Her i Norge tar vi flere og flere amerikanske tradisjoner til oss, og en av de hyggeligste er nok "babyshower"-tradisjonen - en fest for den vordende mor hvor gaver og leker står sentralt i feiringen. En babyshower blir holdt for familiens første barn, og det er meningen at kvinner skal dele sine erfaringer rundt det å bli en mor. Ordet "shower" står for et regn av gaver, og er ment for å gi foreldrene mye av det de trenger til den lille babyen.
SE POLL NEDERST - VILLE DU BLITT GLAD HVIS NOEN OVERRASKET DEG MED EN BABYSHOWER?

- Babyshower har satt seg som ny tradisjon
Sosialantropolog Gunn-Helen Øye bekrefter at babyshower har satt seg som ny tradisjon i Norge.
- Babyshower har mening i dagens norske kultur. Barn har en mye sterkere posisjon enn bare for få generasjoner siden. Da skulle barn, satt på spissen, kun sees, men ikke høres. En babyshower er en hyllest av barnet og en hyllest til paret. Det å få barn er ekstremt viktig i mange pars liv, sier Øye til Mammanett.
Eksperten tror at vordende mødre i større grad forventer å få en babyshower arrangert for seg, men at det ikke er like utbredt overalt og i alle miljøer.
LES OGSÅ: Disse navnene blir populære
Avtalte å holde babyshower for hverandre
Bente Bjerke Hogganvik hadde selv sagt til sin søster at hun ønsket en babyshower da hun gikk gravid med minste jenta Ida Marie. For søstrene var det selvsagt å arrangere en babyshower for hverandre.
- Min søster Beate hadde avtalt med min mann at babyshoweren skulle være hjemme hos meg, og at jeg og han skulle reise bort den helgen. Da vi kom hjem på søndag overrasket hun meg hjemme med familie og venninner. De hadde vært kjempe flinke! Det var rosa ballonger over hele, de hadde pyntet et langbord og laget kaker med rosa pynt. Til og med de fleste av gavene var pyntet med rosa papir, noe som gjorde gavebordet veldig fint, minnes Bente.

Morsomme leker
- Beate hadde ordnet mange morsomme leker. Disse var lagt i hver sin rosa boks på bordet. Når vi alle satt oss åpnet hun første boks og fortalte om leken, forteller Bente:
"Hva smaker dette"
- Denne leken gikk ut på å smake på barnemat. Jeg skulle smake på ulike glass med matvarer barn spiser, og gjette hva som var hva. Jeg tror ikke jeg klarte å gjette riktig på en eneste, men det var veldig morsomt!
Bente forteller at denne leken kan gjøres i to forskjellige varianter, og har vært en hit på babyshowers hun selv har vært med å arrangere og vært i som gjest. Enten er det slik at kun den gravide smaker, eller så smaker den gravide og alle gjestene og den som gjetter flest riktige vinner.
Se en nærmere beskrivelse av leken og få flere tips til morsomme leker nederst i saken.

- Blitt en selvfølge i venninnegjengen
- For meg og mine venninner har babyshower blitt en selvsagt ting, og noe vi lager for hverandres første barn. Men det er jo en ganske ny trend, mener Bente. Da to av hennes venninner fikk barn for omtrent fire år siden hadde ikke tradisjonen kommet for fullt i omgangskretsen.
For Bente har det vært viktig å legge en del ned i planleggingen av babyshower for venninnene, noe hun også selv satte stor pris på.
- Det å bli mamma for første gang fortjener en skikkelig feiring, så det å planlegge festen godt har alt å si, mener hun.
Ønsker du å bli arrangert en babyshower for? Hvordan hinte til mannen eller venninnegjengen?
- Det er fullt lov å si at du ønsker en babyshower, mener Bente og søsteren Beate. Her får du søstrene sine råd til hvordan du kan selv gå fram:
- Ta bilde av babyting og send til vedkommende med kommentar at denne hadde vært perfekt til baby shower.
- Si til vedkommende at noen du kjenner har hatt babyshower og det virket så morsomt.
- Si ifra til din kjære at du ønsker deg en baby shower og be han om å si det til vedkommende.
- Send link på sosiale medier om baby shower med kommentar om hvor heldige de er som har fått det.
LES OGSÅ: Slik vet du om du er klar for barn eller ikke

10 ting du bør tenke på dersom du skal arrangere en babyshower:
1. Gjestelisten:
Det er ikke så lett å skulle gjette seg til hvem som bør være med på en baby shower. Ofte er deltakere fra ulike sosiale nettverk, og med mindre man er en svært sammensveiset gjeng som har hengt sammen i "alle år" anbefales det å spørre den gravide om hvem de ønsker å ha med eller en kanskje hennes partner vet. Mange inviterer kun venninne gjengen, mens andre inkluderer også familiemedlemmer. En må også bestemme seg for om det er en baby shower for den kommende mor, eller for de kommende foreldrene.
2. Planlegg i god tid:
Vær ute i god tid, da er det større sannsynlighet for at alle kan. Unngå om mulig å legge baby showeren til de siste ukene før termin. Sjansen for at den vordende mor har mer enn nok å holde på med på det tidspunktet er overhengende, samt en blir ofte sliten mot slutten av graviditeten. Det er som oftest i månedene 6-8 en baby shower blir holdt. Lørdager og søndager er vanlig. Noen har en koselig lunsj, andre en hel kveld, gjør det som passer for dere.
3. Avgjør hva du gjør med kostnadene:
Bestemme deg for hvordan du ønsker å håndtere kostnadene. Det er veldig forskjellig praksis her! Det er tre vanlige alternativer:
- Den som holder baby showeren betaler det meste.
- Alle tar med noe til baby showeren (kostnadene blir litt fordelt).
- Alle betaler inn et beløp til den som arrangerer det, eksempelvis 200 kr.
LES OGSÅ: Tilfeldig at noen bare får gutter eller bare jenter?
4. Finn en plass hvor babyshoweren kan være:
En trenger selvsagt en plass å ha baby showeren. Noen forslag er:
- Ditt eller en av gjestenes hus.
- Hjemme hos den gravide.
- På en restaurant.
- Er det noen passende utleie lokaler i nærheten?
5. Lag en Facebookgruppe eller mailingliste for deltakerne:
Dersom alle gjestene er på Facebook er en lukket Facebookgruppe eller en lukket event på Facebook en enkel måte å nå ut til alle med informasjon på. Det er en enkel måte for deg å komme med oppdateringer på, samt at terskelen for å komme med småting på Facebook er gjerne lavere enn for å sende en mail.

6. Kontakt gjester:
Ta tidlig kontakt med alle og be de å sette av dagen du tenker å ha baby showeren på. (På Facebook eventen, på telefon eller epost). Samt, om du ønsker å involvere flere kan du høre med de andre gjestene om de har noen ideer. De andre gjestene vil ofte like å bli involvert i planleggingen. Hvis du velger å involvere de andre gjestene kan det være morsomt å arrangere et planleggingsmøte der alle kommer med ideer og innspill.
Om alt er klart på et tidlig tidspunkt er det like greit å komme med all informasjon med en gang, men om ikke er det bare til å komme med oppdateringer underveis. Ting som bør bli informert om på et eller annet tidspunkt før baby showeren er:
- Navn på den gravide
- Navn på vertinnen
- Dato, tid, sted og veibeskrivelse
- Telefonnummer til vertinnen
- SU dato
- Informasjon om gjestene skal ta med noe (som for eksempel barselgave)
- Eventuelt beløp og innbetalings informasjon
7. Mat og drikke:
Skal du servere mat, og eventuelt hva slags mat? Det er mer vanlig å bare ha kake, men det kommer helt an på opplegget du ønsker. I USA der tradisjonen kommer fra er det full buffet, men det er ikke vanlig her i Norge. Gjør det du ønsker, men husk at ved å legge til mat vil babyshoweren naturlig nok vare lengre og koste mer.
Drikke bør du legge inn. Her er det selvsagt snakk om alkoholfri drikke! Mineralvann, kaffe og te holder lenge.
LES OGSÅ: Kan gravide spise...?
8. Kaker:
Kaker eller noe annet godt å spise bør det være. Det er alltid vanskelig å beregne hvor mye kaker, men 5-7 personer per kake er en grei målestokk. Husk kaffe/te til kakene.
Tips! Pynt kakene med babyfarger, pent pyntet kaker er veldig dekorativt. Er du bekymret over å ikke ha nok kaker, så lag en iskake og ha i fryseren. Om det begynner å bli lite kake kan iskaken taes opp og er klar til servering.
9. Bord, stoler og pynt:
Her i Norge er det ikke vanlig å gjøre så mye ut av det som i Amerika, men et fint pyntet bord, noen ballonger og banner er ofte brukt. Det trenger ikke nødvendigvis være baby shower ting, men pynt i riktig farge (eksempelvis rosa om det blir jente eller lys blå om gutt). Hos vår samarbeidspartner Decorium.no finner du blant annet ballonger, servietter og pynt til bordet.
Tips! Er dere mange så hold dere til engangsartikler. Lett å få frem ønskede farger, samt lett å rydde. Enkelte nettbutikker har allerede satt sammen store pakker som inneholder kopper, asjetter, servietter, duk og dekorasjoner. Disse kan koste litt, men da slipper en å tenke mer på det.
LES OGSÅ: Bleiekake - slik gjør du det!
10. Kostnadene:
Om du skal fordele ut kostnadene må du sette opp en oversikt over alle kostnadene og regne på hvor mye det blir totalt, så deler du disse kostnadene på antall gjester. Hovedpersonen skal selvsagt ikke betale noe for dagen, og bør heller ikke bli brydd med dette. Prøv å gjør det så billig som mulig slik at flest mulig kan delta. Det vanlige er mellom 50 – 250 kroner avhengig av hvor mange dere er. Når planen for babyshoweren er klar bør du kontakte alle gjestene igjen med betalings informasjon.
Kilder: Planlegg.no og Bente B. Hogganvik

Leker til babyshower
Morsomme leker som er relatert til baby, barn og mammarollen er en stor og viktig del av et babyshower. Her får du noen forslag.