UTFORDRENDE Å SLUTTE MED SMOKKEN: Det kan ofte være utfordrende for både barnet og foreldrene når det er på tide med smokkestopp.  Foto: NTB/Scanpix
UTFORDRENDE Å SLUTTE MED SMOKKEN: Det kan ofte være utfordrende for både barnet og foreldrene når det er på tide med smokkestopp. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Slik får du barnet til å slutte med smokk

12 gode tips på veien mot smokk-avvenning

Publisert

Å slutte med smokk er ikke lett - smokken er en kjær venn for mange små. I perioden hvor barnet skal slutte med smokk vil det derfor ofte være både utfordrende og frustrerende - både for barnet og foreldrene. Her er en guide som gjør avskjeden med smokken litt enklere. 

Når barnet er rundt 3 år, er det under alle omstendigheter på tide å ta farvel med smokken - ikke minst for å unngå at barnet får skjeve tenner. 

Men; smokkeavvenning kan for noen barn være svært vanskelig. 

LES OGSÅ: Så mye skal barnet legge på seg

Helsesøster Else Guldager fra Sundhetsplejersken.dk har følgende råd som dere kan ta med dere på veien mot smokkeavvenning: 

1. Gi rom for ulikheter 

Barn er forskjellige i utvikling, temperament og sårbarhet. Det må dere først og fremst ta hensyn til. 

2. Sørg for god timing

Bruk en rolig periode hvor det ikke skjer andre store ting, som for eksempel et nytt søsken, bytte av barnehage, flytting eller skillsmisse mellom foreldrene. 

3. Ta dere god tid 

Det blir i mange tilfeller gråt ved leggetid og om natten. Både dere og barnet kan oppleve å bli trøttere i tiden som følger. Ferier eller helger kan derfor være et godt tidspunkt for å ta avskjed med smokken. 

4. Trapp ned 

Om dere har mulighet; la barnet trappe ned smokk-bruken gradvis. Eksempelvis kun når barnet skal falle i søvn, eller å ha en regel om at barnet kun får ha smokken i sengen. 

5. La smokkene forsvinne én etter én 

Ettersom smokkene blir slitte kan dere kaste dem, uten å kjøpe inn nye. Til slutt er det kun én smokk igjen å forholde seg til. 

6. Dette klarer du! 

Dere bør med sikker overbevisning vise barnet at dere stoler fullt og helt på at det kan klare å gjennomføre prosjektet. Unngå å si ting som "nå prøver vi bare", eller å gi opp underveis. 

AVVENNING FRA SMOKKEN: Forberedelse og samarbeid med barnet er viktig. Foto: NTB scanpix
AVVENNING FRA SMOKKEN: Forberedelse og samarbeid med barnet er viktig. Foto: NTB scanpix Vis mer

7. Få barnet med på tanken 

Det er en god idé å forberede barnet på at smokken skal bort. Si for eksempel; "nå vil vi gjerne at du skal sove uten smokk". Dere kan for eksempel gi smokken til Julenissen, Kaptein Sabeltann eller gjengen i Vennebyen. Fortell barnet om hva som skal skje, og når det skal skje. Ha en kort tidsfrist som barnet kan overholde; for eksempel i morgen. Det er også en fordel å la barnet være med på å bestemme hva som skal skje med smokken. Den kan kanskje sendes til en (fjern) venn med posten? 

8. Sammenheng i barnets liv 

Barnehage, besteforeldre og andre vesentlige personer bør støtte opp under prosjekt "farvel, smokk". Fortell dem derfor om prosjektet, slik at det ikke plutselig blir en smokk ved sovetid i barnehagen, eller at morfar tryller frem en "trøstesmokk". 

9. La barnet være med når siste smokken skal bort 

Det er barnet som bør henge smokken på treet, putte den i konvolutten og postkassen eller avlevere den hos Kaptein Sabeltann eller naboens baby - alt ettersom hva dere bestemmer dere for å gjøre med smokken. Slik vet barnet med sikkerhet hva som har skjedd med smokken, og det er klar over at den ikke vil komme tilbake. 

10. Trøst alltid barnet 

Vis barnet forståelse, og gi det trøst og omsorg når savnet blir for stort. Dere skal akseptere den gråten og ulykkeligheten som ofte kommer i overgangen som hører med. Pass på å fortell barnet at nå er han eller hun så stor, at det ikke behøver smokk lenger. 

Trøst din baby når den gråter

11. Ikke gi det for mye oppmerksomhet 

Jo oftere dere snakker om smokken, jo oftere minnes barnet om den - og hvor høyt savnet den er. 

12. Humor er viktig 

Dere kan kanskje finne på en morsom historie om "Den store Smokkespiseren" som barnet kan dikte med på? Det vil kunne være til hjelp for barnet å le litt av den forsvunne smokken. Dere kan også lese en barnebok om et annet barn som skal slutte med smokken - den type bøker finnes det flere av. 

Bleiefri på tre dager


Bøker om smokkeslutt: 

"Jeg vil ha smokken min" av Tony Ross, oversatt av Cecilie Winger. 
"Smokken" av Leslie Patricelli. 
"Smokkefeen Tutta" av An-Margitt Lindtner. 
"Mari og Magnus og Smokketyven" av Ruth Lillegraven. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer