Skal du kjøpe nye vårsko til barna? - Dyrt betyr ikke automatisk bra!

Og ifølge ekspertene bør vi unngå å la søsken arve sko.

NYE SKO TIL BARN: Les hva du bør du se etter når du kjøper nye sko til barna. Foto:NTB scanpix
NYE SKO TIL BARN: Les hva du bør du se etter når du kjøper nye sko til barna. Foto:NTB scanpix Vis mer
Publisert

Barnesko kan gjøre et stort innhugg i barnefamiliers klesbudsjett, spesielt fordi barn vokser ut av skoene i løpet av en sesong – eller sliter dem ut enda raskere. En rask titt på barnesko hos de største skobutikkene, viser at prisene varierer fra i underkant av et par hundre kroner til opp mot åtte hundre kroner for helt ordinære fritidssko.

Samtidig vil jo foreldre det beste for barna sine og mange har en tendens til å derfor velge det dyreste når de skal kjøpe klær og sko til barna sine. For det dyreste er jo alltid det beste, er det ikke?

– En billig sko kan være like god som en dyr, sier Torgeir Vestad, ortoped og seksjonsoverlege ved Helse Stavanger HF.

Vestad mener at det viktigste ved valg av sko ikke nødvendigvis er prisen, men at foreldrene er nøye med å finne en sko som passer barnets fot.

– Dette gjelder både i lengde, bredde og høyde. I tillegg er det viktig at skoen sitter godt på foten. Det betinger ofte en god lukke eller strammemulighet og god passform av hælparti.

– Det synes å foreligge mange ulike meninger og teorier rundt bruk av sko hos barn og hvilke sko som er best. Ikke alt er like veldokumentert, sier han.

– Barnefoten kan ha mange ulike fasonger. Vi mener barnefoten har best av naturlig utvikling av styrke, balanse og koordinasjon. Barn kan fint gå uten sko innendørs og der det ellers er naturlig, legger han til.

Det at barneføtter er så forskjellige er en av grunnene til at det ikke er en god idé å la barn arve sko av hverandre. Arvesko kan ofte være gått inn skjevt, dessuten har søsken ofte ulik fotbredde. Pensko og andre typer skotøy som kun har blitt brukt en sjelden gang, går det imidlertid greit å arve.

LES OGSÅ: Stor test av vintersko

- Dyrt betyr ikke automatisk bra

Linda Marie Schøyen, kategoriansvarlig for barnesko hos Eurosko Norge, forteller at det er flere ting som skiller dyre barnesko fra de billige modellene.

– Materialbruk, teknologi og håndverk er alle faktorer som påvirker prisen. Det er altså ofte en sammenheng mellom pris og sko som er produsert av dyktige produsenter med mye kunnskap og med god støtte til barnefoten.

– Men det er også viktig å ta med seg at dyrt ikke automatisk betyr bra. Det handler mye om passform, støtte og justeringsmuligheter.

– En enkel tekstilsko kan for eksempel være super for barnefoten så lenge den har en god såle og nok støtte. Barneføtter er forskjellige og det finnes individuelle behov, sier hun.

Viktig med god støtte til hælen

Når foreldre skal kjøpe nye sko til barna sine, sier hun det er viktig å tenke på god støtte i hælkappen.

– Spesielt til de minste størrelsene. En god såle er viktig, den bør ikke være for stiv, og tærne skal ha plass til naturlig bevegelse. Barnelesten er bredere foran enn skolest til voksne nettopp av denne grunn. Noen barn har høy eller lav vrist, så gode justeringsmuligheter er også viktig.

– Snakk med personale i skobutikken som kan veilede for riktig lest, for eksempel bred eller smal, til akkurat ditt barn – alle føtter er forskjellige, sier hun.

En vanlig feil mange foreldre gjør når de skal kjøpe barnesko, er ifølge Schøyen at de legger på ekstra «vokserom». Det vil si at de kjøper større størrelse fordi de ønsker at skoene skal vare lengre.

– Anbefalt vokserom er 1-1,5 cm, avhengig av skotype. For store sko kan resultere i at barnet ubevisst krummer tærne for at skoene skal holde seg på.

Mens for små sko eller feil sko med feil passform vil kunne føre til plager senere i livet. Det er altså veldig viktig med riktig størrelse, og å prøve skoen i butikken hvor man kan få hjelp til å måle foten.

LES OGSÅ: Trenger barn egentlig ullklær?

Sjekkliste for riktig skovalg:

  • Skoens forparti skal være bredt nok til at tærne kan bevege seg fritt.
  • Skoen skal ha riktig lengde og bredde. Tærne må ikke butte eller klemmes i skoen og foten skal ikke gli. Det skal være 1,5 cm bevegelse-/voksetillegg i tuppen.
  • Det er viktig at skoen sitter godt på foten. Skoen skal være smal bak slik at foten holdes fast og hindres fra å skli fremover. For optimal tilpasning er sko med snøring eller borrelås å foretrekke.
  • Skohælen skal være lav slik at man får riktig fordeling av kroppsvekten på hele foten. Lave hæler gir god blodsirkulasjon til bena/føttene fordi muskulaturen beveges bedre under gange.
  • Skosålen skal være myk og fleksibel i forpartiet, slik at fotens muskler fungerer riktig når barnet går og løper. Dette bidrar til å holde fotbuen oppe. Såle som gir godt grep er viktig slik at barnet ikke sklir.
  • Sko laget i materialer som puster er å foretrekke for maksimal komfort.

Kilde: Eurosko.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer