Silje og Rune valgte å adoptere to barn med spesielle omsorgsbehov

Denne adopsjonsmetoden kan gi kortere ventetid.

ADOPTERTE TO BARN: Silje og Rune sier familien nå er komplett med sønnene Mateo Santiago (3) og Noah Felipe (6). Foto: Privat
ADOPTERTE TO BARN: Silje og Rune sier familien nå er komplett med sønnene Mateo Santiago (3) og Noah Felipe (6). Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Guttene har kommet inn i våre liv som frisk pust. Nå har vi blitt en familie på fire og det er dette vi begge har ønsket oss, forteller Silje Aafos Tetlivold (41).

Sammen med ektemannen Rune (46) valgte hun å adoptere to barn med særskilte omsorgsbehov.

Søker foreldre til barn med særskilte behov

Silje forteller at hun alltid har hatt et ønske om å adoptere. Da paret bestemte seg for at tiden var inne valgte de å oppsøke Adopsjonsforums nettside Barn søker familie. Her presenteres barn med spesielle omsorgsbehov som trenger en familie. 

Ifølge Adopsjonsforum kan dette dreie seg om barn som har en kjent medisinsk diagnose og som kan komme til å trenge ekstra oppfølging og ressurser av adoptivforeldrene.

Særskilte omsorgsbehov kan for eksempel være leppe-ganespalte, klumpfot, hjertefeil eller ryggmargsbrokk. Graden av alvorlighet kan variere fra barn som i utgangspunktet er friske men som fortsatt befinner seg i en risikogruppe, til multihandikappede barn.

LES OGSÅ: - Valget var enkelt, men prosessen var tøff

PÅ HENTEREISE: I Colombia for å hente hjem lillebror. Foto: Privat
PÅ HENTEREISE: I Colombia for å hente hjem lillebror. Foto: Privat Vis mer

Var aldri i tvil

Enkelte vil kanskje vegre seg for å adoptere disse barna i frykt for hvilke utfordringer det bringer med seg. Silje og Rune var imidlertid aldri i tvil om at det var det riktige for dem. Sønnene Noah Felipe (6) og Mateo Santiago (3) som ble adoptert fra Colombia, var begge født prematur.

– Vi er godt kjent med barn som har særskilte omsorgsbehov. Vi har blant annet en nevø som er prematur og visste hvilke utfordringer dette kunne gi.

– I tillegg har vi et godt støtteapparat rundt oss som gjorde at dette var noe vi ville og det har aldri skremt oss med tanke på barn med spesielle omsorgsbehov, sier Silje.

Ingen spesielle utfordringer

Det at barna ble født for tidlig har foreløpig ikke medført noen spesielle utfordringer for familien.

– Noah Felipe er født 11-12 uker før tiden, men er en helt frisk og rask gutt som følger sine jevngamle venner. Mateo Santiago er født 3 uker før tiden og er også en frisk og rask liten gutt. 

– Vi har som sagt ikke møtt noen utfordringer enda, men vi vet heller ikke hva som vil komme i skolealder. Men det tar vi når den tid kommer, sier Silje. 

LES OGSÅ: Slik gikk det med Victoria som bare var 950 gram da hun ble født

GLADE BRØDRE: Både Noah Felipe og Mateo Santiago ble født lenge for tidlig, men har i dag ingen spesielle helseutfordringer. Foto: Privat
GLADE BRØDRE: Både Noah Felipe og Mateo Santiago ble født lenge for tidlig, men har i dag ingen spesielle helseutfordringer. Foto: Privat Vis mer

Kortere ventetid

Foreldre som ønsker å adoptere et konkret barn eller søsken med særskilte omsorgsbehov, må først godkjennes av Faglig utvalg i Barne -, ungdoms og familiedirektoratet. 

Ifølge Adopsjonsforum vil foreldre som adopterer barn med særskilte omsorgsbehov ofte oppleve kortere ventetid fordi de går utenom den ordinære adopsjonskøen.

Positiv opplevelse

Silje og Rune synes adopsjonsprosessen var veldig fin. – Vi levde et normalt liv, og gjorde de tingene som vi alltid har gjort. Vi brukte tiden på å reise mye og å være med på adopsjonsforberedende kurs. Vi har også mange venner som har adoptert, så vi var mye sammen med dem. Vi brukte også tiden på å pusse opp barnesoverommet når vi ventet på Noah Felipe, forteller Silje. 

– Jeg husker spesielt godt de to gangene vi var på hentereise i Colombia. Blant annet da vi overtok Mateo Santiago og jeg skulle forklare Noah Felipe forskjellen på å gråte av glede og gråte når man er lei seg, smiler hun. 

Oppfordrer flere til å gjøre det samme

Silje sier at hun uten tvil hadde adoptert ett barn til, hadde det ikke vært for alderen. – Hadde vi startet med slike prosesser når vi var yngre, så hadde vi med stor iver og glede hatt tre Colombia skatter. 

– Jeg syntes flere burde gjøre dette, for det er en kjempeflott måte å bli foreldre på. I tillegg hjelper du barn som ikke har det så bra i andre land. Det beriker livet på så mange måter. 

LES OGSÅ: - Dere kan jo bare adoptere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer