Slik er hverdagen med trillinger: - Det første året var heftig!

- Når jeg ser tilbake, skjønner jeg ikke hvor vi hentet kreftene fra, sier trillingmamma Aina.

GLADE TRILLINGER: Christoffer, Mathea og Kathrine er nå blitt to år gamle og er høyt og lavt som toåringer flest. Foto: Privat
GLADE TRILLINGER: Christoffer, Mathea og Kathrine er nå blitt to år gamle og er høyt og lavt som toåringer flest. Foto: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg var på tidlig ultralyd alene, så mannen min Inge trodde ikke på meg da jeg ringte og fortalte at vi skulle ha trillinger, forteller Aina Kverndalen (25) med et smil.

Først da han fikk se bildet fra ultralyden, innså Inge Bjerkgård (30) at det var et faktum at han skulle bli trillingpappa.

– Han ble både sjokkert og glad. Jeg hadde på følelsen at det kunne være tvillinger, men hadde aldri tenkt tanken på at det kunne være trillinger. Men reaksjonen vår var egentlig at «dette skal vi klare» og «det her skal gå bra», sier Aina.

– Det ble selvsagt mange tanker underveis i svangerskapet og bekymringer rundt hvor lenge barna holdt seg inne i magen. Det krevde jo også litt mer planlegging når det gjaldt barneutstyr og andre praktiske ting enn det vi først så for oss da vi fant ut at jeg var gravid.

For to år siden ble de foreldre til trillingene Mathea, Christoffer og Kathrine.

SE OGSÅ: Helt unik video av en naturlig trillingfødsel

TØFF HVERDAG: - Når jeg ser tilbake på det første året, skjønner jeg ikke hvor vi hentet kreftene fra, sier trillingmamma Aina. Foto: Privat
TØFF HVERDAG: - Når jeg ser tilbake på det første året, skjønner jeg ikke hvor vi hentet kreftene fra, sier trillingmamma Aina. Foto: Privat Vis mer

Måtte skrive opp alt

Aina sier hun husker lite fra det første året med trillingene, da hverdagen var som en evig runddans av bleieskift og mating.

– Det første året var heftig! Når jeg ser tilbake, skjønner jeg ikke hvor vi hentet kreftene fra.

– Kjøkkenbenken vår var fylt av steriliserte og møkkete flasker, og termosene med vann stod alltid klare til å blandes til riktig temperatur. Alle som kom innom fikk stort sett en unge og en flaske i fanget.

– Alt handlet, og handler fortsatt om, rutiner. Vi hadde en bok hvor vi skrev opp alt fra når vi skiftet bleier, om de gulpet, hvor mye melk de fikk og etterhvert hva de spiste til de forskjellige måltidene. Jeg var livredd for å miste kontrollen og oversikten, så det tok ganske lang tid før jeg klarte å gi slipp på den boka. Det var min trygghet og min måte å føle at jeg hadde kontroll i en hektisk hverdag, forteller hun.

LES OGSÅ: - Legen spurte om vi ønsket å redusere antall fostre

Færre trillinger enn på nittitallet

At trillingfødsler er ganske sjeldne, er det ingen tvil om. Tall fra Medisinsk Fødselsregister de siste ti årene, viser at mellom 0,02 og 0,04 prosent av alle fødslene er trillingfødsler. I 2015 utgjorde dette 13 fødsler, mens 2010 var et toppår med hele 22 trillingfødsler.

Ifølge Tvillingforeldreforeningen ble det frem til 1984 født gjennomsnittlig fem trillingsett i Norge per år og knapt noen firlinger.

Som følge av IVF-behandling og hormonbehandling steg antallet frem mot begynnelsen av nittitallet og hadde sin topp i årene 1991 til 1994 med rundt 30 trillingfødsler og en til to firlingfødsler i året. Årsaken til at antallet har sunket igjen, er at man nå ved IVF-behandling bare setter inn ett egg.

Vanskelig å få hjelp

Anne Winsnes Rødland er trillingkontakt hos Tvillingforeldreforeningen og har selv trillinger på fire år.

Hun tror det kan være vanskelig for folk å sette seg inn i hvor hardt det første året som trillingforeldre faktisk er, noe som gjenspeiler seg i at det ikke er lett å få støtte til hjelp i hjemmet.

– Når man har tre babyer som trenger å få sine behov dekket samtidig, holder det ikke alltid med bare én voksen når den andre forelderen er tilbake på jobb. Kommunene har krav på å yte hjelp til personer som trenger hjelp til å klare hverdagen. Trillingforeldre kan derfor søke om hjelp og så er det opp til hver enkelt kommune å vurdere om du har behov nok. Det er altså ingen automatikk i dette og det er mange som får avslag eller tilbud om alt for lite hjelp i forhold til behovet. Ofte er det slik at man er i en situasjon hvor man ikke har nok krefter til å anke, men de som gjør det får ofte medhold i fylkeskommunene, sier hun.

– Selv gjorde vi dette og vi fikk innvilget totalt 20 timer i uka for noen måneder av gangen det første året. Dessverre tok det tid før vi fikk avlastningen og slik er det nok for mange, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke alle tvillinger er født samme dag

TØFF HVERDAG: Anne Winsnes Rødland hos Tvillingforeldreforeningen forteller at mange trillingforeldre sliter med å få støtte til ekstra hjelp. Foto: Ragnhild Fjellro
TØFF HVERDAG: Anne Winsnes Rødland hos Tvillingforeldreforeningen forteller at mange trillingforeldre sliter med å få støtte til ekstra hjelp. Foto: Ragnhild Fjellro Vis mer

Ikke krav på ekstra økonomisk støtte

Trillingforeldre har ifølge Rødland heller ikke krav på noe ekstra økonomisk støtte. Det å få trillinger kan derfor være en stor økonomisk belastning for enkelte familier.

– Det kommer selvsagt an på hva du kan klare deg med. Dersom du må flytte til en større bolig eller kjøpe ny bil, kan det bli veldig kostbart. Det er få biler som har plass til tre store barneseter, og trillingvogner tar veldig stor plass. Men familier med små trillinger er ofte veldig avhengige av å ha bil. Det er ikke mange trillingvogner som kommer inn på busser, t-bane eller i matbutikken. Du venter derfor med å gå i butikken med ungene til de er store nok til å sitte i handlevognen, smiler hun.

– Siden man har tre barn i samme alder, kan man heller ikke gjenbruke noe hjemme. Man kan heldigvis finne mye brukt, selv også trillingvogner – selv om de er litt vanskeligere å oppdrive.

LES OGSÅ: Når du er over 30 øker sannsynligheten for å få toeggede tvillinger

PÅ HANDLETUR: Det er vanskelig å få med seg trillingvogner inn i butikken, så dette blir ofte løsningen for trillingfamilier på handletur. Foto: Privat
PÅ HANDLETUR: Det er vanskelig å få med seg trillingvogner inn i butikken, så dette blir ofte løsningen for trillingfamilier på handletur. Foto: Privat Vis mer

Støtter og hjelper hverandre

Tre ganger så mye jobb, gir også tre ganger så mye glede, stolthet og lykke over nye milepæler i barnas liv. Aina og Inges trillinger, Kathrine, Christoffer og Mathea, er blitt to år gamle og har begynt i barnehagen.

– Jeg liker denne alderen fordi de klarer å gjøre seg forstått, de er mer tålmodige og klarer mye mer selv. De bidrar og hjelper hverandre så godt de kan. Den kjærligheten man ser barna imellom er også helt fantastisk, da glemmer man all krangling og bråk. Men to år er en tøff alder også, fordi de skal utforske og teste. De har også blitt mer kreative og utspekulerte, forteller Aina.

– En artig ting er når de leker med dukkene sine. Det er sjelden én og én baby i vogna, det er enten flere babyer i en vogn eller så triller de flere vogner samtidig. Kathrine har flere netter på rad sovet med to-tre «Baby Born» dukker ved siden av seg om natta. For dem er jo det normalt, de er vant med å være flere, smiler Aina.

Blandede reaksjoner

Reaksjonene fra omverdenen har ifølge Aina vært veldig forskjellige.

– Det tok ganske lang tid før vi fikk en positiv respons fra fremmede. Jeg husker jeg blei så glad når en dame sa «så heldige dere er!», for stort sett så får man høre «stakkars dere», «det må være slitsomt», «jaja, da har dere å drive med i mange år fremover iallfall».

– Jeg tror ikke folk mener det så negativt som man kanskje tar det, for man er jo sliten og vi har mye å gjøre. Men jeg prøver også å si til dem at vi er heldige som får oppleve gleden, kjærligheten og lykken ganger med tre, for det er noe mange ikke tenker på.

– Men vi har også fått mye positivt. Det å få trillinger er jo unikt og noe som sjelden skjer, så det er litt stas at det har skjedd her i vår lille kommune, sier hun.

LES OGSÅ: Trillingmamma: - Jeg skulle ønske de ba om tillatelse før de fotograferte

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer