Full fart med skilek. Slik kan det gjøres! Foto: Flash studio ©
Full fart med skilek. Slik kan det gjøres! Foto: Flash studio © Vis mer

Skilek for barn

Slik får du barna til å like langrenn

Vanskelig å få med barna ut på skitur? Det er ikke så rart. Tur er kjedelig, men lek er gøy!

Her får du skilekene som gjør barnet ditt motivert for langrennssporet!

Viktig å oppleve gleden

- Barna må få allsidig bevegelseserfaring og oppleve glede ved å være i fysisk aktivitet. Lek gir gode muligheter for dette og er et godt utgangspunkt for å utvikle en positiv holdning til fysisk aktivitet og for utvikling av god helse, sier Stein M. Eriksen, forfatter av boka 1001 leker.

Boka har et eget kapittel om hvordan du kan tilrettelegge for skilek på flatmark og i bakke. 

- Jeg ønsket å lage et oppslagsverk som gjør det enkelt for alle å kunne tilrettelegge for lek i ulike miljøer, forteller Eriksen.

LES OGSÅ: Slik skaper du tidlig skiglede

Skilek på flatmark

Lag blomster:

Lag blomster i snøen ved å forflytte skiene om bakenden eller tuppene. I tillegg til selve blomsten kan barna også lage stilk og blader. Oppgaver som kan gis, er å lage størst eller minst blomst, lage blomst med mange eller få blader osv.

Røyskatten:

Minimum  4 deltagere. Tråkk opp «museganger» av ulik bredde i snøen. Velg ut en «røyskatt» som skal ta «musene» ved å berøre dem. De som blir tatt, går over til å være røyskatter. Leken kan varieres ved at de som blir tatt, må gå til «hiet», som er et oppmerket felt med flere museganger knyttet til seg. De blir befridd ved at noen kommer seg til hiet uten å bli tatt av røyskatten.

Skifotball

Minimum 4 deltagere. To lag spiller mot hverandre på et avgrenset område. Alle har ski, men ikke staver. Et lag skårer når de sparker ballen over motstanderens kortlinje.

Skiglad ungdom viser hvordan du lager en skilenke. Foto: 1001 Leker, Gyldendal
Skiglad ungdom viser hvordan du lager en skilenke. Foto: 1001 Leker, Gyldendal Vis mer

Skilenke

To eller flere går uten staver, og holder hverandre i armkroken. Jo flere i rekken, jo morsommere. Faller en, faller alle. Kan også prøves i bakker.

Skiskyting

Lag en stor, enveiskjørt rundløype med standplass og en liten sløyfe for strafferunder. På standplass er det kast mot blink. Det kan være snøball mot trestamme, ball mot bøtte, kast mot noe som henger fra et tre, eller liknende. Vanskelighetsgraden avpasses målgruppa. Det samme gjøres med antall runder og lengden på hver runde.

Slik leker du enkel eller dobbelt sparkstøtting. Foto: Flash studio ©
Slik leker du enkel eller dobbelt sparkstøtting. Foto: Flash studio © Vis mer

Sparkstøtting

Alle tar av en ski og holder den foran kroppen som et styre på en spark. Spark fra med foten.

Dobbelt sparkstøtting

To ot to går sammen. De holder rundt hverandre og har ski på det beinet som vender bort fra partneren. De sparker fra med den foten som er uten ski. Målet er å få til en felles og jevn rytme, gjerne med rytmelyder («Ååå skyv!» eller lignende)

Skitrekk

Foreldre trekker barna etter stavene på et område. Klarer barnet å tekke foreldrene noen meter også?

Les også:
- Pass på barna i kulda
- Barn i pulk

Bakkelek

Bil med tilhenger

To og to holder staver eller staur mellom seg mens de ploger ned bakken. Den ene står foran den andre. Øvelsen kan varieres ved at de bytter på å ploge.

Et lystig bakketog! Foto: Flash studio ©
Et lystig bakketog! Foto: Flash studio © Vis mer

Bakketoget

Alle stiller opp med skiene i plogstilling tett bak hveranre uten staver og med godt tak rundt livet til personen foran. Toget settes forsiktig i gang og kjører kontrollert ned bakken. Det er viktig at alle hjelper til med å bremse.

Balansemester

Alle står på toppen av en bakken. Hvem klarer å gli lengst på en ski? Prøv begge bein. Prøv flere ganger. Målet er at hver enkelt setter nye personlige rekorder.

Haneleken

Kjør ned bakken med en ski løftet og uten staver. Flaks med armene og gal som en hane: «Kykelikyyyy»! De som klarer det kan hoppe på ett bein.

Det kan være en utfordring for de minste å stå på et ben. De minste kan evt. prøve stillestående på flatmark.

Snøball på hodet

Legg en snøball eller en annen gjenstand på hodet. Kjør ned bakken og forsøk å stå så rolig at snøballen blir liggende.

Skihopp

Lag et hopp som er tilpasset barnets alder og ferdighet. Blir hoppet for stort tør ikke barnet å satse. Unngå spretthopp, da det kan resultere i stygge fall. Det bør også være relativt bratt der en skal lande, for å unngå harde landinger og skader som følge av det. Tråkk godt til i både over- og unnarennet når hoppet er laget. Bruk et målebånd for å markere lengder med kvister i siden på unnarennet. Det vil da være mulig å måle fortløpende uten å måtte strekke ut målebånd hele tiden.

Sjekk KKs store årshoroskop!