Tenåringers søvn

Skole lar tenåringer få sove en time lengre

Dette sier de norske ekspertene.

FORSKYVER DØGNRYTMEN: Forskning viser at puberteten fører til endringer i ungdommenes søvnmønster. FOTO: NTB
FORSKYVER DØGNRYTMEN: Forskning viser at puberteten fører til endringer i ungdommenes søvnmønster. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hva skjer om man lar tenåringer få sove en time lengre om morgenen? Det ønsker en dansk ungdomsskole å komme til bunns i.

Fra høsten starter nemlig Th. Langs Skole i Silkeborg et treåring prosjekt, hvor de skal la elevene fra syvende til tiende klasse få starte en time senere om morgenen.

Til den danske tv-kanalen TV Midtvest sier skoleleder Tine Kristiansen at de håper å se positive effekter av denne endringen.

Hun viser til forskning som sier at døgnrytmen forsinkes i overgangen fra barn til ungdom, slik at de ikke er helt klare om morgenen slik eldre voksne er. Håpet er derfor at senere skolestart vil gi mer uthvilte elever og føre til bedre skoleprestasjoner.

Et viktig forskningstema

At en del ungdom har en litt annerledes døgnrytme enn oss andre, bekreftes av professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen.

– Mange ungdommer opplever at døgnrytmen forskyves. Dette har med pubertetsutviklingen å gjøre, og påvirkes også av andre faktorer. Hvor mye rytmen forskyves, varierer fra person til person, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer