Slår et slag for «ammesoving»

- Det beste både for nybakte mødre og babyer, mener professor.

NATTAMMING: De første månedene er det vanlig at man må stå opp mange ganger om natten for å amme. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NATTAMMING: De første månedene er det vanlig at man må stå opp mange ganger om natten for å amme. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Som nybakt mor kan man bli overrasket over hvor stor mangelen på søvn er det første året, og ikke minst hvor ofte babyen din trenger mat i løpet av natten.

Ifølge Ina L. Aasen, jordmor og veileder ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming, kan antallet ganger man må amme om natten variere veldig fra barn til barn. Mens enkelte barn ikke trenger å ammes om natten i det hele tatt, opplever andre mødre at barnet trenger mat flere ganger per natt.

– De fleste nyfødte dier ti til tolv ganger eller mer per døgn. Vi vet at nattamming er effektivt for å øke melkeproduksjonen, fordi man har høyere nivå av melkeproduserende hormon nattestid, sier hun.

Når man må opp så mange ganger for å amme kan det være lett å la seg friste til å la babyen bli liggende i sengen og la den få «fri tilgang» til morsmelk gjennom hele natten. Mens norske helsemyndigheter anbefaler at du ikke sover i samme seng som babyen, fordi det øker risikoen for krybbedød, mener en amerikansk professor at det tvert imot kan være det beste både for den nybakte moren og for babyen.

Dersom man ammer, vel å merke.

Får mer søvn og reduserer risko for krybbedød

Professor James McKenna jobber ved the University of Notre Dame i USA hvor de har en egen avdeling som blant annet ser på hvilke konsekvenser forskjellige sovemiljø har for foreldre og barn. Til nettsiden Fitpregnancy.com hevder han at samsoving er mye tryggere for mødre som ammer barnet sitt enn for de som mater med flaske.

– Vi vet at ved «ammesoving» sover både mor og baby i lettere faser, noe som gjør dem mer følsom ovenfor den andres oppførsel. Når babyen får flaske, beveger den seg mer rundt og har større vansker med å våkne opp for å puste, sier han.

McKenna mener at mødre som «ammesover» ikke bare slipper å stå opp gjentatte ganger, men at de også kan få en hel time mer søvn enn andre spedbarnsmødre.

– Mødre mister mye søvn når de forsøker å få babyen til å sovne igjen. Vi har lært at når babyen gråter etter at de har fått mat, er det ikke fordi de vil ha mer melk, men fordi de ønsker kontakt med moren.

I forhold til risikoen for krybbedød, mener han den faktisk blir mindre gjennom «ammesoving». Årsaken er ifølge McKenna at det å dele seng på denne måten kan doble og kanskje tredoble antall ganger et barn ammer gjennom natten, noe han mener kan forebygge krybbedød.

LES OGSÅ: Når bør barnet sove på eget rom?

STORE VARIASJONER: Ifølge Ina L. Aasen, jordmor og veileder ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming, kan antallet ganger man må amme om natten variere veldig fra barn til barn.  Foto: Privat
STORE VARIASJONER: Ifølge Ina L. Aasen, jordmor og veileder ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming, kan antallet ganger man må amme om natten variere veldig fra barn til barn.  Foto: Privat Vis mer

Ammer mer ved samsoving

Trine Giving Kalstad, fagsjef hos Landsforeningen uventet barnedød, bekrefter at amming kan beskytte mot krybbedød.

– Vi ser også at de som samsover ammer mer, så slik sett kan det være med på å redusere risikoen for krybbedød. Men det forutsetter at man samsover i trygge omgivelser, understreker hun.

– Studier viser også at brysternærte barn som samsover med mor våkner lettere, samt at mor responderer raskere på barnets signaler. Det er ikke et mål at små spedbarn skal sove tungt og dypt hele natten gjennom.

Når det gjelder nattamming sier hun det er trygt og godt å amme sittende i en stol, så fremt man ikke sovner.

– Å sove med spedbarn i en lenestol eller i en sofa, er assosiert med høy risiko for krybbedød. Slik sett er det tryggere å amme i sengen, dersom du har lagt til rette for trygg samsoving. Om du skulle sovne mens du ammer barnet i sengen, må du være oppmerksom på at barnet ikke havner i en ugunstig stilling for eksempel at det havner over på magen.

– Trygg nattamming handler om å planlegge hvordan du vil praktisere det og finne en løsning som passer for deg, sier hun.

LES OGSÅ: 14 myter og sannheter om amming

Mødre som ammer får mer søvn

Jordmor Ina L. Aasen ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming sier at det er bra å amme om natten, men understreker at samsoving kun bør skje dersom rådene for trygg samsoving følges.

Hun bekrefter at det finnes studier som tyder på at mødre som ammer får flere timer søvn enn mødre som gir morsmelkerstatning.

– En studie fra 2007 viste at foreldre til spedbarn som ble ammet på kveld/natt i snitt sov mer enn foreldre til barn som fikk morsmelkerstatning. En annen studie fra 2005 viste at barn som ble fullammet sov mer enn de som fikk morsmelkerstatning.

– Årsaken kan være at det er forskjell på dagmelk og nattmelk. Det er for eksempel vist at søvndyssende hormoner forekommer i større grad i morsmelk fra kvelds- og nattamming. Morsmelk fungerer på denne måten som søvnregulator. Nivåene av blant annet melatonin, tryptofan og B-vitaminer i morsmelken er høyere om natten og gjør barnet søvnig.

– Det kan være en fordel for barnet at det ikke sover så tungt. Barn som får morsmelkerstatning sover tyngre enn barn som får morsmelk, legger hun til.

LES OGSÅ: Flaskemating er like vakkert som amming

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer