Skolemamma: - TV i matfriminuttet bør ikke være et fast innslag

På mange norske skoler har det blitt helt vanlig å la barn få se på tv mens de spiser matpakka si. Er dette en usunn utvikling?

SER PÅ TV I MATFRIMINUTTET: Å se på tv mens de spiser kan føre til at barna spiser for mye eller for lite, og at de mister den sosiale arenaen, mener klinisk ernæringsfysiolog. FOTO: NTB Scanpix
SER PÅ TV I MATFRIMINUTTET: Å se på tv mens de spiser kan føre til at barna spiser for mye eller for lite, og at de mister den sosiale arenaen, mener klinisk ernæringsfysiolog. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ekspertene uttrykker stadig bekymring over at norske barn tilbringer alt for mye tid foran en skjerm og mange foreldre sliter med å sette grenser i en verden hvor mye av barnas lek foregår digitalt.

De siste årene har skjermbruken også sneket seg inn på en ny og for mange foreldre uventet arena. Stadig flere barneskoler velger nemlig å la barna få se på tv mens de spiser matpakka si i matfriminuttet.

Anna Valberg forteller at hun først fikk kjennskap til denne praksisen da datteren gikk det siste året i barnehagen.

– Jeg ble veldig overrasket. Kanskje fordi de i barnehagen har et stort fokus på at måltidet skal være en sosial arena hvor man har det fint sammen. I barnehagen er det selvsagt større voksentetthet enn på skolen og jeg skjønner kjempegodt at det kan være vanskelig å holde styr på 30 elever, spesielt i krevende klasser.

– Men det tv i matfriminuttet bør ikke være et fast innslag i skoledagen, sier hun.

Skal legge til rette for matglede

Valberg peker på at det i Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i skolen står at barneskolen bør legge fysisk til rette for måltid som fremmer matglede, sosialt samvær, trivsel og helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer