Skjermtid

Slik får du barna dine vekk fra skjermen i sommer

Familiens barn og unge har åtte uker skolefri - men ikke de voksne. Hvordan unngå at barna sitter på skjerm mens du er på jobb?

SKJERMTID: Mange tenåringer bruker sommerferien til gaming og andre skjermaktiviteter, men det kan fort bli litt for mye. FOTO: NTB Scanpix
SKJERMTID: Mange tenåringer bruker sommerferien til gaming og andre skjermaktiviteter, men det kan fort bli litt for mye. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skolens sommerferie er endelig i gang og etter de siste ukers intense sluttspurt unner vi barna våre friheten. Men noen dager inn i ferien melder det seg ofte et kjent problem; hvordan skal vi få barna vekk fra skjermen?

Dette er en av problemstillingene pedagog og lektor i ungdomsskolen, Inger-Lise Køltzow, tar for seg i sin nye bok «Barnet mitt gamer for mye – krisehjelp for frustrerte foreldre».

I forbindelse med boken har hun snakket med et knippe ungdommer og foreldre, om gaming.

I samtalene kommer det frem at mange ungdommer rett og slett synes det er vanskelig å finne på noe annet enn gaming når de har fri, både i hverdagen og når det er ferie.

– Det er viktig å huske på at spilling i seg selv ikke er negativt. Det blir som Facebook hvor du har kontakt med alle mulige og kan servere en god versjon av deg selv. Men det handler om en balanse som er behagelig for deg som forelder og dere som familie. Du ønsker å komme dit hvor du ikke blir gæren og irritert over at de spiller, og hvor du synes de har nok av andre aktiviteter også. Men du får ikke til det ved å skrike, sier Køltzow.

– Problemet som oppstår er at mange foreldre ikke vet hva de skal gjøre. De opplever at barnet gamer for mye og tenker at det er noe de skal ta tak i senere. Deretter blir de veldig ettergivende helt til et punkt hvor de plutselig skal rydde opp og få kontroll. Da blir de kjempestrenge og setter stopp for internettbruken, men dette er ikke varige og gode løsninger.

La tenåringen bestemme hva dere skal gjøre

Køltzow mener foreldre i stedet for å fokusere på å ta ifra barna skjermtid, heller bør forsøke å tilføre noe annet.

– En ting jeg har god erfaring med selv, er at ungdommene og den voksne får én dag hver hvor de bestemmer hva familien skal gjøre. La det gå på rundgang så lenge man ønsker. For å få til dette må de involveres i hvilket budsjett familien har, men beløpet spiller ingen rolle - det kan være alt fra null kroner og oppover.

– Dette er noe som fungerer like godt om dere er på hytta uten strøm og innlagt vann, eller om dere er i New York. Er dere hjemme behøver det kanskje ikke være så mye mer enn å invitere naboene over på vafler eller grilling.

– Men du må også være forberedt på at de kan ønske at du er med på å spille onlinespill, bade i regnet eller å se alle Harry Potter-filmene etter hverandre. Dersom du blir med på det barna foreslår vil du imidlertid oppdage hvor kreative og flinke de er, og at de kommer med mye som du aldri hadde klart å tenke på selv, sier hun.

TILBRINGER FERIEN FORAN SKJERMEN: Mange foreldre fortviler over at de ikke får barna vekk fra skjermen i sommerferien. Men istedet for å sette opp strenge regler for skjermbruk, er det ifølge Inger-Lise Køltzow bedre å komme med gode alternativer. FOTO: Anette Samuelsen
TILBRINGER FERIEN FORAN SKJERMEN: Mange foreldre fortviler over at de ikke får barna vekk fra skjermen i sommerferien. Men istedet for å sette opp strenge regler for skjermbruk, er det ifølge Inger-Lise Køltzow bedre å komme med gode alternativer. FOTO: Anette Samuelsen Vis mer

Innfør en skjermfri tid før legging

Køltzow er opptatt av at sommerferien kan være en gyllen anledning til å legge «spor» for fremtiden, det vil si gode vaner som dere tar med dere inn i hverdagen. Et eksempel på dette kan være å innføre en skjermfri tid like før barna skal legge seg.

– Det kan være spesielt vanskelig å få med tenåringsgutter på dette, så et tips kan være å lage god mat til kvelds som for eksempel ostesmørbrød, pannekaker eller pytt i panne. Forsøk å få i gang praten rundt kveldsmåltidet og spør om ting som interesserer dem, for eksempel hvilken avatar de bruker når de spiller eller andre ting fra online-verdenen.

– Snakk om hva dere skal gjøre dagen etter og del noe som har skjedd i ditt eget liv. Historier rundt bordet skaper gode spor som du vil merke at ungdommen ønsker gjenskape når han dagen etter kommer og spør deg om det blir noe godt til kvelds igjen, sier hun.

Et annet eksempel på et slikt spor, kan ifølge Køltzow være å involvere ungdom mer i husarbeidet. En metode å gjøre dette på, er å la ungdommen selv få foreslå hva han eller hun trenger å lære seg for å bli en god fremtidig partner.

– Det kan for eksempel være å lære seg å vaske tøy eller lage middag. La gjerne tenåringen selv få bestemme tre ulike måltider han vil lære seg å lage, om det så er kanelboller eller lasagne. Det handler litt om å slippe barna til og resultatet kan bli at du får en unge som er racer på å lage middag og som kan bidra med dette når hverdagen kommer, sier hun.

Slipp tenåringen litt fri

For å redusere skjermbruken i sommerferien mener hun at det også kan være lurt å la tenåringer få gjøre ting de ikke har gjort før, med den bonusen at de blir mer selvstendige.

– Du kan for eksempel avtale en date med mannen din og la 11-12 åringen får være hjemme alene med en kompis. Eller la tenåringen få ta bussen til stranda med en venn uten at du er med. Vi holder ungene våre veldig tett, men det er bra å slippe dem litt fri. Du behøver ikke være med på alt og være oppå alt hele tiden.

Det er ifølge Køltzow bra å langsomt implementerer alternativer til skjermen, selv med eldre tenåringer. Hun peker på at barn som gamer for mye ofte sliter med tunge tanker som de får pause fra når de gamer, men som kommer tilbake med en gang de logger av.

– Jeg tror mange tenker at det ikke er så viktig lengre når barna begynner å bli 16-17 år gamle, men det er fortsatt vår jobb å styre slik at det blir en balanse. Mange føler seg også ensomme, noe som forsterkes når vi lar dem game for mye. Det å involvere seg, gi innspill på hva de kan gjøre, tilby tid og være tilstede, er gode plaster på de psykiske sårene ungdommene har, sier hun.

Snakk med barna om hva de ønsker seg av ferien

Melanie Ekholdt, barne- og ungdomspsykiater ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse, synes foreldre først og fremst bør tenke over hva de ønsker seg av ferien og deretter ta dette i en samtale med barna.

– Spør ungene hva de ser for seg er en fin sommerferie og hva som er viktig for dem. Kanskje kommer de med gode forslag basert på minner fra tidligere år. Deretter er det viktig at foreldre er tydelige på hva de mener er godt for barna, slik at de vet hvor foreldrene står, sier hun.

Ekholdt mener at det for mange foreldre kan være smart å være hjemme den første uken i skoleferien eller sørge for et annet opplegg for barnet i denne perioden, slik at de kommer inn i en god døgnrytme i begynnelsen av ferien. .

For dersom barn og unge like etter skoleslutt får flere dager med ubegrenset skjermbruk, kan det ifølge psykiateren være veldig vanskelig å få dem av skjermen igjen.

– I ferien skal man hvile, men selv et barn som hviler bør få regelmessig mat og søvn. Jeg tenker derfor at det er lurt at man også i ferien har litt i forhold til måltider og leggetider. Samtidig kan det være helt greit å tilbringe flere timer på en skjerm på regnværsdager, mens man på finere dager er mer ute. Men det er klart at det er kjempevanskelig å sette slike grenser når man selv er på jobb, sier hun.

SNAKK MED BARNA: Psykiater Melanie Ekholdt råder foreldre til å ta en samtale om hva som er viktig for dere alle i sommerferien. FOTO: RBUP øst sør
SNAKK MED BARNA: Psykiater Melanie Ekholdt råder foreldre til å ta en samtale om hva som er viktig for dere alle i sommerferien. FOTO: RBUP øst sør Vis mer

Gjør digitale aktiviteter om til virkelige

Det neste punktet er ifølge Ekholdt å gå inn i den digitale verdenen for å finne ut hva barnet ditt liker å gjøre. Ofte holder det at foreldre setter seg sammen med barnet i 10-15 min med nettbrettet, ved PC-en eller smarttelefonen og inviterer barnet til å vise det det liker å gjøre på internett.

Dette kan gi deg informasjon om gode alternativer til apper, spill og serier som du kan tilby barnet ditt, men det kan også gi deg en link mellom den digitale og den virkelige verdenen.

For gutter som liker gaming handler det ofte om spenning og at de liker være en liten gruppe som utforsker noe sammen. Kan dette også gjøres i den reelle verdenen? Det samme gjelder for jenter som ofte er mer opptatt av sosiale medier, å ta bilder, filme og være kreative. Her tenker jeg at begge foreldrene må komme på banen og bli med på praten, det kan jo godt hende at barna liker å gjøre mye av det samme som foreldrene.

– På nettsider som Commonsense.org og Barnevakten.no kan du finne tips om interessante gode og lærerike spill og ute-apper som gjør overgangen lettere, tipser hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer