Halloween:

Silje Sandmæls tips for en billig Halloween-feiring

Forbrukerøkonomen forteller hvordan du kan kutte kostnadene for feiringen.

BILLIG HALLOWEEN: Halloween-feiringen kan gjøres billigere enn du tror. Her er det bare å bruke kreativiteten og sette av litt ekstra tid. FOTO: NTB Scanpix
BILLIG HALLOWEEN: Halloween-feiringen kan gjøres billigere enn du tror. Her er det bare å bruke kreativiteten og sette av litt ekstra tid. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Halloween blir stadig mer populært i Norge. Barna får kle seg ut som hekser og spøkelser, og de litt eldre koser seg kanskje med god mat og fest. Og det er ikke pengene det står på når vi nordmenn gjør det klart til Halloween, skal vi tro tall fra Virke.

Vi svir av cirka 285 millioner kroner på Halloween-feiringen. Om vi tenker oss om koster det jo faktisk litt; kostyme til barna, pynt til fest, samt gresskar og annen mat for anledningen.

Bror William Stende er direktør for mote og fritid i Virke. Han forteller at det er aldersgruppen 4 til 13 år vi bruker mest penger på.

- Kostymer og utstyr for denne gruppen brukes det omtrent 300 kroner per person på. Noen bruker mye mer, og andre ingen ting, sier han, og forklarer at det legges mer og mer i markedsføring for Halloween for hvert år som går.

- Trenden griper om seg. Mange barnehager, skoler og vennegjenger legger mer i utkledning, sminke og pynting.

Fordi det stadig blir vanskeligere for særlig barnefamilier å "kommer seg unna" Halloween, samt generell prisvekst som gjør at vi bruker mer hvert år, har feiringen kommet for å bli, tror Stende.

LES OGSÅ: Kjell (50) sier han vil jage alle barn som kommer på døra for å spørre om knask eller knep

- Sett opp et budsjett

Forbrukerøkonom i DnB, Silje Sandmæl, mener det ikke er nødvendig med så mye pengebruk rundt feiringen av allehelgensaften.

- I disse dager er butikkene fulle av spindelvev og heksehatter, og folk strømmer til for å sikre seg kostymer og pynt før det blir tomt i hyllene. Men det kan være lurt å ta en titt i skapene hjemme før du åpner lommeboka, mener forbrukerøkonomen.

Det er ingen hemmelighet vi nordmenn elsker høytider og feiringer, og å bruke litt ekstra penger og innsats i disse tider er jo hyggelig. Men det er ikke sikkert det trenger å koste så mye som vi tror;

- At vi er glad i høytider gjør at pengene sitter litt ekstra løst når vi skal hygge oss. Men det er viktig at man ikke kjøper mer enn lommeboken tillater. En måte å unngå dette på er å sette opp et Halloween-budsjett der du skriver opp hvor mye du skal bruke, og hva du skal bruke penger på, råder Sandmæl.

LES OGSÅ: Halloween: Kjenner du igjen Heidi Klum (43)?

Bak selv!

Sandmæl har mange tips til hvordan du kan gjøre din Halloween-feiring rimeligere - men like morsom (og skummel!). Dersom du ønsker å servere noe til barna eller gjester som kommer på døra den 31. oktober, er det ikke sikkert at det er nødvendig å kjøpe inn massevis av godteri. Ta en titt i skapet! (Psst.. Dette bakte vi til Halloween i fjor!)

SUPPER: Etter å ha skåret ut skumle ansikter i gresskarene, kan du bruke innmaten til å lage mye godt.
SUPPER: Etter å ha skåret ut skumle ansikter i gresskarene, kan du bruke innmaten til å lage mye godt. Vis mer

LES OGSÅ: «Voksne folk vil holde døra stengt fordi barn vil trappe opp i Harry Potter-kostymet sitt. Helt håpløst»

- Hjemmelagde boller, kjeks eller småkaker blir garantert en stor hit. Kjøper du gresskar for å lage lykt, kan du også bruke innmaten til å lage mye godt, som supper, paier og salater.

Og når det kommer til pynt, er det ikke alltid nødvendig å gå til nye innkjøp. Kanskje du har noen gamle lysestaker eller bøker som ser litt skumle og støvete ut?

- Eller hva med å kle opp den gamle bamsen din i klær du ikke bruker lenger og ta på han en skummel maske? Her er det bare fantasien som setter grenser!

Det er også fullt mulig å lage kostyme til barna selv.

LES OGSÅ: Viktige kjøreregler for Halloween

Silje Sandmæls tips til en skremmende billig Halloween:

  • Ved å trekke ut bommulsdotter blir dette til herlig spindelvev. Dette kan du henge rundt i rommet eller legge på bordet.
  • I naturen kan du finne masse super dekorasjon til Halloween - helt gratis. Plukk lange og krokete greiner og putt dem i en vase med litt vann i. Disse kan skape skumle skygger hvis du setter et lys foran. Blader med høstfarger passer seg ypperlig som borddekor.
  • Bland rød saft litt ekstra sterk så den får en fin og blodaktig farge. Putt frosne blåbær i glassene.
  • Det er mye man kan gjøre med gjennomsiktige glasskrukker. Tegn på skumle ansikter med glassmaling og putt lys i, eller fyll dem med godteri-mark eller noe annet "ekkelt".
  • Har du et gammelt hvitt laken kan du klippe hull i det og henge det opp på veggen som et gigantisk spindelvev. Dette fungerer også fint som bordduk. Som dekorasjon kan du ta farget papir og klippe ut hekser, edderkopper og andre Halloween-motiver og lime de på.
GJØR DET SELV: Her har journalisten laget Halloween-pynt med et gammelt syltetøyglass, blader fra hagen og bommulsdotter.  Foto: Amalie Solnørdal Nærø
GJØR DET SELV: Her har journalisten laget Halloween-pynt med et gammelt syltetøyglass, blader fra hagen og bommulsdotter. Foto: Amalie Solnørdal Nærø Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer