Slik bør bh-en være

Mange bruker feil bh i tiden etter man har fått barn. Her er ekspertenes beste tips.

ENDRET BRYSTFORM? Graviditeter, vektøkning og vektreduksjon påvirker brystene mer enn selve ammingen, viser flere studier. Hvis brystene dine har endret form og fasong den siste tiden er det lurt å investere i en bh som passer din kroppsfasong.  Foto: Shutterstock
ENDRET BRYSTFORM? Graviditeter, vektøkning og vektreduksjon påvirker brystene mer enn selve ammingen, viser flere studier. Hvis brystene dine har endret form og fasong den siste tiden er det lurt å investere i en bh som passer din kroppsfasong. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at det er graviditeten som fører til den største endringen i brystene og ikke ammingen i seg selv?

Enten du har ammet eller ikke, har nok brystene dine endret seg litt etter en graviditet. Da kan det også være på tide med en ny bh.

- Vi kvinner forandrer oss så utrolig mye både før og etter fødsel, alder og tykkelse, derfor er det viktig å prøve bh-en og få hjelp. Folk undervurderer det litt, sier Berit Torkildsen, innehaver av Netty undertøy, til Mammanett.no. 

LES OGSÅ: Dette kjennetegner en god amme-bh

Vektendring = ny bh-størrelse

- Kan man få andre problemstillinger etter å ha fått barn, som gjør at man må ta spesielle hensyn i form av bh-valg? 

Det er flere kvinner som er tilbake i sin vanlige bh-størrelse, men det gjelder langt fra alle, ifølge Kristin Garden, innehaver av undertøysbutikken Underverker.no.

AMME-BH: Det er viktig å ha en god amme-bh mens du ammer, mener ekspertene. Hvis du går mye opp eller ned i vekt bør du også endre bh-størrelse. Foto: Shutterstock
AMME-BH: Det er viktig å ha en god amme-bh mens du ammer, mener ekspertene. Hvis du går mye opp eller ned i vekt bør du også endre bh-størrelse. Foto: Shutterstock Vis mer

- Noen har gått ned/opp i vekt og behøver en annen omkrets, brystene har endret størrelse/fasong eller så er det en kombinasjon av begge deler. Utfordringen blir da å finne sin nye riktige størrelse, og bh-modeller som sitter godt og gir den støtten, løft og fasong en ønsker, sier Garden til Mammanett.no.

- Det er veldig viktig med en god bh når du ammer, for det er da brystene virkelig får brynt seg

Torkildsen i Netty mener at en god og støttende amme-bh gir et godt utgangspunkt for tiden etterpå.

- Først må jeg si at det er veldig viktig med en god bh når du ammer, for det er da brystene virkelig får brynt seg. Det er viktig at du har rett bh-størrelse. Noen går opp og ned i vekt mens de ammer, opplyser Torkildsen, og presiserer:

- Hvis brystene dine er en til to størrelser mindre etter amming, er det selvfølgelig nødvendig med en ny bh. Noen kjenner seg ikke seg selv igjen og da er det veldig viktig å få hjelp til riktig størrelse, forklarer Torkildsen.

LES OGSÅ: Slik forandrer brystene seg

Derfor bør du alltid prøve en bh

Selv om du kjenner til din bh-størrelse, er det viktig å ikke se seg blind på dette.

- Det er en del kvinner som tenker «nå har jeg fått en ny bh og da gjelder den størrelsen for resten av livet».

- Det er en del kvinner som tenker «nå har jeg fått en ny bh og da gjelder den størrelsen for resten av livet». Rett størrelse er utrolig viktig. Det er ikke sikkert at du skal ha samme bh-størrelse neste gang du kommer tilbake, påpeker Torkildsen.

Det er alltid viktig å prøve bh-en, mener hun.

- Bh-størrelsene vaierer også fra modell til modell, men også innenfor samme merke. Noen cuper er dypere enn andre og da trenger du kanskje mindre størrelse i cupen. Elastisiteten rundt kan være forskjellig, selv om det heter det samme, sier Torkildsen.

LES OGSÅ: 14 myter og sannheter om amming 

De vanligste bh-tabbene

Ifølge Underverker.no bruker cirka 70 prosent av alle kvinner feil størrelse på sine bh-er.

- Feil bruk av bh kan føre til helseplager som rygg-, skulder- og nakkeplager og hodepine, spesielt for kvinner med større byste. Med riktig bh-størrelse og modell får en gjerne en bedre og rankere holdning, flott silhuett og klærne sitter finere på. En god og riktig bh gir også en slankende effekt, mener Garden.

PASSELIG STRAMT: Bh-en skal sitte stramt rundt kroppen, men samtidig ikke så stramt at du får ubehag eller vondt, råder Kristin Garden i Underverker.no. Foto: Shutterstock
PASSELIG STRAMT: Bh-en skal sitte stramt rundt kroppen, men samtidig ikke så stramt at du får ubehag eller vondt, råder Kristin Garden i Underverker.no. Foto: Shutterstock Vis mer

Torkildsen i Netty opplever også at en del kvinner tror de har en helt annen størrelse enn det de egentlig har.

- Mange som kommer til oss går ned i omfang og opp i cup. Vanlige feil er at bh-en er for stor rundt, noe som gjør at den glir opp på ryggen og går ned foran. Da får du ingen støtte, forklarer Torkildsen.

- Det er dette som gjerne fører til vonde skuldre, vond rygg, nakke og kanskje påfølgende hodepine. Bh-en skal så sitte i lik linje, vannrett, hele veien rundt kroppen, fra cup-ene og bak til hektene, påpeker Garden i Underverker.no.

En annen bh-tabbe er at cupen er for liten, noe som fører til «dobbel pupp». Og enda verre blir det hvis det er en bøyle-bh, som irriterer inn i bysten.

LES OGSÅ: Gravid? Slik fordeler vektøkningen seg

Riktig vask og bruk

- Jeg blir overgitt over hvor få kvinner som vet hvordan de skal ta vare på bh-en sin. Enkelte kunder tror at bh-en skal vare evig på grunn av prisen og dermed tåle alt. Det gjør den ikke. Du må behandle og vaske dem riktig, påpeker hun.

Torkildsen anbefaler at du har minst to bh-er: en lys og en mørk, mens Garden mener det er lurt å ha minst tre favoritter som du ønsker å bruke til daglig: en svart, en nude og en hvit.

- Bytt/vask bh etter tre dagers bruk. Det er godt at bh-en får hvilt seg litt. Trener du, bør du skifte bh hver dag. Ellers kommer det veldig an på hvor aktiv du er i løpet av en dag, sier hun.

Ifølge Torkildsen og Garden kan en god bh vare i 1-2 år, så fremt den blir både riktig behandlet og brukt.

- Bh-er i god kvalitet har en gjerne i flere år i fall en har behandlet dem pent. Når bh-en har mistet fasong, stretch og ikke lenger gir den samme gode støtten, er det på tide å bytte den ut, råder Garden.

Slik vasker du bh-en

  • Legg bh-en i vaskepose
  • Vaskes i maskin på 30 grader, gjerne med milo
  • Husk at maskinen ikke skal være stappfull av tøy når du vasker bh-ene dine
  • Vask hvitt med hvitt og farget sammen med farge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer