Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia Vis mer

Skurv hos baby

Publisert

Skurv, også kalt melkeskurv, er en ufarlig og vanlig variant av flasseksem i hodebunnen på babyer. Skurv ses som et gulhvitt flass eller skorpeliknende små flak i hodebunnen til babyen. Skurv klør vanligvis ikke, og er ikke plagsomt for babyen.

Skurv oppstår hos barn ofte før 6 ukers alder, men varer hos noen helt frem til 18 måneders alder. Melkeskurv er avstøtte hudceller og fett fra hudens talgkjertler. Man vet ikke nøyaktig årsaken til at skurv oppstår, men vi tror det oppstår hos babyer på grunn av overproduksjon i talgkjertlene.

Melkeskurv er ikke farlig. Det skyldes verken allergi eller infeksjon. 

Hvordan ser skurv ut?

 

Behandling:

Dersom man oppdager begynnende flass i hodebunnen kan man smøre på litt babyolje som kjemmes ut etter å ha virket en stund. Du kan også la babyoljen virke over natten. Da bør babyen sove med en tynn bomullslue. Vask så ut babyoljen med en mild parfymefri baby sjampo før du grer over skurvet med en fintagget kam. Dersom dette ikke virker, kan man få kjøpt spesialprodukter på apoteket. (2) Hvis du børster babyens hodebunn hver dag med en myk babybørste kan det forhindre ny flassdannelse.

I sjeldne tilfeller kan det gå infeksjon i de eksemrammede hudområdene. Det ses at huden rundt skurven blir rød og irritert, evt. også hevelse og væsking fra huden. Man bør da oppsøke lege for behandling. (1,2)

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer