HVORDAN BEREGNE TERMIN? I Norge benytter man to forskjellige metoder for å beregne termin. Foto: NTB Scanpix
HVORDAN BEREGNE TERMIN? I Norge benytter man to forskjellige metoder for å beregne termin. Foto: NTB ScanpixVis mer

Slik beregner jordmor og lege terminen din

- Vi tar mange avgjørelser som avhenger av en korrekt termin.

Gravid og lurer på når du har termin? Den første metoden for terminberegning gravide stifter bekjentskap med, er Naegeles regel.

Denne gamle metoden ble ifølge Store Medisinske Leksikon laget av den tyske legen Franz Karl Naegel på begynnelsen av 1800-tallet og blir fortsatt brukt for å sette termin på de første svangerskapskontrollene og i terminkalkulatorer på nett.

I Naegeles regel blir terminen din beregnet fra første dag i siste menstruasjon. Metoden tar utgangspunkt i at et svangerskap varer i 280 dager fra denne dagen, da det er praktisk umulig å vite nøyaktig hvilken dag egget ble befruktet.

Sjekk når du har termin ved hjelp av vår terminkalkulator

Termin viktig for ultralydundersøkelsen

Ifølge Inger Økland, gynekolog med doktorgrad i terminbestemmelse ved Stavanger universitetssykehus, er denne regelen fortsatt viktig fordi den for eksempel bestemmer når kvinnen bør ha sin første ultralydundersøkelse.

– Det er selvsagt ikke viktig om man blir kalt inn noen få dager feil i forhold til hvor langt man er i svangerskapet, men man ønsker at den ordinære ultralydundersøkelsen skal være i uke 17-19. Blant annet fordi det er en streng grense for når du får avbryte svangerskapet basert på ultralydfunn, sier hun.

En mer nøyaktig termindato blir beregnet etter ultralydundersøkelsen og i Norge eksisterer det to ulike modeller for beregning av termin; Terminhjulet og eSnurra.

BEREGNER TERMIN: eSnurra finnes i den «klassiske» plasthjul-versjonen, som en web-versjon, innebygd i en rekke ultralydapparater og som apper for iOS, Android og andre formater. Foto: Produsenten
BEREGNER TERMIN: eSnurra finnes i den «klassiske» plasthjul-versjonen, som en web-versjon, innebygd i en rekke ultralydapparater og som apper for iOS, Android og andre formater. Foto: Produsenten Vis mer

– Begge metodene går ut på at man under ultralydundersøkelsen måler fosterets størrelse på et gitt tidspunkt i svangerskapet. Disse målene blir så sammenholdt med gjennomsnittsmålene som ligger i ultralydmodellen, og basert på fosterets størrelse kan man altså fastsette termin.

Inger Økland er gynekolog med doktorgrad i terminbestemmelse. Foto: Privat
Inger Økland er gynekolog med doktorgrad i terminbestemmelse. Foto: Privat Vis mer

– De to metodene bruker litt ulik statistikk for å beregne termindato og eSnurra er den metoden som er anbefalt av Helsedirektoratet. Dette fordi den baserer seg på tall fra et mye større datamateriale (målinger fra 40 000 svangerskap) og fordi den er mer presis, forklarer hun.

– Mange sykehus har valgt å følge Helsedirektoratets anbefaling, mens andre velger den andre metoden. Men for de gravide som har normale svangerskap og som føder rundt termin, har det ingen betydning hvilken at de to metodene som blir brukt, legger hun til.

LES OGSÅ: Derfor varer et svangerskap i 40 uker

Termin bør være så nøyaktig som mulig

Økland sier at det er flere årsaker til at man ønsker at termindatoen skal være så riktig som mulig.

– Ved termindato har cirka femti prosent født, så det er like normalt å føde før som etter termin. Og ved fødsel rundt termin, vil termindatoen rent praktisk ikke ha særlig betydning.

– Men vi tar mange avgjørelser som avhenger av en korrekt termin. Man må for eksempel vite hvor gammelt fosteret er dersom det skulle oppstå komplikasjoner underveis. Og dersom man ikke føder spontant innen en uke etter termin, bør det undersøkes at alt er i orden og vurderes om og når fødselen skal settes i gang.

Selv om man vet nøyaktig hvilken dato man ble gravid, for eksempel ved prøverørsbefruktning, er det ifølge Økland allikevel umulig å sette en helt sikker termin.

– Selv om du vet når befruktningen skjedde, skjer det mye fra egget blir satt inn til det fester seg og begynner å utvikle seg. Denne perioden kan variere med flere dager. Det er også mange andre faktorer som spiller inn, for eksempel hormonelle variasjoner. Ved IVF-svangerskap har kvinnene oftest fått massiv hormonbehandling på forhånd, noe som klart kan påvirke prosessene helt i begynnelsen av graviditeten.

– I tillegg er den biologiske variasjonen så stor. I motsetning til mange dyr som går drektige et nøyaktig antall dager, varierer menneskets svangerskapslengde veldig fra kvinne til kvinne og fra svangerskap til svangerskap, sier hun.

LES OGSÅ: Dette skjer når gravide går over termin

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: