Skilsmissebarn:

Skilsmissebarn som bor hos begge foreldrene er mindre stresset

Barn som har lite kontakt med én av foreldrene, er mer stresset, og har større sannsynlighet for å slite psykisk, ifølge eksperter.

SKILSMISSE BARN: En svensk studie viser at skilsmissebarn som bytter på å bo hos mor og far, er mindre stresset enn de som bor fast hos én av foreldrene. FOTO: NTB Scanpix
SKILSMISSE BARN: En svensk studie viser at skilsmissebarn som bytter på å bo hos mor og far, er mindre stresset enn de som bor fast hos én av foreldrene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Man skulle kanskje tro at barna som hadde et fast hjem følte seg mindre stresset, men slik er det altså ikke.

Ifølge en svensk studie er skilsmissebarn som bytter på å bo hos mor og far, mindre stresset enn de som bor fast hos én av foreldrene. 807 barn i alderen 10-18 år deltok i studien; resultatet viste at barna som bodde sammen med den ene forelderen var stresset opptil flere ganger i uken.

– Barn som bor hos begge foreldrene får sterke bånd til begge to. Begge foreldrene får en aktiv rolle i barnets hverdagsliv, noe som kan være positivt for barn, sier Jani Turunen, forsker ved Demografisk Institutt ved Universitetet i Stockholm.

Mange barn som vokser opp hos aleneforeldre, bruker mye tid på å bekymre seg for forelderen de sjelden møter. Dette gjelder hovedsakelig barn over tre år – yngre barn ser ikke ut til å få negative virkninger av å bo hos én av foreldrene.

– Dersom begge foreldrene er like aktive i barnets liv, er det enklere for begge å hjelpe til med lekser, delta i lek og fritidsaktiviteter, i tillegg til å prate og støtte barnet. Om barn og foreldre har en hverdagskontakt, har også foreldrene bedre mulighet til å stille krav til barnet i stedet for kun å fokusere på å ha det gøy.

LES OGSÅ: - Man kan føle seg som et såret barn

Barnet bør selv få påvirke bosituasjon

Ved å ha like mye kontakt med begge foreldrene, kan barnet dra nytte av begge foreldrenes sosiale ressurser. To foreldre er aldri helt like – begge har sine styrker og svakheter.

– Med en sterk og stabil kontakt med begge foreldrene kan barnet ta lærdom av begge to. De kan også knytte sterkere bånd til slekten sin på begge sider, også slipper de å lure på hvordan den andre forelderen har det.

Tidligere studier viser at barn som bor hos kun én av foreldrene ikke bare er mer stresset, men også har dårligere psykisk helse.

– Jeg synes at barn selv bør få mulighet til å påvirke sin egen bosituasjon – spesielt barn som er litt eldre og mer selvstendige, da de har bedre forståelse for hva det innebærer.

LES OGSÅ: Anette ble enke og alenemamma som 28-åring

Gutter er ekstra avhengige av samvær med pappaen

Samvær med begge foreldrene i hverdagslivet er trolig viktigere enn den ulempen barn kan oppleve ved å flytte frem og tilbake, ifølge Stein Erik Ulvund, forfatter og professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

– En 50/50-løsning kan ofte fremme samarbeidet mellom foreldrene, forebygge et høyt konfliktnivå dem imellom, og samtidig øke trivselen i hverdagen. Foreldrenes trivsel vil smitte over på barna.

Det viser seg at gutter har ekstra utbytte av delt bosted, sammenlignet med jenter, forklarer Ulvund.

– Det kan skyldes at det i de fleste tilfellene er fedrene som deltar lite i hverdagen til barnet dersom fordelingen blir skjev, og gutter har ofte et sterkt behov for regelmessig kontakt med fedrene sine.

LES OGSÅ: - Bare tanken på å møte mamma på gata gir meg panikk

50/50 er beste løsning for mange barn, men ikke alle

Barn opplever lett en stressende lojalitetskonflikt dersom de har mindre kontakt med én av foreldrene, og det kan være vanskelig å forstå hvorfor de ikke kan være like mye hos begge foreldrene.

– Dette vedvarende stresset kan være en større påkjenning enn fysisk flytting frem og tilbake mellom to hjem. Men det er ikke slik at delt bosted er den beste løsningen for alle barn – det er individuelle forskjeller mellom familier, sier Ulvund.

Psykiske problemer eller rusproblemer hos én av foreldrene er eksempler på at man må tenke i andre baner. Og etter hvert som barna blir eldre, skal de også bli hørt.

– Her må man tenke over at barnet kan være manipulert av den ene forelderen til å komme med ønsker til fordel for mor eller far. Det er i så fall svært uheldig, og kan medvirke til alvorlige psykiske problemer hos barnet, slik som angst og depresjon, avslutter Ulvlund.

LES OGSÅ: Hvor lett er det å møte en ny kjæreste når man er alenemor?

Hvordan gjøre overgangen etter skilsmisse mest mulig smidig?

Mange barn vil oppleve at foreldrene skiller seg. For noen går det helt greit, mens andre sliter med å tilpasse seg den nye situasjonen. Turunen mener at det er viktig å være tydelig, og å prate med barnet om hvordan den nye livssituasjonen kommer til å bli.

– Det er bra å forsøke å etablere rutiner tidlig, slik at den nye, uvante situasjonen raskt kan gå over til å bli hverdag. Barn har generelt god evne til å tilpasse seg, men det er viktig at situasjonen blir stabil, sier Turunen.

Dersom du har vanskeligheter med å kommunisere med ekssamboeren, er det viktig å huske på at det er dere som skal skilles, og ikke han/hun og barna.

– Man bør forsøke å finne gode løsninger for å kommunisere bra, og skille på konflikt og foreldrerollen. Selv om foreldrene ikke er så glade i hverandre lenger, elsker begge barna, og barna elsker begge foreldrene.

LES OGSÅ: Dette har du krav på ved en skilsmisse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer