Sleipe mammatriks

Slik tar du kontroll over familien. Foto: Colourbox, Kagge
Slik tar du kontroll over familien. Foto: Colourbox, Kagge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her er tipsene du ikke bør dele med barna og samlivspartneren din!


At enkelte mødre bruker listige triks for å få ting slik de ønsker er en kjent sak. Noen av disse er samlet i bokform. 

Boken «Mors lille sleipe», skrevet av Nina Evje, kom først uti 2002. I september kom den i oppdatert utgave, men ekstra påfyll av sleipe tips.

Boka inneholder en rekke humoristiskesituasjonsbeskrivelser, som mange nok vil kjenne seg igjen i. Her får duforfatterens beste tips til hvordan du på sleip mammamåte kan takle alt fra barnehagebarnasmange nykker, til tenåringens raserianfall.

Også mannen i ditt liv skaloverlistes slik at fjernkontrollen til tv’n havner i dine hender. Ved hjelp avmotivasjonspsykologi, manipulasjon og mange sleipe mammatriks, skal hverdagsheltinnenoverleve hverdagen!

Deler sleipe mammatriks: Nina Evje mener dagens småbarnsmødre bør stole mer på seg selv. Foto: Privat
Deler sleipe mammatriks: Nina Evje mener dagens småbarnsmødre bør stole mer på seg selv. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Dette burde noen fortalt meg før fødselen

Løs situasjoner med humor!

Nina Evje forteller at hun i utgangspunktet ikke haddeambisjoner om å skrive bok, men at hun alltid har vært «en forteller». Med tobarn, en mann og et travelt familieliv, manglet det heller ikke på pussige og utfordrende situasjoner.

Selv om boken kom ut for første gang for ti år siden, mener hunat den er like aktuell i dag. Ikke minst med tanke på de utfordringenemange nybakte mødre møter når de sammenligner seg med andre påsosiale medier.

– Når dagens flinke piker blir mødre og finner ut atderes hverdag med barn ikke ligner beskrivelsene andre mammaer gir på Facebook,blir det mye stress, sier hun. 

– Jeg synes at det er behov for en bokhverdagsmammaen kan kjenne seg igjen i, som gir dem lov til å løse situasjonenemed humor og uten dårlig samvittighet, legger hun til.

LES OGSÅ: Ops... ikke rart Monica ble flau

Her er noen av Ninas tips, hentet fra boken «Mors lille sleipe»:

Effektiv stopper for ukvemsord 

Hva gjør man med seksåringen som har lært seg å banne og som ikke gruer seg for å dele sine ferdigheter med omverdenen?

For å kunne sette inn en effektiv behandling er det helt nødvendig å kjenne motstanderens svakheter, og hvem er vel nærmere til det enn mor?

En mulighet er å benytte seg av seksåringens desperate godtehunger. En skål med ynglingsgodteriet kjøpes inn og plasseres på et strategis sted. Avkommet får beskjed om at skåla med innhold vil bli utlevert førstkommende lørdag.

Hver gang et uakseptabelt banneord blir avlevert skjer følgende: Godteskåla hentes og en omhyggelig utvalgt godtebit fortæres med smatting og stor nytelse rett foran øynene på det storøyde, siklede barnet. Skåla med de sørgelige restene overleveres den ulykkelige på lørdag kveld

Bekjemper barnehagens «missekåring»

En problemstilling som nok mange møter i desember er utvelgelsen av årets Lucia, eller som Nina Evje beskriver det i boken «Missekåringens brutale verden har rammet seksåringen». Hva gjør man når datteren er knust for at bestevenninnen er plukket ut til å være Lucia, bare fordi bestevenninnen har Lucia-hår (en problemstilling som mange av landets brunetter nok kjenner seg igjen i…).  

Løsningen er såre enkel og vil komme alle nåværende og fremtidige barnehagejenter til gode.

Du går til barnehagestyrer og foreslår at det kjøpes inn x antall Lucia-kroner. Alle jentene fra avgangskullet får hver sin krone og sjansen til å glitre som Lucia.

Resten av jentene er terner, med utsikter til opprykk neste år. Luciatoget blir enda flottere og forsmedelsen ved å bli vurdert og forkastet på grunn av utseende kan utsettes noen år.

LES OGSÅ: Kan en gutt være Lucia? 

Hvordan overleve innpakking-av-pakkekalender-maratonen

Dersom du nettopp har gått gjennom årets julekalender-innpakking, vil du nok sette stor pris på Ninas neste råd. Spesielt alle som benytter 30. november hvert år til å pakke inn 48, 72 eller 96 små pakker!

Her finnes det ingen raske løsninger, men mye å vinne på langsiktig tenking.

Du må framstille oppgavene rundt julekalenderen som et artig privilegium forbeholdt de voksne. Sørg for å hjernevaske de søte små til å tro at bare de blir 13 år vil denne festlige oppgaven tilfelle dem, da er det nemlig tid for «mors julekalender».

Nå skal barna fylle desember med koselige små overraskelser til deg!

 

Redde for å gjøre feil 

Evje tror ikke at ungene er blitt sleipere enn forrigegenerasjon, men at vi foreldre har blitt reddere for å gjøre feil.

– Vi har hodet fullt av ekspertråd og uoppnåelige ambisjonerom å være den perfekte mamma for små og store barn. Når hverdagen ikke stemmer med ekspertbeskrivelsene/fasiten regner vi med at vi har gjort noe feil.

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com Vis mer

 

Evje synes også at småbarnsmødre i dag bør stole mer på seg selv, og at de ikke bør være redde for å bruke utradisjonelle måter å angripe situasjonen på. 

– Når vi har kommet opp med sammereaksjon på en gjentagende konflikt og ser at vi ikke kommer nærmere en løsning, tror jeg det er på tide å prøve med humor og et overraskende eller sleipt innspill, sier hun.

– Enkelte vil nok ha vanskeligheter med å gjennomførenoen av tipsene i boken, fordi man er redd for å være en slem mor. Er vi forsnille mot ungene våre synes du?

– Det er aldri feil å være snill, men det er ikke sniltå godta alt barna finner på. Innvendinger fra mammaer blir ofte oppfattet sommasing og går rett i bøtta for spam. Noen av mine sleipe råd er basert påkvinnelist og er avledningsmanøvrer til bruk i krisesituasjoner der detviktigste er å få roet gemyttene.

- Mye mas kan unngås og min erfaring er at tipsene oftevirker, avslutter hun med et smil.

LES OGSÅ: Jeg klarer ikke være supermamma 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer