Skolestart: Kan barnet mitt bytte klasse?

Kom ikke barnet ditt i samme klasse som bestekompisen? Les hva du kan gjøre.

SNART SKOLESTART: Mange foreldre bekymrer seg over om barna vil trives i klassen de kommer i. Foto: Jan Haas / NTB scanpix
SNART SKOLESTART: Mange foreldre bekymrer seg over om barna vil trives i klassen de kommer i. Foto: Jan Haas / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten betyr skolestart for landets seksåringer og både barn og foreldre er spente på hvordan overgangen fra barnehage til skole vil gå. 

Kom ikke i samme klasse 

En Mammanettleser forteller i vårt forum om en situasjon flere nok vil kjenne seg igjen i.  

– Sønnen min har gått i en liten barnehage med kun tre gutter som er skolestarter. Disse tre guttene er bestekompiser og har fulgt hverandre siden de var to år gamle. Før påske sendte vi mail til skolen om at vi ønsket at de skulle få fortsette sammen. Jeg snakket også med skolen i mai og de lovte å ta hensyn til dette under inndelingen. Men på lørdag kom klasselisten og guttungen har ikke kommet i klasse med noen av dem, skriver hun.

LES OGSÅ: Noen barn blir skuffet første skoledag

Opp til skolene

Hva kan foreldrene egentlig gjøre om de ønsker at barna skal bytte klasse? Hilde Driscoll hos Utdanningsdirektoratet sier man bør ta det opp med skolen dersom barnet ikke har kommet i den klassen man ønsket.

– Det er skolen som bestemmer, men den skal samarbeide med foreldrene. Har man spesielle ønsker må man derfor rette det mot skolens ledelse eller kontaktlærer, sier hun.

Driscoll legger til at det er litt av en kabal som skal på plass i forbindelse med skolestart.

– De fleste skoler tar førsteklassingene veldig seriøst og ønsker at det skal være en god skolestart for alle. Det skal være spennende og morsomt for elevene å begynne på skolen og de skal føle seg trygge, sier hun.

ØNSKER AT ELEVENE SKAL TRIVES: - Skolene strekker seg vanligvis langt for etterkomme foreldrenes ønsker, sier Hilde Driscoll hos Utdanningsdirektoratet. Foto: Gary John Norman / NTB Scanpix
ØNSKER AT ELEVENE SKAL TRIVES: - Skolene strekker seg vanligvis langt for etterkomme foreldrenes ønsker, sier Hilde Driscoll hos Utdanningsdirektoratet. Foto: Gary John Norman / NTB Scanpix Vis mer

Ønsker jevne grupper

Hun forteller at skolene ønsker så jevne grupper som mulig og at de som regel sørger for at man kommer i klasse med minst en man kjenner fra før.

Er det veldig spesielle grunner, strekker skolen seg langt for å etterkomme foreldrenes ønsker.

– Men man vet ikke helt hvordan en klasse vil fungere før de har begynt. Man kan derfor ikke påstå at dette ikke kommer til å gå bra, selv om man ikke har kommet i den klassen man ønsket. Skolene har lang erfaring med dette og er opptatte av at alle skal ha det bra, sier hun.

– I utgangspunktet tenker jeg derfor at man bør prøve og det er nok en holdning hos skolene også.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig at barna kan mange ord

LANDETS STØRSTE BARNESKOLE: På Fjellhamar Skole legges det ned mange arbeidstimer på å fordele førsteklassingene på best mulig måte. Foto: Fjellhamar Skole
LANDETS STØRSTE BARNESKOLE: På Fjellhamar Skole legges det ned mange arbeidstimer på å fordele førsteklassingene på best mulig måte. Foto: Fjellhamar Skole Vis mer

Skal fordele 122 førsteklassinger

Mette Sundvoll er assisterende rektor og ansvarlig for førsteklassingene ved landets største barneskole, Fjellhamar Skole. Til høsten skal hele 122 barn starte i førsteklasse her og elevene skal fordeles i fem klasser. 

Sundvoll forteller at dette er en stor jobb som skolen begynner med allerede i april. 

– Dette er noe vi jobber mye med. Fjellhamar Skole har et stort inntaksområde, så en vesentlig faktor er hvor barna bor. I tillegg får vi inn en del informasjon fra barnehagene og skjema som de lager. Vi deltar også på møter med foreldre hvis noen ønsker det, sier hun.

ÅPEN FOR ENDRINGER: - Vi kan flytte elever helt frem til høstferien, forteller assisterende rektor Mette Sundvoll. Foto: Privat
ÅPEN FOR ENDRINGER: - Vi kan flytte elever helt frem til høstferien, forteller assisterende rektor Mette Sundvoll. Foto: Privat Vis mer

Samler inn mye informasjon

Skolen bruker også førskoledagen som en pekepinn på om de trenger å gjøre endringer. Da setter de inn ekstra ressurser hvor de har lærere og sosiallærere tilstede for å observere om det er noe de bør legge vekt på ved fordelingen.

Skolen ønsker også en noenlunde jevn fordeling av kjønn.

– Deretter samler vi informasjonen og setter oss ned med et stort kart hvor vi plotter inn hvor alle bor. Her ser vi blant annet på om alle får noen å gå sammen med til skolen. Til slutt ser vi på om fordelingen kan forenes med øvrige opplysninger vi har fått inn, forklarer Sundvoll.

LES OGSÅ: Lærernes råd til skolestart

Kan endre også etter skolestart

Til tross for denne kjempejobben, har skolen lagt til rette for at klassene kan bli omgjort også etter skolestart. Foreldrene blir informert om at endringer kan bli gjort helt frem til uke 40. 

– Slik har vi mulighet til å gjøre forandringer hvis vi ser at det har blitt skjevt. Vi ønsker oss et best mulig læringsmiljø i alle klasser, noe vi ser bli bedre når klassene er jevne. Dette er kjempeviktig, de skal jo tross alt gå sammen i syv år, sier hun. 

Foreldre kan ha motstridende ønsker

Sundvoll forteller at skolen mottar en liten prosentandel henvendelser fra foreldre som ønsker at barna skal komme sammen med enkelte andre elever.

– Vi forsøker å etterkomme ønskene, men det kommer an på hva ønsket er. Det kan jo for eksempel hende at en forelders ønske ikke stemmer med det foreldrene til det andre barnet ønsker. Noen har kanskje erfaringer fra barnehagen som det er viktig at vi vet om. I slike tilfeller forsøker vi å være nøytrale og samarbeide med foreldrene.

- Men vi må se på det som en helhet, det er ikke bare ett barn i klassen men gjerne 25-26 stykker, sier hun.

Går som regel bedre enn foreldrene tror

Skulle det allikevel hende at barnet ikke kommer i den klassen foreldrene ønsker, er det ifølge Sundvoll ikke sikkert at det vil ha noen betydning for barnet.

– Vi har ikke som et prinsipp at vi vet best og vi er veldig åpne for å bytte om barnet ikke har det bra. Men vår erfaring er at ungene tilpasser seg nye situasjoner bedre enn det foreldrene tror. Det er nok foreldrene som er mest nervøse, smiler hun.

LES OGSÅ: Din involvering betyr alt! - Feil å fjerne lekser mener forsker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer