Siw la ikke bort sigaretten selv om hun var gravid

– Jeg kan aldri tilgi meg selv!

DAMPET I VEI UNDER HELE GRAVIDITETEN: – Jeg hater meg selv for at jeg røykte under svangerskapet og når jeg ammet sønnen min, forteller Siw. Foto: NTB Scanpix
DAMPET I VEI UNDER HELE GRAVIDITETEN: – Jeg hater meg selv for at jeg røykte under svangerskapet og når jeg ammet sønnen min, forteller Siw. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siw (32) er i disse dager høygravid med barn nummer to. Etter gjentatte spontanaborter har hun et høyt fokus på å ta vare på seg selv og babyen i magen. Men ting var ganske annerledes da hun for fjorten år siden ventet sin eldste sønn.

– Jeg røykte da jeg ventet mitt første barn, jeg vil aldri tilgi meg selv for det. Det er etter min mening barnemishandling, skriver hun på bloggen sin Taareenglene.

For ung til å ta riktige valg

Siw var bare 18 år gammel da hun var gravid med sin eldste sønn. Hun sier selv at hun den gangen var for ung og uerfaren til å ta de riktige valgene.

Selv om hun avstod fra alkohol, fortsatte hun å røyke fem til syv sigaretter under graviditeten og frem til sønnen var ett år.

– Jeg valgte dessverre røyken. De fleste tenåringer er ikke modne nok til å ta riktig avgjørelser i så ung alder, sier hun.

– Jeg hater meg selv for at jeg røykte under svangerskapet og når jeg ammet ham.

LES OGSÅ: 6 gode grunner til å stumpe røyken når du er gravid

BEBREIDER SEG SELV: - Jeg angrer sånn på at jeg røykte under graviditeten, forteller Siw. Foto: Privat
BEBREIDER SEG SELV: - Jeg angrer sånn på at jeg røykte under graviditeten, forteller Siw. Foto: Privat Vis mer

Jordmoren sa det var greit

Selv om hun helt og holdent tar ansvar for de valgene hun gjorde, mener hun at det den gangen eksisterte en oppfatning blant jordmødre om at det var helt ok å røyke litt.

– Jordmor mente det var bedre at jeg røykte, dersom jeg ble stresset av å slutte, forteller Siw.

– Alle jordmødre sa det samme. Tenk på hvilken forandring det har vært når det gjelder røyking fra begynnelsen av 2000-tallet og frem til i dag! Den gangen var det vanlig å røyke inne på restauranter og langt flere røykte. Jeg tror vi glemmer litt den store forandringen, sier hun.

Fraråder all nikotin

I dag hersker det lite tvil blant helsepersonell at litt stress så absolutt er å foretrekke fremfor den helserisikoen det er for fostre å bli utsatt for nikotin.

– Vi fraråder all form for nikotintilførsel i graviditeten, sier Anne Kate Netskar, jordmor ved Oslo jordmor og ultralydklinikk, og legger til at hun kjenner til at gravide noen ganger rådes til å kutte ned på antall sigaretter om de ikke vil slutte helt. 

– Dette er et uheldig råd. Det er bedre å røyke lite enn mye, men med tanke på de skadevirkningene røyken påfører barnet er det ingen tvil om at den viktigste forskjellen er mellom røyk eller ikke røyk, sier hun.

Ingen negative reaksjoner

Til tross for at hun røykte helt åpenlyst, sier Siw at hun ikke opplevde å få «stygge blikk» eller kommentarer fra andre.

– Det kommer nok av at det ikke var uvanlig å røyke under svangerskapet for fjorten år siden. Både min svigermor og mor hadde røykt under sine svangerskap. «Det gikk jo bra med oss» tenkte mange. Vi begynte å bli opplyste, men ikke i den grad som i dag, sier hun.

Hadde luftveisproblemer

Da sønnen hennes ble født, var han lang og tynn. De første leveårene slet han med luftveiene og hadde i tillegg astma. Selv om det ikke kan bevises å ha en sammenheng med morens røyking, bebreider hun seg selv for det valget hun tok.

– Det er klart at når barnet ditt blir syk og du ser det kan ha en sammenheng med uvaner under svangerskapet, så gnager det på samvittigheten. Det verste jeg tenker på er at han kunne ha dødd på grunn av krybbedød, sier hun.

– Jeg er evig takknemlig for at jeg i dag har en frisk og fin tenåring!

LES OGSÅ: Barna utsatt for passiv røyking hos besteforeldrene

RISIKOFYLT: Fortsetter man å røyke i graviditeten, utsetter man barnet for risiko. Foto: NTB Scanpix
RISIKOFYLT: Fortsetter man å røyke i graviditeten, utsetter man barnet for risiko. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gir barnet for lite oksygen og næring

Ifølge Helsedirektoratet er røyking en stor risikofaktor i svangerskapet. Når den gravide moren røyker, får barnet mindre tilførsel av oksygen. Barnet får heller ikke den næringen det trenger for å vokse og utvikle seg normalt, da nikotinet gjør at blodårene i morkaken og livmoren trekker seg sammen.

Røyking øker også risikoen for lav fødselsvekt og for tidlig fødsel. Lav fødselsvekt innebærer at viktige organer som lungene kan bli mindre utviklet. Dette øker igjen risikoen for luftveisinfeksjoner i de første leveårene.

Forskning viser også at røyking øker risikoen for krybbedød. Dersom en av foreldrene røyker, er det anbefalt at vedkommende ikke sover sammen med barnet.

Snus også svært farlig

Jordmor Netskar sier det også bør holdes fokus på at snus har blitt stadig mer utbredt hos kvinner.

OGSÅ FARLIG MED SNUS: – Snusing fører ofte til at barnet utsettes for lengre og mer tilførsel av nikotin siden snusen ofte ligger lenger i munnen, forteller Anne Kate Netskar, jordmor ved Oslo jordmor og ultralydklinikk. Foto: Privat
OGSÅ FARLIG MED SNUS: – Snusing fører ofte til at barnet utsettes for lengre og mer tilførsel av nikotin siden snusen ofte ligger lenger i munnen, forteller Anne Kate Netskar, jordmor ved Oslo jordmor og ultralydklinikk. Foto: Privat Vis mer

– Snusing fører ofte til at barnet utsettes for lengre og mer tilførsel av nikotin siden snusen ofte ligger lenger i munnen. Svenske studier har vist at snusing øker risikoen for tidlig fødsel og dødfødsel, sier hun.

Fortsatt mange som røyker under graviditeten

Norge har lenge vært blant de landene om har flest røykende gravide. Tall fra Medisinsk Fødselsregister (2013) viser at åtte prosent røyker daglig eller av og til ved svangerskapets begynnelse, mens fem prosent fortsatt røyker i siste del av svangerskapet.

– Det viser heldigvis at noen slutter i løpet av svangerskapet. I dag er alle opplyste om at røyking og graviditet ikke er heldig og derfor vil nok andres holdninger ha betydning for motivasjon til røykestopp hos den gravide, sier Anne Kate Netskar.

LES OGSÅ: Gravid og spist noe du ikke burde?

- Søk hjelp til å slutte!

Selv om det er vanskelig å slutte å røyke, kan det for mange kvinner oppleves som litt enklere når man er gravid. – Det kan være at tobakken ikke er like fristende på grunn av kvalme og  motivasjonen er høyere fordi det beskytter barnet. Graviditeten gir mor en helt annen årsak til å stoppe med tobakken enn bare hennes helse, sier jordmor.

– Å slutte kan være vanskelig alene, derfor bør den gravide søke hjelp og støtte hos jordmor eller lege. Partneren kan være til god hjelp. Hvis han også røyker bør han motiveres til å slutte sammen med den gravide.

– Det finnes i tillegg app og nettsider for røykeslutt, røyketelefon og kurs for røykavvenning, tipser hun.

Dersom man synes det er svært vanskelig å slutte, må risikoen ved bruk av nikotinlegemidler veies opp mot risikoen ved å røyke. Dette bør diskuteres med egen lege eller jordmor. 

SE BILDENE SOM VISER HVORDAN FOSTERET REAGERER MED GRIMASER NÅR MOREN RØYKER:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer