Slik ble vi enige om babynavnet

–Slik ble jeg og min partner enige om navnet. To kvinner forteller. Foto: Privat
–Slik ble jeg og min partner enige om navnet. To kvinner forteller. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hadde dere barnets navn klart lenge før det ble født, eller slet du med å bli enig med din partner? Å bestemme navn er en av de første utfordringene man møter som foreldre.

Noen foreldre går for et populært navn som man gjerne ikke helt vet hvorfor man egentlig liker, andre velger et navn i slekten for å minnes en kjær person.

Enkelte legger en lang rekke kriterier bak navnet, det skal ha en sterk betydning, det skal være unikt, det skal ikke ligne på enkelte ord, det skal passe med etternavnet, det skal ikke oppmuntre mobbere og det skal ikke havne på topplista i løpet av de nærmeste årene.

Til slutt må man bli enig med partneren om at navnet er det riktige. Men hvordan skal man egentlig klare å bli enig? Vi har snakket med to par som løste det på svært så forskjellige måter.

LES OGSÅ: Navnerulletten gir deg navneforslag 

Ble enige gjennom avanserte tabeller

Da førstegangsforeldre Elisabeth og Morten skulle bli enige om navnet til sin kommende sønn, startet de planleggingen tidlig i graviditeten og de valgte å gå svært så systematisk til verks. – Morten er ingeniør og veldig glad i Excel-ark, sier Elisabeth med et smil. – Selv har jeg jobbet mange år som prosjektleder og har laget uendelige prosjektplaner i Excel. Det resulterte i at navnevalget ble foretatt gjennom avanserte Excel ark med pivot tabeller! 

Elisabeth og mannen valgte å gå systematisk til verks da de skulle bli enige om navnet til lille Jonathan. Foto: Privat
Elisabeth og mannen valgte å gå systematisk til verks da de skulle bli enige om navnet til lille Jonathan. Foto: Privat Vis mer

Morten og Elisabeth gikk begge gjennom hele den lange Navnestatistikk-listen som ligger på nettsidene til Statistisk Sentralbyrå. Dette er en oversikt over alle navn som har blitt brukt de siste årene.

Deretter valgte de ut navnene de likte best og la de inn i Excel. Så gikk de gjennom listen og fjernet de navnene som de anså som helt uaktuelle. – Det kunne være navn vi hadde dårlige assosiasjoner til, fra tidligere bekjentskaper, klassekamerater, venner eller familie, forklarer Elisabeth.

– Etter denne prosessen satt vi igjen med en liste med kanskje 20 navn totalt. Så ga vi hver uke i flere måneder disse navnene poeng på en skala fra 1-10, hvor noen navn røk ut hver uke. Til slutt satt vi igjen med to navn, men en favoritt. Vi tenkte at vi ikke skulle bestemme oss 100 % for det ene før han faktisk var der, for å være helt sikker på at vi syntes navnet passet.

Selv om de valgte en ganske rettferdig og systematisk metode for å komme frem til et navn, innrømmer Elisabeth at det oppstod noen uenighet underveis. – Vi var ganske uenige om noen av navnene. Når ett av favorittnavnene til den ene personen røk ut av listen på grunn av for lite poeng, var det en del diskusjoner. Men reglene var klare, det var totalen av begges poeng som til slutt skulle ende opp i et navn vi begge likte godt. På slutten var vi enige, men underveis måtte den ene gi seg gjentatte ganger.

LES OGSÅ: Mest populære navn 2012  

Ønsket navn som fungerer internasjonalt

I tillegg til å gå gjennom navnestatistikkene, søkte Morten og Elisabeth også inspirasjon i sine egne familietrær.

– Vi undersøkte om det kunne være noen aktuelle “arve-navn”, men det var mange navn i gammel stil som vi ikke helt syntes hadde passet på en liten baby.

Morten var veldig opptatt av at han ikke skulle ha dobbeltnavn siden vi allerede har flere etternavn, og jeg ville at det skulle være et navn som kunne uttales bra også på engelsk. Siden verden blir mindre og mindre og mange bransjer i Norge jobber mer internasjonalt, ville vi ikke at han i fremtiden skulle ha problemer i forhold til uttale av navnet sitt.

Det skulle også være et relativt “normalt” navn, det vil si at vi ikke ville ha noe spesielt, rart, norrønt eller lignende, men likevel ikke fra Topp10 listen. Vi diskuterte en del rundt dette med “motenavn”. Jeg likte noen av navnene som var veldig populære, men Morten ville helst unngå at det var tre andre i klassen som het det samme. 

Som mange andre nok også har erfart, opplevde Elisabeth og Morten at det ikke alltid er lurt å involvere familie og venner i navneprosessen. – Vi gjorde det litt da vi hadde listen klar med mange navn, men fant ut at det i familien var mange og sterke meninger om de forskjellige navnene på listen. Vi besluttet derfor at vi ikke skulle involvere de til vi selv hadde bestemt oss. 

Til slutt endte de opp med å kalle sønnen sin for Jonathan, et navn de begge er strålende fornøyde med i dag.

LES OGSÅ: Navn - dette sier loven 

- Vi klarte ikke å bestemme oss før datteren vår var nesten tre måneder gammel, sier Susanne. Foto: Privat
- Vi klarte ikke å bestemme oss før datteren vår var nesten tre måneder gammel, sier Susanne. Foto: Privat Vis mer

Spesielt navn eller ikke?

Dette med å unngå de mest populære navnene er noe trebarnsmor Susanne Vøybu er helt enig i, men hun opplevde at hennes mann Vegar ikke helt hadde samme oppfatning. – Jeg valgte et veldig utradisjonelt navn til min sønn som er født i 1990, forteller Susanne, - og jeg synes at spesielle navn er en del av sjarmen.

For meg speiler det hvor spesielt barnet er for meg. Jeg kunne for eksempel ikke tenke meg at mitt barn skulle ha et navn som lå på topp ti blant de mest populære navnene. Min mann er nok ganske mer konservativ på dette punktet. Han syntes ikke at det passet seg med et for spesielt navn, eller vanskelige navnekombinasjoner. Han tenkte nok noe mer praktisk, mens jeg tenkte litt mer kreativt. 

Til tross for denne uenigheten, hadde Susanne og Vegard ingen spesielle andre kriterier til navnet. Det viktigste for dem var at de ble enige og at navnet skulle kjennes bra for dem begge to.

LES OGSÅ: 100 amerikanske navnefavoritter

– Ettersom vi på forhånd visste at vi fikk en datter, så behøvde vi bare konsentrere oss om jentenavn. Jeg hadde i mange herrens år en drøm om at om jeg en dag fikk en jente, ville jeg at hun skulle hete Maxima med svensk uttalelse og trykk på i, sier Susanne som opprinnelig er fra Sverige.

– Min mann vil alltid at avgjørelser skal være godt gjennomtenkte, og ønsket derfor at alle navn skulle diskuteres… Han hadde nok ikke akkurat wow-følelse når det gjelder navnet Maxima. Vi pratet derfor om mange andre navn, men jeg syntes det var kjempevanskelig. For meg var hun liksom allerede Maxima når hun ble født.

LES OGSÅ: Navneleksikon 

Fikk ikke navn før etter tre måneder

Selv en god stund etter fødselen hadde ikke Susanne og Vegar klart å bli enige om et navn, og fortsatte å søke etter inspirasjon i bøker, på nettet og blant navn i familien. De fant til slutt ut at prosessen med å bestemme navn fikk ta den tiden den trengte. – Vi ville helt enkelt smake på ulike navn og se hvilke som vokste på oss, forklarer Susanne. – Selv om familie og venner nok undret seg over at det tok så lang tid.

Etter hvert klarte de å koke det ned til fire mulige navn, og endte til slutt på et kompromiss - en kombinasjon av et vanlig navn og et spesielt. – Vi ble til slutt enige om at Sara-Maxima var et passe spesielt og veldig vakkert navn for vår spesielle lille jente. Da hadde vi begge to valgt et navn som passet sammen med den andre personens ønske om navn, og ringen var sluttet. Datteren vår var 11 uker gammel da vi endelig sendte inn navnepapirene.

5 tips til dere som skal finne navn til barnet

  1. Lag en topp tre navneliste hver og heng den et godt synlig sted (for eksempel kjøleskapsdøren). Dette gir deg mulighet til å la navnene “vokse” på deg, og du begynner kanskje å like et navn du ikke var positiv til i utgangspunktet.
  2. Dersom debatten blir for opphetet – ta en pause! La ikke tidspress få deg til å velge et navn du egentlig ikke ønsker.
  3. Om dere har vansker for å bli enige - gi barnet dobbeltnavn og velg ett navn hver.
  4. La skjebnen få avgjøre! Dere kan for eksempel fordele de mest aktuelle navnene i en liste fra 1-31, og så la det avgjøres av hvilken dato barnet blir født på.
  5. Finn inspirasjon i Mammanetts navnerulett!  
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer