Eggdonasjon:

Single «Ida» (45) fikk tilført både egg og sperm da hun ble gravid i Russland

I Norge er behandlingen ulovlig uansett alder, men i Russland kan man få kjøpe egg helt til man er 51 år. - Jeg klandrer meg selv fordi jeg har ventet så lenge, sier Ida.

EGGDONASJON: Som enslig måtte Ida reise til utlandet for å få egg- og sæddonasjon. FOTO: NTB Scanpix
EGGDONASJON: Som enslig måtte Ida reise til utlandet for å få egg- og sæddonasjon. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hva gjør du om du ønsker deg barn men har passert førti og fortsatt ikke har møtt drømmemannen? For «Ida» falt valget på å få utført en egg- og sæddonasjon på en klinikk i Russland.

– Etter alt som har skjedd, tør jeg nok ikke slippe gleden helt løs ennå. Men om ikke lenge skal jeg på ordinær ultralyd hvor jeg forhåpentligvis får vite kjønnet. Det kan godt hende det endrer seg etter det, smiler Ida (45).

Hun er en av et ukjent antall norske kvinner som hvert år reiser til utlandet for å få hjelp med fruktbarheten. Det som skiller henne fra mange andre er riktignok at hun ikke er i et forhold.

Norge er ett av få europeiske land som per i dag har forbud både mot assistert befruktning for enslige og eggdonasjon.

Ventet for lenge på å treffe drømmemannen

Ida er i dag gravid i uke 16 og ønsker å fortelle sin historie anonymt fordi hun fortsatt er redd for å miste barnet.

– Jeg har hele livet tenkt at jeg en dag skulle bli mor og at barnet skulle ha to foreldre. Faktisk har jeg hatt ganske heftige diskusjoner rundt dette temaet. Jeg har tenkt at de som velger å bli mor på egenhånd er egoistiske og at to foreldre er det eneste riktige, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer