Slik er det å være tvillingforeldre i turnusarbeid

Hvordan fikser man egentlig familielogistikken når begge foreldrene jobber turnus?

BEGGE JOBBER TURNUS: Eivind og Josefin har en arbeidstid som overlapper hverandre, noe som ikke er lett når man har små tvillinger. Foto: Privat
BEGGE JOBBER TURNUS: Eivind og Josefin har en arbeidstid som overlapper hverandre, noe som ikke er lett når man har små tvillinger. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det blir fort problematisk i forhold til henting og levering i barnehagen hvis vi jobber samme dag, da arbeidstidene våre så godt som overlapper hverandre, forteller Josefin Eva Marie Karlstrøm (24).

Josefin ble for ti måneder siden mamma til tvillingene Thomas og Hedvig, og skal etter planen tilbake i jobb med lavere prosent når permisjonstiden hennes går ut.

Problemet Josefine og ektemannen Eivind Kvamsøe (28) har støtt på, er velkjent for veldig mange småbarnsforeldre rundt om i Norge; de jobber nemlig begge turnus og må legge et komplisert puslespill for å få familiehverdagen til å gå opp.

Josefin og Eivind er begge ansatt i hotellbransjen, hvor Eivind jobber som nattevakt mens Josefin jobber dag og kveld. Dette betyr at Eivind jobber fra klokken 23 til 07, noe som gjør det umulig for ham å hente og levere i barnehagen. Josefine jobber enten 07-15 eller 15-23, noe som gjør både henting og levering vanskelig.

– Foreldrepermisjonen min har også vært en særdeles utfordrende tid delvis på grunn av Eivinds turnus. Han har ikke kunnet bistå de nettene når tvillingene er urolige og trenger trøst og nærhet samtidig. I tillegg ble jeg diagnostisert med type 1 diabetes tidlig i svangerskapet og utfordringene med å stabilisere sykdommen har vært en ekstra belastning, forteller Josefin.

LES OGSÅ: Barnetrygden - skal den spares eller brukes?

TVILLINGER: Josefin har takket kontantstøtten mulighet til å jobbe redusert og få mer tid sammen med Thomas og Hedvig. Foto: Privat
TVILLINGER: Josefin har takket kontantstøtten mulighet til å jobbe redusert og få mer tid sammen med Thomas og Hedvig. Foto: Privat Vis mer

Forsøker å bytte jobb

På grunn av overlappende arbeidstider, har familien sett seg nødt til å utsette barnehagestart til august 2018. Rent praktisk betyr det at Josefin jobber noen dager de ukene Eivind har fri.

Josefin takker kontantstøtteordningen for at dette overhodet er en mulighet. Frem til barna er to år vil hun jobbe i en 30% stilling mens hun mottar kontantstøtte.

Å jobbe redusert er imidlertid ikke en ordning familien tror de vil ha råd til når kontantstøtteperioden er over.

– Vi har «kjøpt» oss litt ekstra tid til å finne en permanent løsning. Eivind ble ferdig utdannet for ikke så lenge siden og søker jobber som passer bedre til småbarnslivet, men arbeidsmarkedet er tøft om dagen her i Rogaland hvor vi bor, forteller hun.

Josefin synes barnehagene burde tilrettelegge for turnusarbeidende foreldre bedre enn de gjør i dag. Hun sammenligner tilbudet med det som finnes i hjemlandet Sverige, som tilrettelegger gjennom utvidede åpningstider.

– Man har jo døgnbemanning på sykehjem, så hvorfor ikke i barnehager, spør hun.

LES OGSÅ: Spar penger på å velge riktig foreldrepermisjon

Kan be om redusert arbeidstid

Ifølge Birgit Espejord Jensen, leder for Arbeidstilsynets svartjeneste, gir arbeidsmiljøloven ingen særskilte rettigheter til tilpasset turnus for småbarnsforeldre på grunn av henting eller levering i barnehage.

– Alle arbeidstakere er bundet av arbeidskontrakten og eventuelle arbeidsplaner. Man har imidlertid ifølge arbeidsmiljøloven anledning til å be om redusert arbeidstid av velferdsgrunner, eller om fleksibel arbeidstid. Med redusert eller fleksibel arbeidstid kan det være lettere å tilpasse arbeidstidsordningen i forhold til å levere og hente barn i barnehage. Slike rettigheter kan også fremkomme av tariffavtaler, interne retningslinjer eller andre avtaler, sier hun.

KAN BE OM REDUSERT ARBEIDSTID: Men ifølge Birgit Espejord Jensen i Arbeidstilsynet, gir arbeidsmiljøloven ingen særskilte rettigheter til foreldre som jobber turnus. Foto: Privat
KAN BE OM REDUSERT ARBEIDSTID: Men ifølge Birgit Espejord Jensen i Arbeidstilsynet, gir arbeidsmiljøloven ingen særskilte rettigheter til foreldre som jobber turnus. Foto: Privat Vis mer

Småbarnsforeldre kan ifølge Jensen ha rett til redusert arbeidstid frem til barnet er ti år, så fremt ønsket arbeidstidsreduksjon kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.

Som arbeidstaker har man rett til redusert arbeidstid hvis man av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for det. Andre vektige velferdsmessige behov tar i første rekke sikte på å imøtekomme foreldres ønske om mer tid til samvær med små barn eller behov som følger av problemer med å skaffe barnepass i arbeidstiden. Foreldre med barn under 10 år og aleneforeldre anses å ha vektig grunn, sier hun.

– Men dette er ingen ubetinget rett etter loven. Her kan man også bringe saken inn til Tvisteløsningsnemda dersom det oppstår uenighet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Kan ha rett til fritak fra nattarbeid

Når det gjelder arbeidstakere som regelmessig jobber om natten, kan de ifølge Jensen ha rett til fritak fra nattarbeid dersom de har behov for det og fritaket kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.

– I arbeidsmiljøloven står det at man har rett til fritak dersom man av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for det. Bestemmelsen gjelder generelt fritak fra virksomhetens arbeidstidsordning, ikke sporadiske unntak, sier hun.

– Når det gjelder sistnevnte kategori, tar man i første rekke sikte på å imøtekomme foreldre som har problemer med å skaffe barnepass i arbeidstiden. Hvis arbeidsgiver og arbeidstaker er uenige om arbeidstaker har rett til fritak fra nattarbeid, kan tvisten bringes inn for tvisteløsningsnemnda.

LES OGSÅ: Dette er de dyreste idrettene barna dine kan drive med

Turnusarbeid kan være utfordrende for barnefamilier

KAN HA NEGATIVE KONSEKVENSER: Ifølge Vilde Hoff Bernstrøm ved Arbeidsforskningsinstituttet, kan turnusarbeid påvirke familielivet på flere forskjellige måter. Foto: Katrine A. Ziesler
KAN HA NEGATIVE KONSEKVENSER: Ifølge Vilde Hoff Bernstrøm ved Arbeidsforskningsinstituttet, kan turnusarbeid påvirke familielivet på flere forskjellige måter. Foto: Katrine A. Ziesler Vis mer

Ifølge Vilde Hoff Bernstrøm, forskningsleder ved Arbeidsforskningsinstituttet på Høgskolen i Oslo, vil det være individuelle forskjeller mellom hvordan forskjellige turnuser passer med familielivet.

– Men for mange skaper det utfordringer. Turnusarbeid kolliderer lett med sentrale aktiviteter i en barnefamilie som å hente i barnehagen, spise middag sammen og finne på hyggelige ting i helgene når alle har fri, sier hun.

– Det er forskning som tyder på at spesielt kvelds og helgeskift har negative konsekvenser for fritid og familieliv, og at dette igjen kan føre til negative helsekonsekvenser for den enkelte. De ansatte havner i ubalanse med den sosiale rytmen til samfunnet når de må på jobb når familie og venner har fri.

Turnusarbeid påvirker helsen

En felles utfordring for alle som jobber turnus, er imidlertid at det kan ha en negativ påvirkning på helsen.

– Den viktigste grunnen til at turnusarbeid påvirker helsen vår ser ut til å være redusert og forstyrret søvn, sier Bernstrøm.

– Spesielt vet vi at nattarbeid har en negativ innvirkning på helsen fordi du bryter med kroppens naturlig døgnrytme. For turnusarbeider vil dette også medføre en tilleggsbelastning når de må snu døgnrytmen sin ut i fra om de jobber natt eller dag. Vi ser også tegn på at tidlig morgenskift medfører en belastning fordi vi ofte sliter med å sovne i tide, og derfor sover mindre. Og at kveldsarbeid kan føre til redusert og dårligere søvn fordi det blir vanskeligere å koble av i tide til vi skal sovne.

LES OGSÅ: Dette skjer når du ikke sover en hel natt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer