sier Silje-Mari.

Kvinner som spontanaborterer, anbefales gjerne å vente noen måneder før de prøver å bli gravide igjen. Men, nyere forskning viser at det ikke nødvendigvis er noen grunn til å vente, hvis man er følelsesmessig klar.

En amerikansk studie utført ved National Institutes of Health har vist at blant dem som begynte å prøve mindre enn tre måneder etter spontanaborten ble 53 prosent gravide og hadde en vellykket fødsel, sammenliknet med 36 prosent av dem som ventet lenger.

- Jeg kjenner mange som har strevd med å bli gravide og har hatt mange spontanaborter. Når jeg i tillegg ble gravid med tvillinger og rett etterpå, da føler jeg meg bare veldig privilegert. Ja, det blir dobbelt arbeid, men det er en gave og det å slippe årevis med prøving, det er ikke alle som er så heldige, sier Silje-Mari.

FÅR SNART TVILLINGER: Det er ikke lenge siden de giftet seg, nå blir snart Silje-Mari og Bjørn tvillingforeldre. Foto: Trine Lise Halmøy
FÅR SNART TVILLINGER: Det er ikke lenge siden de giftet seg, nå blir snart Silje-Mari og Bjørn tvillingforeldre. Foto: Trine Lise Halmøy Vis mer

LES OGSÅ: Derfor blir det tvillinger

- Tvillinger er jo noe mange spøker om

Tall fra Folkehelseinstituttets medisinske fødselsregister viser at det hvert år skjer cirka 60 000 fødsler i Norge, av disse er cirka 1000 tvillingfødsler. Antallet tvillingfødsler begynte å øke på 1980-tallet, men det var særlig på 90-tallet at man så en sterk økning.

På 80- og 90-tallet ble det langt mer utbredt med assistert befruktning og på den tiden, i motsetning til i dag, ble det ofte satt inn to egg. Økningen henger også sammen med at kvinner stadig får barn senere, noe som øker sjansen for tvillingsvangerskap. Andre ganger, som i Silje-Maris tilfelle, skjer det bare, uten at det finnes noen god forklaring.

Dag Harald Hovind, sonograf og eier av Ultralydklinikken AS, forteller at mange reagerer som Silje-Mari når de ser to små i magen. Det var han som for noen uker siden kunne fortelle en svært overrasket Silje-Mari at hun venter tvillinger.

Klinikken har kun tillatelse til å ta bilder av foster, og Silje-Mari ble henvist videre for ultralydundersøkelse, som kunne vise at alt ser bra ut med de to små.

LES OGSÅ: - Jada, vi er sikre på at vi ikke venter tvillinger!

Risikosvangerskap

Tvillingsvangerskap er annerledes enn svangerskap med bare ett barn i magen, og det regnes automatisk som et risikosvangerskap.

Silje-Mari forteller at hun mentalt er mye roligere nå enn da hun gikk gravid som 21-åring, men også at hun godt merker at det er dobbelt opp der inne.

- Jeg kjenner masse liv og prøver så godt jeg kan å passe på meg selv og kroppen. Jeg er mye uvel, har hodepine og er veldig varm, men jeg prøver å være aktiv, trener yoga, pilates og styrke, og stresser ikke med å kjøpe inn utstyr og klær, sier hun.

Om det er jenter, gutter eller en av hver, vet ikke Silje-Mari ennå.

- Jeg vet ikke kjønn på dem, de har ligget litt for urolig på ultralyd til at vi har sett det. De har hver sin morkake, hver sin navlestreng og hver sin fostersekk og det er det tryggeste, så det er jeg glad for. Det viktigste er at begge har det veldig bra.

LES OGSÅ: - Kroppsfasongen var så som så, derfor oppdaget jeg ikke at jeg var gravid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer