Sjeldne navn kan være en belastning

Forskning påviser overraskende sammenheng

UVANLIGE BARNENAVN: Alle foreldre synes barnet sitt er spesielt og mange ønsker å gjenspeile dette i navnet. Men er det lurt? Foto: Shutterstock
UVANLIGE BARNENAVN: Alle foreldre synes barnet sitt er spesielt og mange ønsker å gjenspeile dette i navnet. Men er det lurt? Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om de fleste foreldre holder seg til navnetrendene med bibelske, korte eller gamle norske navn, er det fortsatt mange som velger å gå for det unike navnet som ingen andre har.

Men hvordan vil et slikt navn kunne påvirke barnet når det blir eldre? 

Oppfattet som upålitelig eller farlig

Det er lett å tenke seg at barn kan bli ertet eller at ingen klarer å stave navnet riktig, men en studie viser at navnevalget også kan få andre følger.

Studien ble foretatt av et forskerteam i New Zealand og publisert i 2014. Her kom det frem at om du har et uvanlig og sjeldent navn kan det ha en innvirkning på hvordan andre mennesker oppfatter deg som person.

Studien tok for seg navn i forskjellige regioner verden over og forskerne fant ut at desto mer uvanlig navnet var – desto mer ble personen oppfattet som upålitelig eller farlig.

Til gjengjeld ble mennesker med vanlige navn som var lettere å uttale, oppfattet som mer tillitsverdige.

LES OGSÅ: Nå skal babyene ha fasjonable, franske navn

Trodde på personen med enkelt navn

Forskerne brukte forskjellige metoder for å komme frem til disse resultatene. I ett av eksperimentene presenterte de utsagn som «Giraff er det eneste pattedyret som ikke kan hoppe», og sa at påstanden kom fra personer med både enkle og vanskelige navn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer