Skrikende behov for flere morsmelkgivere

Melkebankene får inn mye mindre melk enn før. Det kan gå ut over syke og for tidlig fødte barn.

TRENGER FLERE MORSMELKGIVERE: Akkurat nå er behovet spesielt stort i Østfold og Akershus, forteller Anne Grøvslien, leder ved Morsmelkbanken på Oslo Universitetssykehus. Foto: Privat
TRENGER FLERE MORSMELKGIVERE: Akkurat nå er behovet spesielt stort i Østfold og Akershus, forteller Anne Grøvslien, leder ved Morsmelkbanken på Oslo Universitetssykehus. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Akkurat nå er det et stort behov for morsmelk i Østfold og Akershus, men det er som regel alltid behov for flere morsmelkgivere, sier Anne Grøvslien, leder ved Morsmelkbanken på Oslo Universitetssykehus. 

Nylig kunne hun på årsmøtet for Melkebankene i Norge presentere en heller dyster statistikk; de siste åtte årene har antall liter i Melkebanken blitt redusert med nesten en tredjedel. 

Hver giver gir mindre melk

I 2008 mottok Melkebankene totalt 6456 liter morsmelk, mens de i 2015 bare fikk inn 4514 liter. Tallene viser en nedadgående trend siden 2007.

Men selv om antall liter morsmelk har blitt drastisk mye lavere, har reduksjonen i antall givere ikke vært riktig så stor.

– Det var bare 20 færre morsmelkgivere i 2015 i forhold til året før, så man skulle ikke tro at det ville utgjøre så mye. Men det utgjorde faktisk hele 800 liter mindre morsmelk, sier Grøvslien.

LES OGSÅ: Dine ammerettigheter i Norge

Kvinner slutter å amme tidligere enn før

Hun synes det er vanskelig å spekulere i hva årsaken til akkurat dette kan være, men hun tror det har en sammenheng med at kvinner slutter å amme tidligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer