Hudpleie i puberteten:

Slik bør du pleie huden i puberteten

Når de første hudormene og kvisene begynner å dukke opp, er det fort gjort å pøse på med for fete og sterke produkter.

HUDPLEIE I PUBERTETEN: For mange er puberteten synonymt med kviser, men det behøver det slett ikke være. FOTO: NTB Scanpix
HUDPLEIE I PUBERTETEN: For mange er puberteten synonymt med kviser, men det behøver det slett ikke være. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kviser og hudormer kan vi få i alle aldre, men for mange er det synonymt med puberteten. Kanskje ikke så rart da det er vanlig å få sine første urenheter i denne alderen og for noen kan det bli riktig plagsomt.

For foreldre kan det være vanskelig å vite hva man bør råde tenåringen til å gjøre for å behandle de første kvisene og hudormene som dukker opp. Er det best å vente så lenge som mulig med å bruke ulike hudprodukter, eller er det bare å pøse på?

– Det letteste er alltid å forebygge. Starter man å rense huden med en gang man ser de første nuppene og hudormene, kan man forebygge større utbrudd, sier kosmetisk sykepleier Erle Haviken Fjeldsaa ved Aleris Colosseum-Nobel.

Hvilken behandlingsmetode man velger, kommer ifølge Fjeldsaa an på graden av akne (kviser). Vanligvis skiller man mellom mild, moderat og alvorlig akne.

– Mild akne er overfladiske nupper, sorte og hvite hudormer. Dette kan man som regel holde ganske bra i sjakk med gode renserutiner. Det er viktig at man renser huden med et mildt renseprodukt morgen og kveld, og at man ikke bruker makeup som tetter til porene og som inneholder mye olje. Generelt anbefaler vi at man holder seg til oljefrie produkter.

– Mange tror at man må bruke fuktighetskrem etter at man har renset huden, men det er kun nødvendig hvis man har tørr hud. Fuktighetskrem har ikke så veldig mye å si i forhold til behandling av kviser, sier hun.

Ingen vits å la barn bruke fuktighetskrem

Kjersti Danielsen er hudspesialist PhD og jobber som kliniker ved Nordnorsk Hudlegesenter. Hun er enig i at det er lurt å komme i gang med riktig behandling tidlig.

– Dersom det er svært milde plager vil man ofte kunne få god hjelp på apoteket eller eventuelt på en hudpleiesalong. Så snart som kvisene blir til sjenanse, er smertefulle eller danner arr bør fastlege eller hudlege kontaktes for å få tilgang på reseptbelagt behandling.

EKSPERTEN: Hudspesialist Kjersti Danielsen. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Hudspesialist Kjersti Danielsen. FOTO: Privat Vis mer

Hun mener imidlertid at det ikke er noen grunn for at barn eller ungdom skal bruke produkter for å forebygge kviser, med mindre de allerede har et etablert kviseproblem.

– I utgangspunktet har barn og ungdom en frisk hud som har lite behov for tilførsel av fuktighet utenfra. Som hos voksne er solbeskyttelse her det viktigste. Når man kommer i puberteten øker talgproduksjonen og særlig jenter begynner med sminke. Da er det viktig å rense huden med et tilpasser produkt, gjerne morgen og kveld, sier hun.

LES OGSÅ: - Hudpuberteten kan starte ett eller to år før den ordentlige puberteten

Ikke vent for lenge med å oppsøke hjelp

Moderat akne kjennetegnes ved at kvisene er betente og at de sprer seg. Dette er akne som ikke blir bedre av å kun bruke vanlige renseprodukter.

– I slike tilfeller er det lurt å ta kontakt med en hudlege da man kanskje må bruke antibakterielle kremer og reseptbelagte a-vitaminkremer. Noen opplever at huden blir tørr som følge av behandlingen og da er det viktig at man ikke bruker for fet fuktighetskrem. Feil produkter kan gjøre vondt verre slik at huden reagerer med å lage flere kviser. Det gjelder å finne riktig balanse, sier Fjeldsaa.

Alvorlig akne sitter dypere i huden og kan spre seg til andre deler av kroppen, spesielt brystet, halsen og ryggen.

Alvorlig akne kan se ut som røde verkefylte byller og kan være smertefullt. Ifølge Kjersti Danielsen behandles alvorlige kviser i hovedsak med Isotretinoin (tidligere kalt Roaccutan).

– Dette er et Vitamin A syre derivat eller retinoid som tas som en tablettkur over 5-12 mnd. Dette gir varig virkning med tilheling av kviser hos de fleste som gjennomfører kuren. Da medisinen har noe bivirkninger får man tett oppfølging av hudspesialist eventuelt i samarbeid med fastlege under kuren.

– Jeg tror at mange tenker at dette er noe som går over, og som ikke er så farlig siden det rammer nesten alle ungdommer i varierende grad. Allikevel er det god forskning på at det å ha kviser kan gi en sterk påvirkning av livskvalitet og selvfølelse i sårbare ungdomsår. Det er derfor viktig å ta dette på alvor og oppsøke hjelp. Særlig gjelder det ved arrdannende kviser. Det er betydelig lettere å behandle kviser enn å behandle kvisearr, slik at det gjelder å være tidlig ute, råder hun.

LES OGSÅ: Slik snakker du med barn og tenåringer om overvekt

Akneproblem kan føre til depresjon og selvmordstanker

En undersøkelse fra 2011 blant 4000 unge i Oslo viste ifølge Forskning.no at depresjon og selvmordstanker er dobbelt så vanlig blant unge med mye kviser.

Mens ungdommer før bare fikk beskjed om at akne var noe de ville «vokse av seg», opplever Fjeldsaa at både foreldre og leger tar problemet på større alvor i dag.

– Legene er mindre restriktive med slik behandling nå enn de var tidligere, fordi de har sett at alvorlig akne kan gå på selvtilliten løs og skape arr som blir der i lang fremtid. Det er lurt å oppsøke hjelp så snart man skjønner at dette er et problemer som ikke kan løses med kremer. Jo raskere behandling, jo bedre kan man forebygge arr og depresjoner, sier hun.

EKSPERTEN: Kosmetisk sykepleier Erle Haviken Fjeldsaa. FOTO: Aleris
EKSPERTEN: Kosmetisk sykepleier Erle Haviken Fjeldsaa. FOTO: Aleris Vis mer

Kviser i puberteten skyldes i hovedsak alle hormonendringene tenåringene gjennomgår, da hormonene fører til økt produksjon av talg i huden. Men ifølge Fjeldsaa finnes det også andre faktorer som kan forverre problemet.

– Tenåringer som bruker mye hårprodukter kan få mer kviser i hodebunnen, rundt hårfestet og i panna. Dette skyldes at det ofte er mye fett i disse produktene. Det er derfor viktig å vaske håret ordentlig i tillegg til at man renser huden, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor kan tenåringer ha en tendens til å være sure

Kan dårlig kosthold og stress gi flere kviser?

Ifølge Fjeldsaa kan et stort inntak av sukker og hvete kan også være med på å forverre problemet.

– Slike raske karbohydrater gir en økt blodsukkerstigning som fører til at insulinnivået i blodet går raskt opp. Dette påvirker talgkjertelen til å produsere mer talg som gir grobunn for akne. Dette gjelder i grunn alle mennesker, men tenåringene er kanskje blant de som spiser mest usunt, sier hun.

– En del reagerer på melkesukker, så for noen kan det være en fordel å kutte ned på søte melkeprodukter. Søtmelksprodukter inneholder laktose og de som reagerer på dette kan få betennelsestilstander i kroppen som viser seg på huden. Mange merker at hvis de spiser en sjokolade, så får de kviser dagen etterpå. Du kan finne ut om du reagerer på dette ved å bruke elimineringsmetoden eller ved å ta en blodprøve.

Kjersti Danielsen mener imidlertid at kosthold for de fleste har en underordnet betydning.

– Har du en moderat til alvorlig akne tendens hjelper det ikke hvor mye du enn holder deg unna sjokolade, melkeprodukter eller annen sukker. Det finnes ungdommer som lever så sunt som overhode mulig, men som allikevel er svært plaget av kviser.

Mange norske ungdommer lider under stress og press, og ifølge Fjeldsaa kan det også være en utløsende faktor når det gjelder kviser.

– I eksamensperioder blir mange veldig kvisete og for noen kan det være det eneste kviseutbruddet de har, før det går tilbake av seg selv. Det er derfor viktig å få inn renserutinene og forebygge ved hjelp av god hygiene, råder hun.

LES OGSÅ: Finn Bjelke: - Det er når barna blir tenåringer at jobben virkelig begynner!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer