Slik får din baby en sterk rygg!

Du har sikkert hørt at babyer ikke skal settes opp før de selv har lært å sitte. Men vet du hvorfor?

- La barnet ligge masse på gulvet fra dag en, råder kiropraktor. Foto: Shutterstock.com ©
- La barnet ligge masse på gulvet fra dag en, råder kiropraktor. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kiropraktor Elisabeth forteller her om ryggens anatomi og utvikling hos små barn, og hvordan du kan tilrettelegge for at babyen utvikler en god og sterk rygg.

LES OGSÅ: 6 stadium for å lære å gå

Hvorfor skal ikke små barn sitte før de sitter selv?

En pliktoppfyllende mamma under behandling, sukket og stilte meg følgende spørsmål:
- ”Jeg har enda ikke fått noe fornuftig svar på hvorfor barnet mitt ikke skal sitte”. Det nærmeste jeg har fått et svar har vært: Nei, da er vel ikke ryggen sterk nok til det? Jeg lar ikke barnet mitt sitte, men jeg vil gjerne vite hvorfor!” 

Dette er vel en av de ”sannhetene” jeg liker fra et kiropraktisk ståsted, eller fra et barns utviklingsperspektiv. Grunnen min er enkel: Barn som lærer å sitte før de lærer å krabbe, blir ofte ”rumpeakere”, og hopper gjerne over krabbestadiet.

LES OGSÅ PÅ MAMA.DK: Hvornår tager baby sine 10 tigerspring? 

Barn sitter først i

 • Vognen
 • Vippestolen
 • Bilsetet
 • Tripptrapp stolen
 • På gulvet
 • Foran TV

Å sitte på fanget, er noe av det mest naturlige og uproblematiske vi gjør. Men begynner vi å telle timer barna våre sitter i vippestol, i sofaen, i bilsetet, i tripptappstolen, på gulvet, foran TVen, og senere foran PCen , videospillene, på skolen og med lekser; så kan man jo begynne å lure på hvor tidlig er det vi egentlig legger grunnlaget for et senere stillesittende liv?

Hva skjer når vi sitter tidlig?

Rundt 6 måneders alder er det fristende og sette barnet på gulvet, gjerne støtte det litt med en liten pute og si: - Se så flink hun er til å sitte! Et barn som blir flink til å sitte først, oppdager svært fort at: ”Åh, nå kan jeg leke med favorittleken min, samtidig som jeg trekker meg fremover på baken uten å slippe den!” Disse barna er det vanskelig å få til å begynne å krabbe. Oftest har de ett favorittben og en favorittarm, som de drar seg fremover med.

Når jeg undersøker barn som har vært ”rumpeakere”, som ikke har krabbet, finner jeg ofte låsninger i bekkenet eller korsryggen. Hos noen kan denne stivheten gi problemer senere i livet. Har du hatt et barn som har vært ”rumpeaker”, kan det vært lurt å undersøke ryggen hos en kiropraktor.

LES OGSÅ: Alt om babysvømming 

Slik utvikler barnet en sterk rygg!

ersom du ønsker å tilrettelegge for muligheten til å utvikle en god og sterk rygg, er følgende lurt:

 • Ha barnet masse på gulvet på magen fra dag en.
 • Bær barnet ditt mye.  Bæring (link til bære artikkel) er bra for mye, og  samtidig en fantastisk stabiliseringstrening og stimulering av ryggmuskulatur hos barnet.
 • Ha barnet færrest mulig timer i et trangt bilsete, løft de opp av det når bil turen er ferdig, ikke bær det rundt i setet i timevis når barnet sover eller på lange handleturer.
 • Bruk kun vippestol når du dusjer, eller familien spiser middag.
 • La barnet følge sin egen utvikling. La barnet sitte når det setter seg opp selv.
 • La barnet ditt krabbe så lenge det er mulig.
 • Ikke gå med barnet ditt før det klarer å gå selv.

Dersom barnet ditt:

 • ikke klarer, eller misliker sterkt å ligge på magen
 • ikke løfter hodet godt i mageleie
 • ikke kommer seg opp på alle fire

Få barnet undersøkt hos en kiropraktor eller fysioterapeut. Det kan være at en låsning i nakken eller i ryggen kan være årsaken. Låsningen kan som regel enkelt bli korrigert. Dermed er det lettere for barnet å nå, og ikke hoppe over, viktige utviklingsmilepeler.

 

Ryggen vår tåler utrolig mye

arn som krabber, løper og klatrer, faller og balanserer, trener ryggen på en fantastisk naturlig måte, og tilrettelegger for et liv i bevegelse.

 

 


Av Kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen, www.bekkenogbarn.no

Første gang publisert mai 2012 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer