Skrikende behov for flere morsmelkgivere

Melkebankene får inn mye mindre melk enn før. Det kan gå ut over syke og for tidlig fødte barn.

TRENGER FLERE MORSMELKGIVERE: Akkurat nå er behovet spesielt stort i Østfold og Akershus, forteller Anne Grøvslien, leder ved Morsmelkbanken på Oslo Universitetssykehus. Foto: Privat
TRENGER FLERE MORSMELKGIVERE: Akkurat nå er behovet spesielt stort i Østfold og Akershus, forteller Anne Grøvslien, leder ved Morsmelkbanken på Oslo Universitetssykehus. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Akkurat nå er det et stort behov for morsmelk i Østfold og Akershus, men det er som regel alltid behov for flere morsmelkgivere, sier Anne Grøvslien, leder ved Morsmelkbanken på Oslo Universitetssykehus. 

Nylig kunne hun på årsmøtet for Melkebankene i Norge presentere en heller dyster statistikk; de siste åtte årene har antall liter i Melkebanken blitt redusert med nesten en tredjedel. 

Hver giver gir mindre melk

I 2008 mottok Melkebankene totalt 6456 liter morsmelk, mens de i 2015 bare fikk inn 4514 liter. Tallene viser en nedadgående trend siden 2007.

Men selv om antall liter morsmelk har blitt drastisk mye lavere, har reduksjonen i antall givere ikke vært riktig så stor.

– Det var bare 20 færre morsmelkgivere i 2015 i forhold til året før, så man skulle ikke tro at det ville utgjøre så mye. Men det utgjorde faktisk hele 800 liter mindre morsmelk, sier Grøvslien.

LES OGSÅ: Dine ammerettigheter i Norge

Kvinner slutter å amme tidligere enn før

Hun synes det er vanskelig å spekulere i hva årsaken til akkurat dette kan være, men hun tror det har en sammenheng med at kvinner slutter å amme tidligere.

– Jeg opplever at foreldre er mer opptatte nå enn før og at de reiser oftere bort i permisjonen. Dette gjør det vanskelig å gi morsmelk, sier hun.

Anne Bærug, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for amming ved Oslo universitetssykehus, bekrefter at varigheten av ammeperioden har gått noe tilbake de siste årene. Dette kom blant annet frem i Helsedirektoratets landsomfattende undersøkelse fra 2013 om amming og spedbarns kosthold.

– Men det er ikke godt å si om dette er grunnen til at morsmelkbanken har fått mindre melk i det siste, sier hun. 

– Det er spesielt viktig at syke og for tidlig fødte barn får morsmelk.  Vi vet blant annet at morsmelk kan bidra til å forebygge en alvorlig tarmbetennelse og blodforgiftning hos for tidlig fødte barn. 

Bærug sier kvinner som gir av sin melk til andre barn, gjør en stor innsats for at sårbare barn kan få en best mulig start i livet. – Dette er en solidaritetshandling, og vi håper og tror at dagens mødre er interessert i gjøre en forskjell også for andres barn.

LES OGSÅ: Kan voksne få bedre helse av å drikke morsmelk?

OPPBEVARING AV MORSMELK: Dersom du ønsker å bli morsmelkgiver, kan du kontakte Melkebanken nærmest deg - se vår oversikt nederst i artikkelen! Foto: Privat
OPPBEVARING AV MORSMELK: Dersom du ønsker å bli morsmelkgiver, kan du kontakte Melkebanken nærmest deg - se vår oversikt nederst i artikkelen! Foto: Privat Vis mer

Redde for å skape ammepress

Grøvslien utelukker ikke at mangel på informasjon kan være en medvirkende årsak til at det blir færre morsmelkgivere - til tross for at Morsmelkbankene jobber mye mer med å spre informasjon enn tidligere.

De er blant annet aktive på Facebooksiden sin hvor man til enhver tid kan se hvor mangelen på morsmelk er størst. I tillegg kjører de regelmessige kampanjer i media. 

– Vi har også oppslag på sykehusene, men det kan være vanskelig for mødrene å få med seg denne typen informasjon når de er midt i «fødeboblen».

– Enkelte sykehus og helsestasjoner informerer mødrene direkte om denne muligheten, men mange vegrer seg fordi de er redde for å skape ammepress, sier hun.

Krav for å bli morsmelkgiver:

  • Du må være frisk. Morsmelkgivere må gå gjennom ulike tester for å bekrefte at de ikke har en smittsom sykdom, for eksempel HIV, Hepatitt B eller Hepatitt C.

  • Du må være ikke-røyker.

Viktig for premature barn

Melkebanken forsyner for tidlig fødte og syke barn. Morsmelk er det beste de kan få, med tanke på å hindre infeksjoner og styrke immunforsvaret.

Denne melken er unikt tilpasset det nyfødte barnets stoffskifte og tarm. Hvis mor ikke er tilgjengelig eller ikke har nok melk, er melk fra melkebanken et godt alternativ.

– Hos nesten alle premature starter vi opp med bankmelk til barnet i første levedøgn, forutsatt at foreldrene samtykker. Det er lang tradisjon for å gi morsmelk eller bankmelk til syke nyfødte og premature barn. Det er av stor betydning at bankmelk er tilgjengelig, særlig til for tidlig fødte og syke barn, hvis mor ikke er kommet i gang med ammingen/pumping av melk, eller ikke kan eller vil amme, sier Grøvslien.

LES OGSÅ: Selger morsmelk for tusen kroner literen

PUMPING AV MELK: Kvinner som gir morsmelk får en godtgjørelse, men denne kan variere fra sykehus til sykehus. Foto: NTB Scanpix
PUMPING AV MELK: Kvinner som gir morsmelk får en godtgjørelse, men denne kan variere fra sykehus til sykehus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kontakt Melkebanken tidlig!

For å kunne bli giver av melk til de aller yngste, er det viktig å ta kontakt med Melkebanken så raskt som mulig.

Du trenger ikke å bo i nærheten av et sykehus med melkebank for å bli morsmelkgiver. Melkebankene har avtale med flere lokale sykehus som kan ta imot melk og sende det inn. 

– Man kan melde seg som morsmelkgiver to-tre uker etter at man har født, men det aller beste er dersom man tar kontakt allerede før fødselen. Det kan være spesielt lurt dersom du har født tidligere; har du hatt mye melk første gang, får du det gjerne neste gang også, sier Grøvslien.

Som morsmelkgiver pumper du deg hjemme og fryser melken etter hvert. Ved Melkebanken blir den så bakteriologisk testet før den kan godkjennes. Her blir den behandlet etter strenge hygieniske regler og den må brukes innen seks måneder. 

Kvinnene som leverer morsmelk får ikke betalt for selve melken, men de får en godtgjørelse for jobben de gjør. På Østlandsområdet ligger prisen på 150 kroner pr liter. Andre steder i landet kan prisen variere noe. 

LES OGSÅ: 4 ting du bør vite om amming

Disse sykehusene har melkebank:

Sykehus:Kontaktinfo:
Haukeland Sykehus, Bergen

Tlf: 55975000

ann-helen.roksund@helse-bergen.no

Sørlandet Sykehus, Arendal

Tlf: 37014000

jenny.birkedal.olsen@sshf.no

Nordlandssykehuset, Bodø

Tlf: 75534485

tove.frantzen@nordlandssykehuset.no

Sykehuset Østfold

Tlf: 69861398

linda.larsen@so-hf.no

Ahus, Lørenskog

Tlf: 67961916/ 67969324 

Ingibjorg.Ingvadottir@ahus.no

Oslo Universitetssykehus

Tlf: 23072643 

melkebanken@ous-hf.no

Sykehuset Telemark

Tlf: 35004908 

mint@sthf.no

Helse Stavanger

Tlf: 51518560

sidsel.gaard@sus.no

Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø

Tlf: 07766

anne-mette.thoresen@unn.no

St. Olavs Hospital, Trondheim

Tlf: 06800

nelly.bakken@stolav.no 

Sykehuset Vestfold

Tlf: 3342000

kirsten.holltro@siv.no

Ålesund Sykehus

Tlf: 70167601

mona.ronning.svarstad@helse-mr.no

LES OGSÅ: Anette og Liv-Tone fødte ekstrem premature tvillinger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer