- Skepsis til vaksiner skyldes mangel på kunnskap

– Det er viktig å være klar over at det finnes mye feilinformasjon på internett som er skrevet av vaksinemotstandere og tilhengere av alternativ medisin, sier spesialist i patologi, Sveinung Sørbye. Foto: Privat og Shutterstock.
– Det er viktig å være klar over at det finnes mye feilinformasjon på internett som er skrevet av vaksinemotstandere og tilhengere av alternativ medisin, sier spesialist i patologi, Sveinung Sørbye. Foto: Privat og Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle gravide bør ta influensavaksinen nå, råder overlege som mener vaksinefrykten er ubegrunnet.

Anbefaler gravide å vaksinere seg - nå!

Sveinung Sørbye, overlege ved klinisk patologi, Universitetssykehuset Nord-Norge er ikke i tvil: - Alle gravide i 2. og 3. trimester bør ta vaksine mot influensa. Ved å ta vaksine vil man både beskytte seg selv og barnet, ikke bare under graviditet, men også flere måneder etter fødsel, forteller han.

Folkehelseinstituttet råder også gravide i 2. og 3. trimester til å ta vaksinen.

–  Influensaepidemien er enda ikke over i Norge. Denne vinteren sirkulerer det tre ulike virus.  De som har hatt en type influensa, kan bli smittet av en av de andre typene. Vaksinen beskytter mot alle tre typer influensavirus som utgjør vinterens epidemi. Det tar 1-2 uker fra man tar vaksinen til den har full effekt, sier Sørbye.

LES OGSÅ: Hvilket trimester er jeg i?


Hvilke gravide anbefales vaksinen?

  • Gravide i 2. og 3. trimester anbefales å ta sesonginfluensavaksine. Det er også mot slutten av svangerskapet at den gravide har størst risiko for å utvikle alvorlig influensasykdom. 
  • Vaksine til gravide i 1. trimester kan vurderes dersom den gravide i tillegg har annen risiko for komplikasjoner av influensa. (1)

Vaksine økte ikke risikoen for dødfødsel 

En ny studie tilbakeviser påstanden om at gravide som ble vaksinert under svineinfluensaepidemien i 2009 hadde økt risiko for dødfødsel. Registerstudien ble nylig publisert i The New England Journal of Medicine. (2) 

Hovedfunnene fra studien viste at:

  • Gravide som ble vaksinert i svangerskapet hadde ikke økt risiko for dødfødsel.
  • Gravide som ble vaksinert i svangerskapet hadde en betraktelig lavere risiko for å få influensa.
  • Gravide som fikk influensadiagnose under pandemien hadde nesten doblet risiko for dødfødsel 

LES OGSÅ: Topp 10 gravide bekymringer

Vaksine - det viktigste redskap mot alvorlig sykdom og død 

– Vaksiner er et av de viktigste redskap leger har for å kunne forebygge alvorlig sykdom og død. Kopper er blitt utryddet på verdensbasis ved hjelp av vaksine, og i Norge er det nå svært få som får sykdommer som meslinger, røde hunder og kusma på grunn av høy vaksinedekning. Jeg er spesialist i patologi og arbeider med forebygging av livmorhalskreft ved hjelp av celleprøver og HPV-testing. Jeg har sett at HPV-vaksinen kan forebygge HPV-smitte, kjønnsvorter, celleforandringer og kreft. Det er enkelte som er skeptiske til vaksiner, men dette skyldes ofte manglende kunnskap, mener Sørbye.

Han mener det finnes en ubegrunnet vaksinefrykt der ute og at folk sauser sammen opplysninger, blant annet den mye omtalte pandemivaksinen fra 2009.
– Vanlig sesongvaksine gir lite bivirkninger, forteller han.

Mange gravide er i tvil

–  Hvorfor tror du mange gravide vegrer seg for å ta vaksinen?

–  Gravide har fått beskjed om å begrense bruk av medisiner under svangerskapet. Det er viktig å unngå bruk av narkotiske stoffer, alkohol og tobakk. Gravide kan ikke ta vaksiner som inneholder levende virus. Influensavaksinen inneholder imidlertid ikke levende virus, men inaktiverte virus. Uten vaksine er det mange som blir smittet av influensa som kan være farlig for mor og barn. Erfaringer fra pandemien i 2009 viser at influensa kan være farlig for barnet selv om ikke mor blir alvorlig syk, sier overlegen til Mammanett.

Manglende kunnskap fører til skepsis

De fleste av foreldre er enige i at vaksiner beskyttet barna deres mot sykdommer. I en studie fra 2010 uttrykte over halvparten av de spurte foreldre bekymringer for alvorlige bivirkninger av vaksiner og en åttende del velger å avstå helt fra å vaksinere barna sine. Den samme studien viste at en av fem foreldre fortsatt tror at det er en sammenheng mellom vaksiner og autisme. (3)

I 1997 ble det framsatt en hypotese om at MMR-vaksine kan være årsak til autisme. Det er senere gjennomført en rekke store undersøkelser, som alle taler sterkt imot at MMR-vaksine skulle være årsak til autisme eller noen annen form for hjerneskade. (4) 

Foreldre som tror de har for lite kunnskap om vaksiner, er oftere negative til vaksinasjon enn de som synes de vet nok viser en studie som ble publisert i Pediatrics i 2010. (3)

Les informasjon på seriøse nettsteder!

Her kan gravide og foreldre innhente informasjon om vaksine:

– Helsevesenet må i møte med usikre foreldre lytte til årsaken til deres skepsis og oppklare misforståelser, myter og feilinformasjon, mener Sørbye.

Feilinformasjon fra vaksinemotstandere florerer

– Det er viktig å være klar over at det finnes mye feilinformasjon på internett som er skrevet av vaksinemotstandere og tilhengere av alternativ medisin. Disse har typisk forestillinger om at all skolemedisin er tukling med naturen, mens de hevder at ulike kosttilskudd og homeopatiske medisiner styrker immunsystemet slik at kroppen selv kan bli motstandsdyktig mot infeksjoner og kreft. De samme vaksinemotstanderne selger ofte sine egne produkter på nett som har udokumentert helseeffekt hvorav noen produkter er direkte skadelige, forteller overlegen.

LES OGSÅ: Kan gravide og ammende ta en Paracet?

 


Skrevet av redaktør og sykepleier Elisabeth Lofthus  

Kilder:
- 1: Folkehelseinstituttet
- 2: Folkehelseinstituttet 
- 3: Nhi.no - foreldre frykter vaksiner
- 4: Nhi.no - MMRvaksine 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer