Slik får barna en fin Halloween

Unngå at feiringen blir skremmende for de minste.

SKREMMENDE: Halloween kan være skummelt for de minste. Slik gjør du feiringen til en positiv opplevelse. Foto: Shutterstock
SKREMMENDE: Halloween kan være skummelt for de minste. Slik gjør du feiringen til en positiv opplevelse. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag er det igjen klart for «knask eller knep» med små og store barn utkledd som hekser, trollmenn og zombier. Men ikke alle foreldre synes den amerikanske tradisjonen er noe for de aller minste. Fryktinngytende masker, dødningehoder, blod og gørr kan kanskje gi litt for sterke inntrykk?

Hva synes du? Lar du barn under skolealder delta i Halloweenfeiringen? Si din mening i kommentarfeltet under!

Åtte regler for Halloween foreldre bør vite om

– Tar lang tid å bearbeide 

Ifølge ekspertene kan enkelte barn bli livredde og få store traumer etter å ha blitt skremt av folk som har vært utkledd under denne feiringen, heter det på Barnehage.no.

– Jeg kan godt forstå at barna blir livredde. Mange av maskene er veldig skremmende. Barna kan få alvorlige traumatiske opplevelser av å bli skremt. Det kan ta lang tid å bearbeide, sier pedagog Hanna Kvaløsæter til nettstedet.

Hun mener barnehagene må ta hensyn til dette i sin feiring og ha restriksjoner på hva som er greit av utkledning. Særlig masker kan virke skummelt, mener hun, og viser til at så små barn kan bli redde av selv en julenissemaske.

Ti råd fra Barnevakten 

Barnevakten.no oppfordrer voksne til å sette seg ned med barna og fortelle om Halloween og hvor tradisjonen kommer fra.

– Vi oppmuntrer til en positiv dialog der budskapet til barna er at de skal være morsomme og spre glede, heller enn å irritere og skremme, sier daglig leder i Barnevakten Merethe Clausen Moe på organisasjonens nettside. 

Barnevakten har utarbeidet ti råd for barn og feiring av Halloween.

1. Snakk med barna om hva Halloween er, hvor feiringen kommer fra, og om hvordan Halloween feires i USA. 

2. Unngå at barn kler seg ut i de mest groteske maskene og kostymene. Bruk heller tid sammen på å lage artige kostymer og effekter.

3. Fortell de største barna at det finnes små barn som kan bli skremt av skumle masker. Få dem til å ta hensyn, og ta av seg maskene hvis de møter barn som blir redde. 

4. Gå gjerne sammen med barna dine dersom dere velger å markere Halloween. 

5. Ikke la små barn åpne døra når det ringer på. Det finnes eksempler der barn har blitt veldig redde etter å ha møtt groteske skikkelser i døråpningen. 

6. Hvis du ikke ønsker å delta i feiringen, kan du henge opp en hyggelig lapp om dette på utedøra.

7. Hvis små barn skal på besøk eller på fritidsaktiviteter denne kvelden, så kjør dem dit selv og hent dem etterpå. 

8. Dersom barna skulle bli skremt, så snakk med dem om opplevelsen. 

9. Å tenne på søppelkasser, kaste egg og gjøre annet hærverk hvis du ikke får snop hos noen, har ingenting med Halloween å gjøre. 

10. Hvorfor ikke gjøre Halloween-feiringen til noe koselig? Tenn lys, kjøp gresskar i stedet for groteske masker, og lag en høsttakkefest der barna kan være glade og kreative.

LES OGSÅ: Lag en gresskarlykt til Halloween

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer