Slik blir barn og hund en fin kombinasjon

- Lytt til hunden allerede ved de første, dempende signalene, råder eksperten.

VIKTIG: Enten barnet har hund selv eller ei, er det viktig at det vet hvilke "regler" som gjelder når en treffer på hunder, enten det er på tur, på besøk eller i eget hjem.  Foto: NPX/Scanpix
VIKTIG: Enten barnet har hund selv eller ei, er det viktig at det vet hvilke "regler" som gjelder når en treffer på hunder, enten det er på tur, på besøk eller i eget hjem. Foto: NPX/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Syns du at det ser nusselig ut når en liten baby kravler over familiehunden, eller når toåringen din gir hunden en klem? Barn og hund sammen kan være en flott kombinasjon - men bare dersom det gjøres riktig. 

- Mye av den adferden vi ser hos barn kan se søtt ut, men det er det ofte ikke. Barn som kommenderer hunder for eksempel, finnes ikke søtt i det hele tatt, forteller Turid Rugaas. Hun driver Hagan Hundeskole, og jobber nå med å utdanne hundetrenere. 

Turid Rugaas har lang erfaring med hunder, og jobber i dag med å utdanne hundeinstruktører. Hun har blant annet også skrevet boken "Kunsten å overleve: De dempende signalene".  Foto: Privat
Turid Rugaas har lang erfaring med hunder, og jobber i dag med å utdanne hundeinstruktører. Hun har blant annet også skrevet boken "Kunsten å overleve: De dempende signalene". Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Når barna skal få kjæledyr

Enkle grunnregler for barn som vil hilse på hund

Det er viktig å lære barn å omgås hunder på en riktig måte, allerede fra tidlig alder. Enten barnet har hund selv eller ei, er det viktig at det vet hvilke "regler" som gjelder når en treffer på hunder, enten det er på tur, på besøk eller i eget hjem. 

- De grunnleggende reglene er egentlig ganske enkle, forteller Rugaas. 

1. Gå aldri bort til en fremmed hund. 
2. Om du skal hilse på en hund; stå stille og se en annen vei, og vent på at hunden kommer til deg. 
3. Om hunden kommer bort, snuser og virker vennlig, kan den klappes eller snakkes med - ikke før. 
4. Hjemme i eget hus kan barn gjerne gå til hunden, men ikke løpe, rope eller veive med armer og bein. 
5. Barn skal aldri, heller ikke i eget hjem, gå bort til en hund når den spiser, sover, ligger nede, er bundet fast eller er i bur. 

- Det er også viktig å huske på at et barn aldri skal lufte hunden alene. Barn under 16 år bør ikke få gå tur med en hund alene, legger hundetrener- og eier Monica Berglyd Olsen, til. 

Slik hilser du på hunden

Når barnet vil hilse på andre hunder på tur, er det selvsagt viktig å be om lov først. Om hunden selv vil hilse - noe man ofte ser ved at de oppsøker menneskene, og logrer med halen - bør du som forelder være tilstede i situasjonen sammen med barn og hundeeier. 

- Vi som hundeeiere setter stor pris på det dersom foreldrene er delaktige i hilsingen. Snakk med barnet ditt om hvordan man bør hilse på en hund, som for eksempel "slik klapper du fint" eller "nå må du være forsiktig". Det er ikke bare hundeeiers ansvar å sørge for at hilsingen blir hyggelig for både barn og hund, forteller Berglyd Olsen. 

Hvor er det best å klappe en hund? 

- Å komme bakfra kan for mange hunder virke skremmende, det samme gjelder når man klapper hunden på hodet. Å klappe på brystkassen eller på ryggen kan ofte være en god idé, men her gjelder det å se an hunden. Om hundeeieren har med seg godbiter kan det også være fint for de små å få gi hunden dette. Det lar også hunden få oppleve barn som noe positivt, sier Berglyd Olsen. 

Barn og hund kan være en flott kombinasjon, men det krever at foreldrene tar ansvar.  Foto: Privat
Barn og hund kan være en flott kombinasjon, men det krever at foreldrene tar ansvar. Foto: Privat Vis mer

Hundens dempende signaler 

For mange er det knuring, bjeffer eller flekkende tenner som er hintene om at man ikke bør oppsøke hunden. Sannheten er at hundene som regel viser tegn til ubehag lenge før disse tegnene dukker opp - det er det viktig å være klar over. 

- Hunden har i tilnærmet alle situasjoner gitt disse tegnene lenge før de når det punktet hvor de knurrer, glefser eller i verste fall biter noen. Det handler om å lære seg å se disse tegnene, og tyde dem riktig, forteller Berglyd Olsen. 

- Om du har lært deg om hundens dempende signaler, noe alle foreldre bør kunne, ser du fort om en hund er usikker og helst ikke bør få deg nærmere, forteller Rugaas. 

Disse tegnene er blant mange andre at hunden slikker seg rundt munnen, gjesper eller snur seg bort.

- Disse tegnene bør absolutt tas på alvor. Om hunden føler at den blir respektert allerede ved de første tegnene på ubehag, vil de mer alvorlige tegnene som knurring og glefsing sitte lenger inne, forteller Berglyd Olsen. 

SE OGSÅ: Babyene som ler seg skakk av hunder

Hunder liker ikke å bli klemt. Faktisk er det noe av det verste man kan gjøre mot en hund, forteller forfatter og hundetrener Turid Rugaas.  Foto: NPX/Scanpix
Hunder liker ikke å bli klemt. Faktisk er det noe av det verste man kan gjøre mot en hund, forteller forfatter og hundetrener Turid Rugaas. Foto: NPX/Scanpix Vis mer

- Nei, det er ikke søtt 

Mange ser på det som nusselig når familiens barn kan klatre på hunden og nærmest bruke den som trampoline uten at den leer et øye, og for mange kan det se ut som et sikkert tegn på at hunden er nettopp menneskets beste venn. Men; noen god idé å la barna styre på slik, er det ikke. 

- Hunder liker ikke å bli holdt fast eller klemt. Det er faktisk noe av det verste man kan gjøre mot en hund, så her må foreldrene alltid være tilstede i området hvor barn og hund befinner seg. Barn gjør jo nettopp slike ting, og som foreldre må vi har et konsant overoppsyn de første årene, forteller Rugaas. 

Det kan kanskje se fascinerende ut når barna "tar kontrollen", og kommanderer hunden. 

- Mange syns det ser søtt og fantastisk ut når barna kommanderer hunden, men det finnes ikke søtt i det hele tatt. En voksen hund vil føle det virkelig sterkt å skulle la seg kommanderes av et barn. Hunder vet at de er nettopp barn, og i en hundeflokk kunne det ikke falle noen inn å undereminere foreldrenes rolle. Valper og barn skal ikke gjøre slik, forteller Rugaas. 

Selv om barnet ikke skal ha et ansvar ovenfor hundens oppdragelse, kan de likevel være en flott kombinasjon - om det gjøres naturlig. Berglyd Olsen mener at barn godt kan ta del i treningen av hunden; 

- Så lenge treningen er lysbetont og positivt for hunden, ser jeg ingenting galt i det. Om det er øvelser hunden kan og er preget av gode belønninger, kan dette tvert imot styrke båndet mellom barn og hund. Noen av de enkleste kursdeltakerne jeg har hatt har vært nettopp barn, smiler Berglyd Olsen. 

- En voksen hund vil ta del i oppdragelsen av familiens barn. Dette er de gode på, som en naturlig del av det å være voksen, forteller Rugaas. 

4 ting foreldre bør ta hensyn til før hunden kommer i hus: 

1. Forbered barna godt i forveien, også på alle "reglene" som følger med. 
2. Dersom dere skal få valp, er det viktig å lære barna på forhånd at valper biter. Ikke for å være slem, men fordi de rett og slett ikke vet bedre. De er "babyer". 
3. Barn har ikke lov til å korrigere hunden. Når hunden gjør noe galt, er det alltid de voksnes ansvar å ta tak i det - aldri barnas. 
4. La hunden føle seg fri i sitt eget hjem. Det vil si; når den ligger, enten den sover eller slapper av, skal den få være i fred. 

Kilde: Klikkertrener Monica Berglyd Olsen. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer