Slik blir du morsmelkgiver

Anne Grøvslien, leder ved Morsmelkbanken ved Oslo Universitetsykehus trenger flere morsmelkgivere. Foto: Shutterstock og privat.
Anne Grøvslien, leder ved Morsmelkbanken ved Oslo Universitetsykehus trenger flere morsmelkgivere. Foto: Shutterstock og privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Melk til overs? Her er kriteriene for å bli morsmelkgiver. 

Viktig tilbud for premature og syke nyfødte 

Melkebanken forsyner for tidlig fødte og syke barn. Morsmelk er det beste de kan få, med tanke på å hindre infeksjoner og styrke immunforsvaret. Denne melken er unikt tilpasset det nyfødte barnets stoffskifte og tarm. Hvis mor ikke er tilgjengelig eller ikke har nok melk, er melk fra melkebanken et godt alternativ.

– Hos nesten alle premature starter vi opp med bankmelk til barnet i første levedøgn, forutsatt at foreldrene samtykker. Det er lang tradisjon for å gi morsmelk eller bankmelk til syke nyfødte og premature barn, forteller Anne Grøvslien, leder ved Morsmelkbanken ved Oslo Universitetssykehus. 

– Det er av stor betydning at bankmelk er tilgjengelig, særlig til for tidlig fødte og syke barn, hvis mor ikke er kommet i gang med ammingen/pumping av melk, eller ikke kan eller vil amme, fortsetter hun.

Oslo Universitetssykehus er selvforsørget med melk fra egen bank, og leverer også melk til flere andre sykehus.

LES OGSÅ: Advarer mot privat melkedeling

Hvem kan bli morsmelkgiver? 

De som gir melk er friske kvinner som har gjennomgått ulike tester for å undersøke om de har smittsom sykdom. Testene inkluderer blant annet undersøkelse for HIV, hepatitt B og hepatitt C status hos giver.

Kvinner som røyker får ikke lov å gi melk. 

Melken er bakteriologisk testet. All melk som leveres brukes innen seks måneder. Det er strenge hygieniske regler for alle rutinene ved Melkebanken. 

Krav som for blodgiver

Kravene til en morsmelkgiver er tilnærmet kravene som stilles til en blodgiver. Den som gir melk skal ikke kunne gjøre seg kjent med hvem som mottar den. Motsatt kan mottakeren ikke få vite hvem melken stammer fra. 

– Morsmelkbanken har derimot en slik oversikt. Vi kan spore melken fra giver til mottaker og motsatt, sier Grøvslien.

Kvinnene som leverer morsmelk får ikke betalt for selve melken, men de får en godtgjørelse for jobben de gjør. På Østlandsområdet ligger prisen på 150 kroner pr liter. Andre steder i landet kan prisen variere noe. 

Kvinnene pumper seg hjemme og fryser ned melken etter hvert. 

LES OGSÅ: Når ammingen ikke fungerer

Disse sykehusene har melkebank:

SykehusKontaktinfo (oppdateres fortløpende)
Haukeland Sykehus, BergenMjølkebanken på Barneklinikken 
Tlf: 55 97 55 48 / 55 97 52 17
ann-helen.roksund@helse-bergen.no
Sørlandet sykehus 

Morsmelkbanken Tlf er 37014700. jenny.birkedal.olsen@sshf.no, laila.haig.thoresen@sshf.no, kristi.jenssen@sshf.no 

St.Olavs hospital, OsloRing morsmelkbanken: 72 57 47 62 fortrinnvis fortrinnsvis mandag og torsdag formiddag. Telefonen blir satt over til nyfødt intensiv, dersom det ikke er personell til stede i banken akkurat da.
Sykehuset Østfold Morsmelkbanken telefon 69 86 13 98. Vi har åpent alle hverdager, (unntatt fredag) kl. 08.00-15.
Sykehuset VestfoldNyfødtintensiv. Kontaktpersoner: Kirsten Holltrø og Kristina Dahl. Tlf 33 34 23 04. Treffes alle hverdager 08.00 – 15.00. kirsten.holltro@siv.no
Akershus Universitetssykehus, Oslo Telefonnummeret er 67969324 og besvares hovedsakelig av daglig leder for morsmelkmottaket. Hun er å treffe ma-ti og to-fre fra kl. 8-14.
Rikshospitalet, OsloKontakt leder for morsmelkbank Anne H. Grøvslien på mail:
agrovsli@ous-hf.no
Sykehuset TelemarkKontakt Turid Minnesjord, som styrer morsmelkbanken eller Liv Hungnes Aastad, enhetsleder Nyfødt intensiv 
Tlf: 35 00 49 08 eller 35 00 49 21. 
Helse StavangerNyfødt Intensiv 3D. Kontaktpersoner: Sidsel Gaard og Reidun Øverland. Telefon: 51518560/51518464 Mobilnr. 906 46 829 Evt. legg igjen beskjed så ringer vi tilbake
Universitetssykehuset i Nord-Norge Kontakt Elsa Sjøvik eller Anne-Mette Thoresen. Ring vaktrommet ved Nyfødt intensiv tlf. 776 26360  www.unn.no/morsmelkbank
Nordlandssykehuset 
Førde Sentralsykehus  
Ålesund Sykehus Neonatal Intensiv seksjon har vi morsmelkbank. Kontaktperson her er Reidun Glomset. Morsmelkgivere kan ta kontakt med avdelingen på telefon: 70 167 615

Alle sykehusene er ble kontaktet 04.02.13 med oppfordring om å sende oss kontaktinfo for de som ønsker å bli morsmelkgivere. Vi oppdaterer oversikten fortløpende.

Her er noen av retningslinjene du må følge dersom du vil gi melk til morsmelksentralen

  • Det tas blodprøve hver tredje måned 
  • Bruk av tobakksprodukter er ikke tillatt i giverperioden
  • God hygiene er en forutsettning og det vil bli gitt opplæring
  • Ved sykdom eller bruk av medikamenter eller naturlegemidler tas kontakt med melkebanken som vil vurdere om du kan gi melk i denne perioden.
  • Melken fryses lagvis ved hver pumping, boksen lukkes mellom hvert påfyll.

– Normalt tar vi imot melk til barna er ca 6 mnd. Det er best å komme i gang med levering før barnet er 2 mnd. Dette har med sammensetningen av melken å gjøre, vi trenger melk til svært små barn og melken er til enhver tid tilpasset den alderen givers eget barn har. Unntaksvis registrerer vi nye givere med barn som er over 4 mnd, avslutter Grøvslien. 

LES OGSÅ: Amming - når kan jeg ta et glass vin igjen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer