Slik bader du babyen din

Å være nybakt forelder innebærer at man må lære mange nye ting, blant annet det å hjelpe et lite og hjelpeløst menneske med å bade.

Slik bader du din baby.  Foto: Shutterstock.com ©
Slik bader du din baby. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om badestunden først og fremst er kos både for foreldre og barn, innebærer den potensielle farer. Det er derfor lurt å få med seg noen tips til hva du bør passe på når du fyller i karet for at den lille skal bli god og ren før legging.  

Riktig temperatur er for eksempel helt grunnleggende. 

– Det er viktig å være nøye med temperaturen på badevannet. Ikke kjenn med hendene, for her er temperaturen gjerne annerledes enn på resten av kroppen. Bruk heller albuen. Vannet skal ha kroppstemperatur, og er det riktig skal du nesten ikke kunne kjenne det på huden, sier helsesøster Nina Misvær.

LES OGSÅ: Babystell for dummies 

BADETERMOMETER: F.v. badetermometer fra Barnas Hus (kr 89), termometer som både kan måle feber, badevann og mat (kr 799, Thermofocus/Babyshop.no) og enkelt badetermometer med and (kr 50, Biltema).
BADETERMOMETER: F.v. badetermometer fra Barnas Hus (kr 89), termometer som både kan måle feber, badevann og mat (kr 799, Thermofocus/Babyshop.no) og enkelt badetermometer med and (kr 50, Biltema). Vis mer

Praktisk kar

Misvær mener et sammenleggbart badekar er praktisk for de minste.

Helsesøster Nina Misvær har lang erfaring fra både helsestasjon og skole, samt forfatter av flere foreldrebøker. Foto: Jan Lillehamre/Cox Media
Helsesøster Nina Misvær har lang erfaring fra både helsestasjon og skole, samt forfatter av flere foreldrebøker. Foto: Jan Lillehamre/Cox Media Vis mer

–  Det tar ikke stor plass og passer både for de som ikke har badekar, og de som synes det er praktisk med et mindre kar oppi det store. Du trenger ikke fylle så mye vann i karet, tipser hun.

 Man bør ikke ha barnet i vannet så lenge at det blir avkjølt. 

– Små barn blir fortere avkjølt enn store, og kroppstemperert vann blir kjølig allerede etter ti minutter. I tillegg blir de små avkjølte når man vasker håret deres, og siden de kan protestere litt mot såpe og sjamponering kan det være lurt å legge hårvasken til slutt, sier Misvær, som også mener at de aller minste ikke trenger så mange spesielle kroppsprodukter.

–  Man behøver ikke kjøpe egen sjampo til så små barn. En kombinert hår- og dusjsåpe beregnet for barn holder i massevis, sier hun.

FLEKSIBELT: F.v. Bibabath Flexi er et sammenleggbart ar der man bader  en sekk som henger på et aluminiumssativ (kr 1399, Bebitoshop.no). Flexibath er et kar som kan legges sammen og tar liten plass når det er foldet. Kommer i hardplast (kr 399, Babyshop.no).
FLEKSIBELT: F.v. Bibabath Flexi er et sammenleggbart ar der man bader en sekk som henger på et aluminiumssativ (kr 1399, Bebitoshop.no). Flexibath er et kar som kan legges sammen og tar liten plass når det er foldet. Kommer i hardplast (kr 399, Babyshop.no). Vis mer

Trygg med riktig grep

Misvær anbefaler det spesielle «badegrepet» for å holde barnet trygt når det bades.

–  Legg barnets hode hvilende på din utstrakte underarm, og hold fingrene rundt barnets bortvendte overarm. Slik «fikseres» barnet i grepet og vil ikke risikere å skli, sier hun.

Det aller viktigste under badingen er imidlertid å være der hele tiden.

–  Barnet må ikke forlates under noen omstendigheter. Ringer det på døra må du heller ta barnet opp, tulle det inn i et håndkle og ta det med deg, sier Misvær.

Fint kveldsrituale 

Når badesesjonen er ferdig er det praktisk med et håndkle med hettehjørne slik at man raskt får tørket håret. Plages barnet av tørr hud kan du ha noen dråper olje i badevannet og etterpå klappe barnets hud forsiktig tørr med håndkle, slik at oljen blir igjen på huden.

–  Tørk ekstra godt i hudfolder som ved lysken, under armene og i nakken. Er det fuktig her over tid blir huden lett sår, sier Misvær.

Hun mener et fast rituale med bading på kvelden, kan hjelpe barnet i inn i gode søvnrutiner.

– Mange barn blir søvnige av å bade. Det å roe ned og slappe av før legging gir en signaleffekt som barn kan ha nytte av fra de er bare noen måneder gamle, avslutter Misvær.

POPULÆRT: Dina Westrum i butikken Engler Og Cowboyer på CC Gjøvik forteller til Mammanett at badestoler er blant de mestslegende produktene deres (Se produktbeskrivelser under).
POPULÆRT: Dina Westrum i butikken Engler Og Cowboyer på CC Gjøvik forteller til Mammanett at badestoler er blant de mestslegende produktene deres (Se produktbeskrivelser under). Vis mer

F.v. Regulerbar badestol (0-6 mnd) med sugekopp i bunnen (kr 199, Bebito.no). Badestol Svivel Safety med 360 graders rotering og låsemekanisme til å sikre ønsket posisjon. Fire sugekopper med løsnefunksjonstapp. Fra ca 6 mnd (kr 399, Babyshop). Cotoons Smoby badestol med sugekopper, to i en-sete og aktivitetsbord. Fra 6 mnd (kr 449, Ringoshop.no).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer