Sjalu på den nyfødte babyen? Helt normalt!

Søskensjalusi kan oppstå fra første stund. - Aksepter følelsene de får, sier barnepsykolog.

DET FØRSTE MØTET: Det er ikke alltid idyll når to søsken skal møtes for første gang. Foto: Privat
DET FØRSTE MØTET: Det er ikke alltid idyll når to søsken skal møtes for første gang. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At søskensjalusi kan oppstå fra første stund, har Rebekka Fylling fått erfare.

Allerede fra dag én viste hennes to år gamle datter tegn til at hun var sjalu på lillesøsteren sin.

Forsøkte å forhindre det

Rebekka forteller at hun under graviditeten hadde tenkt tanken på at det kunne oppstå søskensjalusi. Hun var derfor fast bestemt på at hun skulle inkludere storesøster Vilde i alt som hadde med lillesøsteren å gjøre.

– Hun kunne få bidra der hun hadde mulighet til det, og ellers være sammen med oss når hun ønsket det, sier hun.

Den dagen samboeren skulle komme til sykehuset for å se den nyfødte babyen, avtalte de derfor at han skulle ringe Rebekka først. – Slik at jeg kunne legge fra meg babyen før storesøster kom inn i rommet. Jeg hadde ikke lyst at hun skulle se meg sammen med en ny baby i det hun kom inn døren, forteller hun.

LES OGSÅ: - Dette er den perfekte aldersforskjellen!

VENTER NUMMER TRE: - Jeg har tenkt å fokusere ekstra mye på de to eldste jentene når de kommer på besøk på sykehuset, sier Rebekka Fylling. Foto: Privat
VENTER NUMMER TRE: - Jeg har tenkt å fokusere ekstra mye på de to eldste jentene når de kommer på besøk på sykehuset, sier Rebekka Fylling. Foto: Privat Vis mer

Ville ikke se på moren

Til tross for Rebekkas iherdige forsøk, klarte hun ikke helt å forhindre at Vilde reagerte negativt da hun fikk se lillesøsteren Julie for første gang.

– Jeg glemmer aldri reaksjonen hennes. Hun snakket ikke så mye, bare med enkelte ord og setninger, men hun kunne lett uttrykke at hun hadde lyst å gå hjem igjen med pappa, sier Rebekka.

– Hun ville ikke se på meg og hver gang jeg løftet Julie opp kom hun bort for å ta på henne og kose med henne. Vi fikk henne til å holde Julie etter en stund, og jeg fikk omsider Vilde litt for meg selv på tomannshånd. Men hun var tydelig sjalu og det viste hun med hele kroppen og uttrykkene sine, sier hun.

Tror det kan skje igjen

I disse dager er Rebekka høygravid med nummer tre og hun er forberedt på at det samme kan skje igjen. Hun har derfor tenkt å fokusere ekstra mye på de to eldste jentene når de kommer på besøk på sykehuset.

– Vi har snakket mye om lillebror som ligger i magen og storesøster har sett tilbake på bildene fra da Julie kom til verden. Hun er så stor nå at hun skjønner hva jeg snakker om. Julie er litt for liten enda, men jeg prøver likevel å inkludere henne når vi ser på bilder og mimrer, sier hun.

LES OGSÅ: Enebarn eller søsken?

Vanskelig å være helt forberedt

Rebekka har også tenkt å ta med seg en liten gave til hver av dem, som de skal få når de kommer på sykehuset. Hun tenker at sjalusien kan bli forsterket av at den nyfødte babyen får mange gaver av slekt og venner.

– Men jeg tror ikke man kan være så godt forberedt på reaksjonene uansett, når et barn er vant til å være alene med foreldrene og er vant til å få mye oppmerksomhet hele tiden, sier hun. 

– I dag er for øvrig de to jentene veldig gode venninner. De leker fint sammen og deler rom uten problem. Det er godt å se all gleden de har av hverandre, avslutter hun med et smil. 

LES OGSÅ: Slik kan du forberede barnet på søsken

GODE VENNER: Til tross for en litt vanskelig start, er søstrene  bestevenner i dag.  Foto: Privat
GODE VENNER: Til tross for en litt vanskelig start, er søstrene bestevenner i dag. Foto: Privat Vis mer

Lurt å gjøre ekstra stas på eldstemann

Mammanett har tidligere spurt to eksperter på barneoppdragelse om hva man kan gjøre for å forhindre denne typen søskensjalusi. 

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen mener det kan være lurt å gjøre litt ekstra stas på eldre søsken og kanskje lage en liten storesøsterfest når babyen kommer hjem fra sykehuset.

– Inviter noen få av de nærmeste. Det er fint om de har med noe til den store. Ikke gjør for stort nummer ut av babyens gaver om de er mange. De kan jo åpnes etter at den store har lagt seg. Men det er selvsagt greit at den lille også får litt. Det er jo et lite menneske med egne behov, og skal ikke glemmes helt, sier hun.

- Unngå å forsterke sjalusien

Psykologspesialist Knut Halfdan Svendsen hos Foreldrehjelpen.no, anbefaler å gjøre det man kan for å unngå «forsterkningsfella».

– Ikke foreles for mye, bebreide eller forklare med mange ord at barnet må slutte med sjalusioppførsel. Mye respons på dette kan bare forsterke sjalusioppførselen.

– Gi barna nærvær og vanlig god omsorg når de ikke ber om det og når de gjør det. Overse mye av sjalusioppførselen og gi masse respons når de spør om noe på en vanlig måte. Lek med dem, ikke overdriv trøst eller la være å stille vanlige krav. Aksepter følelsene de får, men ikke aggressiv atferd som går utover andre, er rådet fra psykologspesialisten.

Les mer om hvordan du bør takle søskensjalusi

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer