Slik blir barnet klar for barnehage

Er det noe vi foreldre kan gjøre for å forberede barnet på det som skal skje?

BARNEHAGESTART: Er det noe vi foreldre kan gjøre for at starten skal gå så glatt som mulig? Foto: Colourbox
BARNEHAGESTART: Er det noe vi foreldre kan gjøre for at starten skal gå så glatt som mulig? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart skal flere tusen smårollinger begynne i barnehagen for første gang. En ny, stor epoke i mange barns liv, som både kan oppleves skremmende og spennende. 

Med språkmessige begrensninger, sier det seg selv at det ikke er så lett å forberede en ettåring på at han eller hun skal begynne i barnehagen.

Hvordan skal vi da sørge for at barnet ikke skal få sjokk den dagen vi overlater det til barnehagens ansatte?

- Vær tilgjengelig!

Trond Kristoffersen er førskolelærer og en av fagpersonene bak Barnehageforum.no. Han sier at det aller viktigste foreldrene kan gjøre, er å sørge for å være tilgjengelig for barna i oppstartfasen.

– Det er viktig at foreldrene tidlig snakker med arbeidsgiver for å få fri. Det er selvsagt ulikt hva hver enkelt foreldre har mulighet til, men som regel behøves det at en av foreldrene har fri i minst tre dager, sier han.

LES OGSÅ: Barnehagestart - rett til fri?

Vanlig med tre dager

Kristoffersen understreker at rutinene kan variere noe fra barnehage til barnehage, men at det vanligste er at man har en innkjøringsperiode på tre dager. Den første dagen er mamma eller pappa sammen med barnet i noen timer, mens barnet leker.

På dag nummer to er foreldrene også tilstede i barnehagen, men lar gjerne barnet være litt alene med de ansatte.

– Da kan foreldrene for eksempel ta en prat med styrer, eller sitte litt på pauserommet. Men de bør være tilstede i barnehagen, sier Kristoffersen.

VÆR TILGJENGELIG: Enkelte barn kan trenge mer enn tre dager tilvenning, sier førskolelærer Trond Kristoffersen.  Foto: Privat
VÆR TILGJENGELIG: Enkelte barn kan trenge mer enn tre dager tilvenning, sier førskolelærer Trond Kristoffersen. Foto: Privat Vis mer

Noen trenger mer tid

Den tredje dagen kan mor og far forlate barnehagen, men fortsatt være tilgjengelig. Fjerde dagen skal barnet være tilvent, men Kristoffersen medgir at det slett ikke alltid er like enkelt.

– For noen er det helt i orden, men for andre tar det lengre tid. Generelt kan man si at jo yngre barnet er, desto vanskeligere er det å forstå. Men barn er veldig ulike, sier han.

LES OGSÅ: Bør barnehagen «ligge unna» matboksen?

Start i sommerferien

Hvor mye barnet er vant til å være borte fra foreldrene sine, kan også ha en innvirkning på hvor lett barnehagetilvenningen går.

Hvis barnet ikke er vant til å være med andre voksne enn foreldrene, sier Kristoffersen at det kan være lurt å starte i det små i løpet av sommerferien.

– La andre voksne få være barnevakt og vis barnet at det går helt fint at mamma og pappa går, sier han.

SNAKK POSITIVT: - Det smitter over på barna, sier Trine Hagen. Foto: Privat
SNAKK POSITIVT: - Det smitter over på barna, sier Trine Hagen. Foto: Privat Vis mer

 

Oppstart for eldre barn

Etter en lang sommerferie sammen med familien, er det også mange eldre barn som synes barnehagestart kan være vanskelig.

Noen skal begynne i ny barnehage, mens andre skal over i avdelingen for større barn.

Barnehagelærer og assisterende styrer hos Kråkjordet barnehage, Trine Hagen, sier det i slike tilfeller er viktig at de foresatte omtaler barnehagen på en positiv måte.

– Da vil dette smitte over på barna og de vil glede seg til å komme tilbake i barnehagen igjen.

Gradvis tilvenning

Trine Hagen mener at det også kan være lurt å starte hverdagsrutinene hjemme i god tid, slik at barna gradvis kommer ut av «feriemodus».

- Man kan besøke barnehagen i løpet av ferien, eller holde kontakt med barnehagevennene sine. Ta gjerne litt kortere dager i starten, sier hun.

LES OGSÅ: Barnets gråt 1,5 - 3 år

LYKKELIG OPPSTART: Slik vil vi se ettåringen når vi forlater henne i barnehagen. Foto: Colourbox
LYKKELIG OPPSTART: Slik vil vi se ettåringen når vi forlater henne i barnehagen. Foto: Colourbox Vis mer

Barnehagen skal også tilvennes

Trond Kristoffersen mener ordet «tilvenning» blir litt misvisende, da han sier det også er barnehagen som skal tilvennes det enkelte barn.

– Barn er ulike, familier er ulike og vi har forskjellige behov. Barnehagene må ha gode rutiner på hvordan man skal løse dette på best mulig måte. Dette innebærer nye utfordringer og fantastiske hendelser hver høst, sier han.

– Noen barn bruker tretti minutter på tilvenningen, mens andre bruker flere uker. Men til slutt går dette veldig bra, da det jo først og fremst er starten på en stor og gledelig tid i livet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer