Pakkekalender:

Silje-Therese pakker inn hele 144 kalendergaver (men totalprisen er langt lavere enn man skulle tro!)

Så mye planlegger norske foreldre å bruke på julekalendere i år

PAKKEKALENDER ELLER KJØPEKALENDER? En ny undersøkelse viser at vi nordmenn i snitt planlegger å bruke 461 kroner på årets julekalender. FOTO: NTB Scanpix
PAKKEKALENDER ELLER KJØPEKALENDER? En ny undersøkelse viser at vi nordmenn i snitt planlegger å bruke 461 kroner på årets julekalender. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som mamma og bonusmamma til fem jenter og en gutt i alderen 2-14 år, har Silje-Therese Bråthe en travel førjulstid. Ikke bare er det mye som skal gjøres og deltas på før jul, for tredje året på rad lager hun nemlig pakkekalender til alle seks barna!

6 x 24 kalendergaver = 144 stykk!

– Desember kan bli en lang ventetid for utålmodige unger som ser at vi kjøper inn pakker hele måneden, som de helst vil åpne. Jeg er selv vokst opp med pakkekalender og dette var alltid noe jeg gledet meg til som liten. Da jeg selv fikk barn begynte jeg derfor med pakkekalendere da de fylte ett år, sier hun.

HOLDER TRADISJONEN VED LIKE: Til tross for at hun er mamma og bonusmamma til hele seks barn, ser Silje-Therese ingen grunn til å slutte med pakkekalendere. - De får kun ting de trenger og kanskje noe godis i helgene, sier hun. FOTO: Privat
HOLDER TRADISJONEN VED LIKE: Til tross for at hun er mamma og bonusmamma til hele seks barn, ser Silje-Therese ingen grunn til å slutte med pakkekalendere. - De får kun ting de trenger og kanskje noe godis i helgene, sier hun. FOTO: Privat Vis mer

Men det å lage pakkekalendere er ikke bare en tidkrevende jobb, det kan også bli ganske kostbart.

Ifølge en undersøkelse Ipsos har gjort på vegne av DNB, kommer det norske folk til å bruke nærmere 900 millioner kroner på adventskalendere i år (noe som faktisk er en nedgang fra de to siste årene, hvor vi har brukt rundt 1,2 milliarder!).

I snitt bruker hver og en av oss 461 kroner på julekalenderen, selv om det å lage en pakkekalender nok fort kan koste litt mer.

Mange foreldre har erfart at det er vanskelig å lage en kalender som koster mindre enn 480 kroner, noe som tilsvarer 20 kroner per pakke.

Det er derfor temmelig imponerende at Silje-Therese bare bruker 1500 kroner totalt på alle seks pakkekalendere.

Hun forteller at trikset er å kjøpe gaver året rundt og alltid ha øynene åpne for gode kupp.

– Jeg har noen kasser gjemt på vaskerommet som blir fylt opp. Noen ganger låner jeg herfra om det er noe ungene må ha og jeg vet det ligger der, men i løpet av året er det fylt opp med gaver til alle barna, sier hun.

– Jeg kjøper veldig mye på salg og i billige butikker som Dollar Store i Sverige, Europris og Nille. Ofte er jeg heldig å treffer storsalg i litt større kjeder. I januar fikk jeg med meg et salg hvor jeg fikk gode luer til bare en krone stykk! Fordi jeg har mange jenter som ønsker seg det samme, er jeg veldig glad for at det finnes «ta 3 betal for 2» tilbud eller «ta 2 og få 50 prosent».

LES OGSÅ: Rimelige og stressfrie julekalendere

Silje-Thereses tre tips til pakkekalenderen:

Kjøp gaver året rundt og hold alltid øynene åpne for salg. Har du flere barn kan det lønne seg å kjøpe undertøy og sokker på «ta 3 betal for 2».

Fine gaver kan være godteri på lørdager, figurer til spill, pynteting, smykker og skrivesaker. Til de aller minste kan du gi smoothier i klemmepose eller små bøker.

Del gaver: Enkelte år har Silje-Therese gitt barna en felles gave som de kan dele, noe som har blitt godt mottatt. En slik gave kan for eksempel være et brettspill.

Gir en adventsgave hver fredag

Monika Bjerkhaug (43) og datteren Thea (14) har sammen blitt enige om en litt annen variant av pakkekalenderen; i stedet for å få en pakke hver dag frem mot jul, får Thea en adventsgave hver fredag.

SMART LØSNING: Monika og datteren Thea har sammen blitt enige om å ha adventsgave i stedet for kalender. FOTO: Privat
SMART LØSNING: Monika og datteren Thea har sammen blitt enige om å ha adventsgave i stedet for kalender. FOTO: Privat Vis mer

– Da Thea var ni år gammel kom hun selv på idéen om adventsgave istedenfor adventskalender, mye fordi jeg kanskje pratet litt negativt om den ti sekunders lykken som de fleste adventskalendergavene er. Vi ble derfor enige om at jeg i stedet kjøper to fornuftige gaver og to «pur lykke» gaver, og at hun får en slik gave hver fredag i desember før jul, forklarer Monika.

De fornuftige gavene kan ifølge Monika være ulltøy, ullsokker, hodelykt, refleksklær, treningstøy, lue eller votter. Mens de morsomme gavene gjerne er en ridetime, sminke, juleforestilling eller en kinotur.

Selv om alt dette er saker som ofte koster mer enn det en typisk pakkekalender-gave gjør, mener Monika at det totalt sett allikevel blir billigere. Men det aller beste med denne ordningen er at Thea faktisk får noe hun ønsker seg eller har behov for, og at de slipper at hjemmet fylles opp av masse unødvendig ræl.

– Jeg har en datter som gleder seg veldig til hver fredag i advent og hun setter stor pris på det hun får. Hun vil i alle fall ikke bytte tilbake til vanlig pakkekalender, smiler Monika.

LES OGSÅ: Barna til Emma (37) får 300 julegaver i år

Store kalendergaver tar gleden bort fra selve julaften

DNBs undersøkelse viser at det er spesielt barnefamilier med høy inntekt og barn i alderen 6-14 år som planlegger å bruke mest på årets julekalender.

Foreldre med en samlet inntekt på over en million kroner, bruker i snitt 742 kroner. Besteforeldre med ett barnebarn slår også litt ekstra på stortromma i år, da de i snitt bruker 592 kroner.

– Julekalenderen har blitt stadig dyrere, men i år strammer vi litt inn. På den andre siden ser vi at nordmenn planlegger å bruke mer på julegaver. I år skal vi bruke 6.145 kroner i snitt på julegaver, mot 5.715 kroner i fjor, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Hun synes det allikevel er positivt å se at vi bruker litt mindre penger på julekalenderen.

– Dette skal være en hyggelig oppmerksomhet som skal telle ned til gavene. Hvis julekalenderen vokser seg stadig større vil dette ta gleden bort fra selve julaften.

– Å kjøpe ferdig-kalender eller 24 små pakker kan fort bli dyrt, og sette kreativiteten på prøve. Kalenderen er en fin måte å glede noen som står oss nær, men det trenger ikke å koste skjorta. Hva med heller å fylle kalenderen med hyggelige aktiviteter dere kan gjøre sammen? Bilder fra barna var små? Eller hyggelige ord, hvis det er til en kjæreste.

– Selv har jeg laget mange hjemmelagede kalendere opp gjennom årene, og min erfaring er at disse etterlater minner som varer lenger enn ting.

DET FINNES RIMELIGERE ALTERNATIV: Julekalendere trenger slett ikke koste skjorta, mener Silje Sandmæl i DNB.
DET FINNES RIMELIGERE ALTERNATIV: Julekalendere trenger slett ikke koste skjorta, mener Silje Sandmæl i DNB. Vis mer

Sandmæls fem tips til rimelige julekalendere til barna:

Aktivitetskalender:

– Legg inn ulike aktiviteter i julekalenderen. Det trenger ikke å være 24 aktiviteter, du kan godt legge inn en ting annenhver dag eller hver helg. En aktivitet kan være en tur på kino, aketur, juleverksted, spill-kveld eller lignende.

Bildekalender:

– Skriv ut eller finn frem 24 koselige bilder, som mottakeren kan lime inn i et album som følger med. Ta bilder fra ferier, bursdager og turer, også skriver dere om opplevelsen ved siden av bildet. Alle barn liker å se seg selv som baby.

Rebuskalender:

– Gjem en liten gave eller penger, for eksempel fem kroner. Lag en rebus som skal løses. Hvis du gir penger, kan de for eksempel brukes til å kjøpe noe litt større til slutt- og barnet kan velge helt selv.

Juleverkstedkalender:

– Formålet med denne kalenderen er å lage ting for å gi bort i julepresang til andre. – Kjøp inn små ting som silkepapir, kartong, klistermerker, glitter og fargeblyanter til å lage julekort. Pakk inn litt maling, pensler og lerret for å lage et maleri. Eller det kan brukes til å male eller klistre pynt på syltetøyglass som blir fine lykter. Du kan legge perler og snor i kalenderen til smykker, og perler og skjell til å lime på fyrstikkesker og rammer. – Eller hva med å pakke inn ingrediensene til trolldeig eller julekjeks?

Puslespillkalender:

– Ta et vanlig puslespill, eller bestill puslespill på nett med egne motiv. Pakk inn brikkene slik at dere pusler litt hver dag. For å gjøre det ekstra spennende kan dere ha en konkurranse om å gjette hvem eller hva som er motivet

LES OGSÅ: Johan og Elisabeth har tatt et kontroversielt valg: - Vi gir ikke julegaver til barna våre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer