GRUER DU DEG FOR Å FLY MED MINSTEN? Her er knepene som gjør flyturen litt kortere. Foto: Reismedbarn.no
GRUER DU DEG FOR Å FLY MED MINSTEN? Her er knepene som gjør flyturen litt kortere. Foto: Reismedbarn.no Vis mer

Slik blir flyturen lekende lett

Mange gruer seg til flyturen, men fortvil ikke, her er tipsene som gjør reisen lekende lett!

Publisert

Mange gruer seg til flyturen når man har bestemt seg for at de små, håpefulle skal få bli med på ferie. Men fortvil ikke, vi har tipsene som gjør reisen lekende lett!

Vi her på reis med barn har erfart at spørsmålene om hvordan ting bør gjøres melder seg allerede på flyplassen.

Praktisk med bæresele på travle flyplasser

Må man virkelig bære barnet rundt helt til flyavgang?

Mange vet ikke at de aller fleste flyselskapene syns det er helt greit å ta med barnevogn helt inn til flyet. Der gir du den fra deg til bakkepersonell som tar den ned til cargo sammen med all annen bagasje.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt flyskrekken!

Dersom du sender vognen med spesialbagasje og ikke har en prampack eller lignende, kan det være lurt å ta med seg pose til å pakke vognen i fra Norge. Det er ikke alle land som har dem, så ta alltid med en ekstra.

SMART PÅ FLYPLASSEN: Bæreselen gjør det enklere. Foto: Reismedbarn.no
SMART PÅ FLYPLASSEN: Bæreselen gjør det enklere. Foto: Reismedbarn.no Vis mer

Forbered barnet

Noen tips til deg med bleietørre, litt større barn:
Bruk dagene før avreise til å forklare hva som skal skje. Forklar at dere skal høyt opp i luften sammen med mange andre som gleder seg til ferie. Der får man et sete og der skal man helst holde seg hele turen. Prøv å sette tidsrommet i perspektiv slik at barna skjønner hvor mange timer man må ”sitte stille”. Like lenge som en barnehagedag, like lenge som barne tv holder på, finn din forklaring. Da kan det være lettere å minne dem på ”praten” når utålmodigheten melder seg.

FÅR TIDEN TIL Å GÅ: Litt forberedelse gjør turen mer behagelig for store og små. Foto: Reismedbarn.no
FÅR TIDEN TIL Å GÅ: Litt forberedelse gjør turen mer behagelig for store og små. Foto: Reismedbarn.no Vis mer

Lekene som får tiden til å gå

La barna selv pakke noen av tingene de mener er morsomme å holde på med på en lang flytur. Vi har funnet alt fra ”Bayblades” (som er ganske ubrukelige om bord i fly) til mer fornuftige ting som kortstokk og DS.

Gjør småting om bord til en lek; Gjett hvor lang tid det tar før kapteinen snakker, gjett når setebeltetlyset blir slått på eller lek spørreleken "Hvem er jeg?" Du trenger: post-it lapper. Slik spiller man: Alle skriver ned navnet på en kjent person, figur, karakter etc. fester lappen i pannen på en av deltakerne, uten at den andrepersonen ser lappen.  Så begynner man å gjette! -Er jeg gutt? Er jeg en disneyfigur? ++ Husk! Det er bare lov å spørre hverandre ja! eller Nei! spørsmål!

Spørreleken "Hvem er jeg?" er et populært spill på tur! Foto: Reismedbarn.no
Spørreleken "Hvem er jeg?" er et populært spill på tur! Foto: Reismedbarn.no Vis mer

Nye oppgavehefter og klistremerkebøker er spennende, for reiseglade er det lurt å hamstre disse når bokhandlerne har salg, da har man alltid noen nye på lur

Oppgavehefter og forundringspakker. Forundringspakkene kjøper man for en billig penge på bla. Nille

Ikke la barna leke mellom seteradene, husk at det er flybesetningens arbeidsplass og de skal ha mye gjort på kort tid. Trallene de dytter på er i tillegg tunge og tar stor plass, det er rett og slett ikke plass til at vi tar oss til rette og lar ungene gjøre som de vil.

Nødproviant til minstemann Foto: Reismedbarn.no
Nødproviant til minstemann Foto: Reismedbarn.no Vis mer

Mat og drikke

Lite er mer stressende enn et skrikende baby på fanget i flysetet. Mamma og pappa stresser, ikke minst av bekymring for irriterte medpassasjerer. Ofte er det sult som gjør utslaget. Oppvarming av melk og mat kan ta sin tid, da flyvertinnene har mange å servere. Dersom barnet har begynt med fast føde er et varmt middagsglass alltid greit å ha på lur. En termokopp fra Bodum holder et oppvarmet glass i maaaange timer. Det er lov å ta med barneglass gjennom sikkerhetskontrollen, men du må være forberedt på om å bli bedt om å smake!

Oppvarmet vann på termos og litt grøtpulver på en Aventboks som også så kjekt kan brukes til skål. Ellas og andre fruktlignende poser er hendige.

Sist med ikke minst så fungerer det utmerket med temperert NAN eller rismelk på småflasker, disse har kommet med skrukort så da slipper man unna pulver, kokt vann og ekstra styr.

Thomas Cook er ett av flere selskap som har egne menyer til barn og barna får alltid mat først. Husk at det er viktig at de små spiser og drikker på turen. Barn med lavt blodsukker er ikke særlig ok å ha med å gjøre!

Ta gjerne med et lite, sunt utvalg av ”snacks” dersom flymaten ikke skulle falle i smak. Sukkererter, noen brødskiver med kjent pålegg og noen kjeks pleier å være kjekt å ha.

FLYEBABY: Alternativ for baby på fly. Foto: Produsenten
FLYEBABY: Alternativ for baby på fly. Foto: Produsenten Vis mer

Slik hjelper du barnet å sove på flyet

De små barna har sine søvnrutiner og det er ikke like lett å roe dem i flyet. Her er det mange forstyrrelser og for å skjerme dem fra dette kan det hjelpe å trekke en liten lett lue ned for øynene. Trygt og samtidig mørkt og godt på mamma eller pappas fang.

For de av dere som reiser med flyselskaper som tillater det og har ekstra seteplass, kan det være hendig med et bilsete ombord. Deilig å slippe å ha noen på fanget under hele flyreisen. Denne er også super da dere ankommer feriestedet, stort sett er det vanskelig å oppdrive taxi med barneseter. Et ekstra pluss er at den også er fin å bruke på stranden, i leiligheten, hotellet og lignende.

OPPBLÅSBAR PUTE: Gjør reisen mer behagelig for smårollingene. Foto: Reismedbarn.no
OPPBLÅSBAR PUTE: Gjør reisen mer behagelig for smårollingene. Foto: Reismedbarn.no Vis mer

En oppblåsbar pute forlenger kanskje sovetiden på flyturen for større barn.
Lyden av flydur kan være ganske søvndyssende, ha en liten pute du kan legge under et sovende hode, det er nemlig ikke alltid at det er nok puter om bord til alle passasjerene.
Slik unngår du ørevondt på flyet

Avhjelp ørevondt

Trykk i ørene er et uunngåelig problem når man flyr. Det gjør fryktelig vondt, så ikke hysj på barn som okker seg uten å klare å forklare hva som er ubehagelig. 

Små triks kan redde ubehaget for de minste; Flaske eller amming i forbindelse med opp- og nedstigning. Prøv å "time" spisingen slik at minstemann virkelig er sulten. Skulle det skje at han/hun ikke vil ha mat er det et fint alternativ å gi smokk. Tar ikke barnet smokk kan man trykke lett og hyppig i øreåpningen hvis man merker at barnet plages.

Et annet tips, som også kan fungere for større barn er å be personalet om to plastkopper, fukt litt papir som du legger i bunn. Sett hver kopp inntil hvert øre. Har du ikke kopper kan det hjelpe å lage et slags vakuum med egne hender foran ørene, hold barnets hode mellom hendene.

Tyggegummi kan hjelpe større barn, kjøp en morsom tyggis og gjør så mye ut av den som mulig. En meter tyggegummi, klarte du å ta alt det i munnen!? Noen ganger kan man klare å distrahere barna vekk fra den verste smerten.

LES: Her finner du svar på de vanligste spørsmålene som dukker opp når du skal fly med barn

Headset som sitter godt inntil hodet kan og være med på å hjelpe, men vi vil ikke anbefale noen å kjøpe så dyre høretelefoner kun med tanke på dette. Har du de, så bruk de, hvis ikke; prøv et av de andre tipsene.

Det kan og hjelpe å ha en juicekartong med sugerør. Gjespe eller utligne. Vær obs på at det er vanskeligere for barn å utligne (holde for nesa, knipe igjen leppene og blåse så hardt man kan med nesa) enn for voksne. Mest av alt, trøst barnet og forklar at straks vi er på bakken er det over.

Huskeliste til større barn:

LES OGSÅ: Sikring av barn i fly

Huskeliste til baby:

"Å reise med barn beriker turen" -Reismedbarn.no 


MER FRA REISMEDBARN.NO:

Tips fra flyvertinnen
Favorittapper på tur
Små barn på lang tur

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer