– Skal du slutte å være arrogant nå som du er stygg og feit?

Alexandra (31) la ut bilde av mammakroppen. Da raste det i kommentarfeltet.

MAMMATILVÆRELSEN: Alexandra Backström ble mor til lille Alf i oktober i fjor etter en dramatisk fødsel. FOTO: Scanpix
MAMMATILVÆRELSEN: Alexandra Backström ble mor til lille Alf i oktober i fjor etter en dramatisk fødsel. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Manglende morsfølelse, mareritt og dødsangst.

Slik beskriver Alexandra Backström tiden etter at hun ble mor for første gang. Teksten følger et bilde fra fødestua av den nybakte moren sammen med kjæresten Martin Danielle (31) – også kjent under artistnavnet CLMD – og lille Alf.

Alexandra har vært sammen med «The Voice»-dommeren siden 2015 og paret delte den gledelige nyheten om at de skulle bli foreldre i fjor sommer.

Å føde blir sjelden beskrevet som en dans på roser, men tiden etterpå males ofte rosenrød. De siste årene har såkalt «snapback»-kultur tatt av på Instagram; det vil si at kvinner deler bilder av kroppen sin for å vise at de er tilbake i form etter fødsel – oftest slanke, fri for strekkmerker og med en smilende baby på armen.

Ikke at det er noe feil i det; alle «mammakropper» er forskjellige, men like ekte.

Det er dog ikke til å stikke under stol at man sjelden ser bilder av slik venninna di så ut etter at hun fikk tvillinger, tanta di etter at hun fikk attpåklatten i slekta eller kjæresten din etter at dere ble foreldre.

For de fleste – til tross for man kanskje ikke får inntrykk av det på Instagram – er det jo slik at fødsel fører med seg både en haug av strekkmerker, løs hud, arr og noen sta kilo.

Drøye tre måneder etter fødselen, er Alexandra en av de mange som føler seg mislykket med «gravidjobben».

«Jeg sammenligner meg med andre nye mammaer og lurer på hva hemmeligheten deres er. Løfter jeg ikke babyen min nok, går jeg ikke lange nok turer?», spør hun retorisk under et bilde av seg selv.

«På Instagram florerer det av vakre mammakropper – både under graviditet og etter. Såvidt jeg kan se er det lite strekkmerker, arr og hengepupper å spore. Sånn som min kropp ser ut. Ingen fortalte meg at jeg skulle ha så vanskelig for å elske meg selv etter at jobben var gjort», fortsetter den tidligere modellen i innlegget.

Målte seg opp mot andre

Gjennom opplevelsen av å bli mamma for første gang, har Alexandra har valgt å være åpen om de vanskelige dagene. De man ikke hører noen særlig om ellers.

Etter fødselen i oktober i fjor delte hun den dramatiske historien med følgerne sine på Instagram. Hun fortalte om fulle sykehus, om komplikasjoner, om babyen som veide hele 5,5 kilo, om å hyle etter moren sin, om keisersnittet som plutselig ble nødvendig og som i kampens hete føltes som et nederlag.

Hun var heller ikke redd for å være brutalt ærlig om den første barselstiden.

«Tiden etter fødsel var mørk, smertefull og endeløst håpløs. Manglende morsfølelse, mareritt og dødsangst. En gedigen baby som trenger mye næring og lite melk førte til mange timer med beinhard ammejobbing, hvor morsmelk og tårer gikk hånd i hånd for både mor og barn. Jeg klarte nesten ikke å nyte et sekund.»

Se dette innlegget på Instagram

20.10.2019 Advarsel - sykt lang post, og hvis du ikke liker fødselshistorier, ikke les videre. Jeg skulle skrive ned min historie for å fordøye den, og dele om jeg orker. Baby Alf er 11 uker i dag, og nå orker jeg å dele. ——— Da riene startet fortalte ikke Ullevål oss at det var fullt der før det nesten var for sent. Det var faktisk fullt både der, på Rikshospitalet og hos A-hus. Men hvis vi absolutt følte at vi måtte inn, fikk vi dra på Bærum sykehus. Da vi kom dit viste det seg at vi hadde vært i aktiv fødsel i sannsynligvis mange timer allerede, og jeg ble sendt rett på fødestuen. Der fikk jeg forsøke i flerfoldige timer på en naturlig fødsel, med epiduraler og fødselgymnastikk. Jeg gråt, hylte etter mamman min og fikk ikke i meg hverken mat eller drikke på over et døgn før det ble besluttet at jeg måtte ha et keisersnitt. Keisersnittet var en enorm skuffelse for meg, et slags nederlag, men i etterpåklokskapen ser jeg at det var ingen annen utvei. Baby Alf veide nemlig 5,5 kg. Ullevål hadde, i den lille informasjonen de faktisk hadde sendt til Bærum, lagt ved en indikasjon på at babyen veide 4,4kg. Over en kilo mindre enn den faktiske vekten, og langt over den fødselsvekten som automatisk skal gi deg en vurdering for keisersnitt. To ganger ble vekten målt i uken før fødsel. Ingen av gangene oppdaget de den store babyen. Jeg fikk gå 11 dager over tiden, som i seg selv øker risikoen for komplikasjoner, og ende opp i en fødsel som satte både liv og helse på spill. Bærum har ingen barneintensiv, og to ganger ble Alf nesten sendt til et annet sykehus på grunn av komplikasjoner. Tiden etter fødsel var mørk, smertefull og endeløst håpløs. Manglende morsfølelse, mareritt og dødsangst. En gedigen baby som trenger mye næring og lite melk førte til mange timer med beinhard ammejobbing hvor morsmelk og tårer gikk hånd i hånd for både mor og barn. Jeg klarte nesten ikke å nyte et sekund. Jeg vet ikke i dag om jeg kommer til å glemme og tilgi at Ullevål Sykehus satte oss i denne situasjonen, tok fra meg tiden med mitt nyfødte barn og om jeg kommer til å føle meg trygg som gravid og fødende igjen. Jeg håper det.

Et innlegg delt av Alexandra Marie Backström (@alexandrabacks)


31-åringen forteller at hun har valgt å dele såpass mye for å vise andre nye og kommende mødre at det finnes mer enn én opplevelse av det å bli forelder.

– Nesten ingenting ble som jeg forventet, og jeg innså etterhvert at det jeg forventet var tuftet på det som ble vist i sosiale medier, forklarer Alexandra til KK.

Det var også bakgrunnen for at hun la ut bildet av sin egen mammakropp.

Hun begynte nemlig å konstant måle seg opp mot andre gravide og nye mødre hun så på Instagram.

– Jeg har stort sett alltid vært tilfreds med hvordan jeg ser ut, så det var nye følelser for meg. Jeg ville dele et bilde av meg selv for å bryte opp med en annen type kvinnekropp etter graviditet og fødsel, sier Alexandra.

– Godt å kjenne at man ikke er alene

Sammen med bildet av seg selv, la Alexandra ved en e-post hun hadde mottatt fra en anonym avsender.

«Skal du slutte å være arrogant nå som du er stygg og feit? Nå får du se den andre siden av livet!»

Hun forteller at hun har hatt den type følgere siden hun jobbet som modell; de som ikke vil henne vel, de som liker å se at hun sliter.

– Vanligvis er det veldig enkelt å overse, men det traff så innmari i de sårbare ukene etter fødsel. Jeg føler meg tjukk og stygg, og det å få en melding som på en måte bekreftet det, var kjipt.... Jeg får heldigvis ikke mange, men det er noen få. Det er dessverre de man husker, forteller den tidligere Miss World Norway-vinneren.Responsen har ikke latt vente på seg.

I skrivende stund har Alexandras ærlige Instagram-innlegg i overkant av 100 kommentarer, og meldingene har rent inn fra nært og fjernt.

– Jeg har hørt fra andre som har kjent på det samme presset som meg om å komme seg raskt i form igjen – kvinner som har problemer med å elske kroppen sin slik som den har blitt etter en graviditet. Det er veldig godt å kjenne at man ikke er alene om disse følelsene, sier 31-åringen og fortsetter:

Jeg er fortsatt litt hormonell, så det siste døgnet har jeg grått masse av den overveldende kjærligheten fra både kjente og ukjente. Til og med mormoren min sendte melding og sa at hun var stolt!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer