Skjermtid

- Skjermtid har overraskende positive effekter på barn

Nye studier viser at barn blir både mer intelligente og mer tilfredse med livet.

MYE SKJERMTID: Foreldre bekymrer seg ofte over at barna deres tilbringer for mye tid foran skjermer i ulike former, men ifølge forskning er ikke all skjermtid negativ. FOTO: NTB Scanpix
MYE SKJERMTID: Foreldre bekymrer seg ofte over at barna deres tilbringer for mye tid foran skjermer i ulike former, men ifølge forskning er ikke all skjermtid negativ. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mye tyder på at norske barn tilbringer en stor del av tiden sin foran en skjerm, om det så dreier seg om mobiltelefonen, pc-en, nettbrettet eller tv-en.

En rapport fra NINA (Norsk institutt for naturforskning) som kom i mars, viser at skjermbruken trolig også har økt under koronapandemien.

Ifølge rapporten brukte seks av ti barn og unge mer tid på sosiale medier og skjermaktiviteter i perioden Norge var nedstengt, enn de gjorde før.

For mye stillesitting, nakkeplager, hodepine og vonde øyne, er bare noe av det foreldre bekymrer seg over når barna tilbringer mye tid foran skjermen. Den evige kampen om å styre barnas mediebruk, forårsaker både angst og dårlig samvittighet hos mange foreldre.

I jakten på å finne den riktige balansen, kan det derfor være trøstende å vite at skjermtid ifølge forskning også har sine positive sider.

Ble mer intelligente

Nylig forsøkte en gruppe forskere å finne ut hva skjermtid har å si for hvor intelligente barn blir.

Torkel Klingenberg, professor i kognitiv nevrovitenskap ved Karolinska Institutet i Stockholm, har sammen med sine kollegaer studert cirka 5000 amerikanske barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer