Fødsel:

Siri Marie fødte alene: - Du har krefter du ikke visste om

- Det er viktig å stole på jordmødrene og vite at de kan jobben sin, sier hun.

FØDE ALENE: På grunn av koronapandemien risikerer flere gravide nå å måtte føde uten partneren tilstede. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
FØDE ALENE: På grunn av koronapandemien risikerer flere gravide nå å måtte føde uten partneren tilstede. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens det for noen tiår tilbake var mest vanlig at kvinner fødte uten partneren sin tilstede, velger de fleste i dag å ha noen med seg under fødselen.

Ikke bare gir det mange fødende en ekstra trygghet, det er også en stor og viktig livshendelse som par ønsker å oppleve sammen.

Men på grunn av den pågående koronapandemien risikerer noen kvinner nå å måtte føde alene. Fødeavdelinger over hele landet har nemlig innført restriksjoner som kan føre til at partner ikke kan være med på fødselen.

Retningslinjer for hvem som kan delta

Jordmor Cathrine Skar-Dagestad ved føde- og barselavdelingen på Sykehuset Innlandet i Gjøvik, forteller at de i skrivende stund ikke har måttet avvise partner fra en fødsel på grunn av koronasmitte.

De har riktignok klare retningslinjer for hvem som kan og ikke kan delta; partner kan ikke være med på fødselen dersom vedkommende har vært i utlandet i løpet av de siste to ukene. Partner kan heller ikke være med dersom vedkommende har en luftveisinfeksjon eller er smittet av koronaviruset. Mødre med luftveisinfeksjon eller koronasmitte vil bli satt i isolasjon.

I tillegg ønsker sykehuset å gjøre opphold på barsel så kort som mulig, cirka 48 timer, og av smittehensyn kan partner, søsken eller andre besøkende ikke komme på besøk.

Kan la partner se fødselen via Skype

– Våre jordmødre har stor forståelse for at det å føde uten partneren sin ikke er en optimal situasjon, og vi forstår at det kan virke både skremmende og vanskelig. Restriksjonene er laget for å beskytte mor og barn mot potensiell smitte, men også for å beskytte personalet på føde- og barselavdelingen, sier Skar-Dagestad.

– Vi forsøker å tilrettelegge så langt det lar seg gjøre, og et alternativ dersom partneren er forhindret fra å være tilstede fysisk i føderommet, er å bruke FaceTime eller Skype.

– Dette må av personvernhensyn avklares med det personellet som er på vakt. Dersom jordmor, barnepleier eller lege ikke ønsker å bli filmet, forsøker vi å bytte til personale som synes dette er greit.

– Kvinnen kan også velge å ha en annen enn sin partner med seg på fødsel, for eksempel sin mor, søster, en venninne eller en annen, så lenge vedkommende er frisk, legger hun til.

Fikk en flott fødsel uten partner

Hvor lenge disse restriksjonene vil vare og hvor mange som ikke planlagt må føde alene, er fortsatt uvisst. Men dersom du skulle ende opp med å føde uten å ha partneren din tilstede, kan det allikevel bli en veldig flott fødsel. Det har i alle fall tobarnsmor Siri Marie Øvrum Nesgård (43) fått erfare.

Da hun for 14 år siden fikk sitt yngste barn hadde familien nylig flyttet fra Trondheim til et mindre tettsted i Sogn og Fjordane. De hadde ikke øvrig familie i nærheten og avtalte derfor at et vennepar skulle passe sønnen på tre år mens de var på sykehuset.

– Men så skjedde det som ofte skjer; babyen kom når det passet babyen og ikke resten av oss, sier hun med et smil.

– Familien som skulle passe eldstemann var ikke hjemme, så vi fikk noen naboer til å passe ham mens vi dro for å treffe jordmoren på legevakten.

FØDTE ALENE: Siri Marie endte opp med å føde uten partner tilstede, men synes allikevel at det ble en veldig fin fødsel. FOTO: Privat
FØDTE ALENE: Siri Marie endte opp med å føde uten partner tilstede, men synes allikevel at det ble en veldig fin fødsel. FOTO: Privat Vis mer

Jordmor undersøker Siri Marie og kan konstatere at fødselen er i startfasen. Fordi hun ved den første fødselen ventet hjemme til pressriene var i gang, råder jordmor dem derfor til å umiddelbart reise inn til nærmeste sykehus.

– Den gangen var jeg hjemme størstedelen av fødselen, men da bodde vi fem minutters kjøring fra sykehuset i Trondheim. Nå ville det ta minimum 70 minutter fra hjemstedet vårt til fødeavdelingen, dersom det klaffet med ferga, forklarer Siri Marie.

– Dette var seint på kvelden og jeg var ikke helt komfortabel med at sønnen vår skulle våkne opp hos noen han ikke kjente så godt. Jeg valgte derfor å dra til fødestuen i ambulanse, mens mannen min dro hjem igjen. Jeg hadde tidligere hatt en fin fødeopplevelse og hadde derfor en positiv forventning om at det skulle gå greit denne gangen også. Så akkurat der og da var hensynet til sønnen min det viktigste for meg.

Viktig å stole på jordmødrene

Fødselen skulle vise seg å gå sakte fremover, men Siri Marie forteller at det ikke var mangel på omsorg fra de ansatte på fødeavdelingen ved sykehuset i Lærdal.

– Jeg tror de var bevisste på at jeg var alene og forsøkte å overta oppgavene som en partner vanligvis har. De ga meg blant annet massasje og jeg følte meg veldig godt ivaretatt. Det hjalp nok også at det var en liten fødeavdeling. Jeg var den eneste fødende der akkurat da og hadde en dronningtilværelse med enerom.

Men selv om du må føde alene på en av landets langt mer travle fødeavdelinger, mener Siri Marie det er mange grunner til å se lyst på situasjonen.

– Først og fremst tenker jeg at det er viktig å stole på jordmødrene og vite at de kan jobben sin. På samme måte som at jeg som er lærer synes det er stas at elever har fremgang, er hver fødsel viktig for jordmødrene.

– Og i den situasjonen vi er i nå virker det dessuten som at hele Norge setter inn et ekstra gir for at dette skal gå bra, sier hun.

Kroppen klarer mer enn du tror

De nye restriksjonene diskuteres hyppig i ulike gravid- og foreldreforum på Facebook og selv om det nok skaper frykt hos noen, synes de fleste å ha forståelse for at dette er helt nødvendige tiltak i en vanskelig tid.

Siri Marie skjønner at tanken på å føde alene kan være spesielt skummel for førstegangsfødende, da det å ha med partneren kan gi ekstra trygghet i en uvant situasjon.

Men som atskillige mødre før henne har fått erfare, oppdaget også hun at kvinnekroppen er skapt for å føde og at vi klarer langt mer enn vi kanskje tror på forhånd.

– Det er ikke til å komme ifra at en fødsel er det mest smertefulle, men også det fineste i livet. Du klarer å hente frem krefter i deg selv som du ikke trodde du hadde, sier hun.

– Hvis fødselen hadde vært tung og vart over flere dager hadde jeg nok personlig hatt mer behov for å ha med moren min enn partneren. Jeg tror mange partnere ikke helt vet hvilken rolle de skal ha og noen ganger kan de nok føle seg litt til overs. Dersom partneren for eksempel er veldig redd under fødselen er det jo ikke til særlig støtte for mor.

– Til sammenligning synes jeg jordmødrene var veldig flinke til å se og lese mine signaler, som da jeg i perioder hadde behov for å være litt alene.

Anbefaler å skrive fødebrev

Jordmor Cathrine Skar-Dagestad forteller at de ved hennes fødeavdeling også har god kapasitet og tid til fødekvinnene, og at de alltid tilstreber en-til-en-kontakt i fødsel.

– Dette betyr at jordmor er kontinuerlig tilstede under fødselen og at vi forsøker å ha så få personer som mulig tilstede i føderommet. Spesielt viktig er dette hos kvinner som av ulike årsaker føder alene. Dette er også relevant i den situasjonen vi nå befinner oss, hvor det å begrense kontakt er viktig, forklarer hun.

RÅD TIL NERVØSE: Jordmor Cathrine Skar-Dagestad råder gravide som gruer seg for å føde alene om å skrive et fødebrev. FOTO: Privat
RÅD TIL NERVØSE: Jordmor Cathrine Skar-Dagestad råder gravide som gruer seg for å føde alene om å skrive et fødebrev. FOTO: Privat Vis mer

Dersom du er gravid og kanskje gruer deg for at du kanskje må føde alene, er rådet fra jordmoren at du skriver ned tankene dine i et fødebrev som du tar med deg til fødeavdelingen.

Fødebrevet kan inneholde dine tanker om fødsel; hva du gleder deg til, hva du er redd for, og andre spesielle forhold som du ønsker at jordmor skal kjenne til.

– Foreløpige undersøkelser viser at kvinner og barn kan være mindre utsatt for smitte av covid-19, og at de fleste som smittes får et mildt sykdomsforløp. De aller fleste gravide tar nå sine forholdsregler og holder seg ofte hjemme i tiden før fødsel, noe som også vil begrense risiko for smitte.

– God håndhygiene og å følge myndighetenes øvrige anbefalinger, vil også redusere smitterisikoen. Mange partnere har kanskje også mulighet for hjemmekontor eller tilsvarende ordninger på sin arbeidsplass, noe som også vil begrense risiko for smitte, og på den måten øke sannsynligheten for at hen kan delta på fødsel, råder hun.

Å få barn er kanskje den største hendelsen i et menneskes liv, og selve fødedagen er selvsagt ekstra spesiell! Gled deg over at du snart får møte babyen din, og vit at vi som arbeider med fødsler gjør vårt ytterste for at du skal ha det bra og at barnet ditt skal komme trygt til verden.

– Det sies at det største i livet er å bli mor, men det nest største må være å få lov til å være jordmor. Jeg er stolt av alle mine kolleger som sørger for trygge fødsler døgnet rundt - også i disse annerledesdagene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer