Slik får du barna til å inkludere andre

Ny rapport fastslår at både barn, foreldre og ansatte mener at mobbing skjer i barnehagen. «Gleding» skal lære barn helt ned i barnehagealder til å utvikle sosial kompetanse.

GLEDING: Siri tipser om mange ting man kan si eller gjøre for å inkludere andre. Boka "Gleding" passer fra tre år og helt opp til 5. klasse. Foto: Verdifabrikken
GLEDING: Siri tipser om mange ting man kan si eller gjøre for å inkludere andre. Boka "Gleding" passer fra tre år og helt opp til 5. klasse. Foto: Verdifabrikken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny forskningsrapport avdekker at minst ett barn per barnehage opplever utestenging fra lek. Prosjektet "hele barnet, hele løpet" som nylig ble lagt fram, er et resultat av tre år med forsking og samarbeid mellom Universitetet i Agder, Sørlandet sykehus, Kristiansand kommune, Foreldreutvalget for barnehager og Foreldreutvalget for grunnopplæringen.

Rapporten fastslår at både barna, foreldrene og de ansatte mener at mobbing skjer i barnehagen. Over halvparten av de spurte barna kjente til begrepet mobbing.

LES OGSÅ: Blir barnet mitt mobbet?

Førsteamanuensis Ingrid Lund, Universitetet i Agder Foto: UiA
Førsteamanuensis Ingrid Lund, Universitetet i Agder Foto: UiA Vis mer

Barn i barnehagen ble holdt utenfor i lek

Ingrid Lund fra Universitetet i Agder var forskningsleder for prosjektet og intervjuet både barn, foreldre og ansatte i barnehagene som deltok.

 - Vi intervjuet 32 femåringer fordelt på fire barnehager. I tillegg har foreldre og ansatte svart på et spørreskjema.  Det vi er mest stolt av er at barnas egen stemme blir hørt i denne studien. Det finnes svært lite forskning både nasjonalt og internasjonalt på barnas egne oppfatninger om mobbing og krenkelser fra før, sier Lund. 

 

Ulik forståelse av mobbing

Funn fra rapporten viste at barna hadde ulik forståelse av begrepet mobbing, men alle visste hva det betød når barn er slemme mot andre barn. Alle barna kjente til det å bli holdt utenfor i lek og beskrev det som en vond følelse.

Dette svarte barna da de fikk spørsmålet "hva er mobbing?":

 • Å banne
 • Hvis noen gjør noe dumt med vilje
 • Hvis de gjør slemme ting
 • Å si noe slemt - å si dritt eller dumming
 • Det betyr at noen skal slå hverandre og bokse hverandre
 • Som å erte - bare litt slemmere
Verdiskaper Siri F. Abrahamsen ønsker å gjøre sosial kompetanse praktisk og forståelig. Hun er aktuell med boka Gleding Foto: Verdifabrikken
Verdiskaper Siri F. Abrahamsen ønsker å gjøre sosial kompetanse praktisk og forståelig. Hun er aktuell med boka Gleding Foto: Verdifabrikken Vis mer

Fremmer sosial og emosjonell kompetanse

Siri F. Abrahamsen er grunder og leder for Verdifabrikken. Hun har skapt konseptet Lykke og Wilmer som fremmer sosial- og emosjonell kompetanse for barn og foreldre. Hun lanserte nylig boka Gleding. 

- Ideen til boka kom etter en samtale med mine eldste sønner om hva som er det motsatte av mobbing. Svaret kom kontant: Gleding! Det måtte det bli bok av, forteller Abrahamsen.

LES OGSÅ: Får ikke barnet delta i leken?

Lærer holdning og verdier både hjemme og i barnehagen

Hun tror at holdninger, vennskap og verdier er temaer som må komme både hjemmefra og fra barnehage og skole. 

- Jeg synes at disse arenaene må jobbe mer sammen som et team. Vi må sammen bygge et felles fundament for barna våre. Det handler om å gjøre sosial kompetanse forståelig og konkret. Ord som respekt, trivsel og inkludering er vanskelig å forstå før vi konkretiserer dem skikkelig til hva de betyr i praksis, påpeker hun.

Abrahamsen opplevde selv mobbing som barn, hvor hun selv var en av de som ble ekskludert og ikke hadde det sosialt bra på skolen. Hun tror likevel ikke at mobbing nødvendigvis er det som skal være i fokus for å bekjempe det.

GI: Lær barna å inkludere andre, mener verdiskaper Siri F. Abrahamsen Foto: NTB/ Scanpix
GI: Lær barna å inkludere andre, mener verdiskaper Siri F. Abrahamsen Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

"Superkraften"

Med konseptet "Lykke og Wilmer" ønsker grunderen å fremme spørsmål og refleksjon rundt hva som er viktig, og i boka har hun skapt historien om to førsteklassinger som finner ut at de har en superkraft - nemlig kraften å gjøre andre glade. De finner ulike måter å glede på, både på skolen, hjemme og i gata.

LES OGSÅ: 5 spørsmål foreldre ikke tør stille barnehagen

Slik fremmer du "gleding" hos barnet:

- Vi skaper kulturen rundt oss og vi har makt over hvilken effekt vi ønsker å skape hos menneskene rundt oss, sier Siri F. Abrahamsen.

4 ting barnet kan gjøre eller si til andre:

 1. Smile!
 2. Gå bort til dem som står alene
 3. Spørre andre hvordan de har det
 4. Si hei

Tips til samtaler med barnet:

- Når har du gledet andre? Hva gjorde du og hva skjedde da?
- Hva har vært det beste med dagen i dag?
- Hvordan tror du at du kan være mot andre på en god måte? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer