Å snakke med tenåringen:

Slik får du tenåringen din til å åpne seg

- God kommunikasjon handler om å møte dem på riktig tidspunkt, sier forfatter. Men hvordan finner du dem?

TENÅRINGER: Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal nå frem til tenåringen i huset. Foto: Scanpix
TENÅRINGER: Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal nå frem til tenåringen i huset. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Det kan være vanskelig å vite hvordan du skal snakke med tenåringen i huset når dagene er som en berg og dalbane. Den ene dagen er han/hun glad, mens neste dag kan det være en tikkende bombe, eller en lukket ungdom, som går rundt i huset.

Noen ganger prøver du deg desperat på noen kule uttrykk som: «serr» og «baile», men får bare et irritert blikk og et stort sukk tilbake.

Forskjellige tenårings-identiteter

Lars Halse Kneppe, psykolog og forfatter av boken «I hodet på en tenåring», sier at det ikke nødvendigvis er så mye som skal til for å få til store endringer i kommunikasjonen, dersom det har floket seg til.

- God kommunikasjon mellom voksne og tenåringer handler om å møte dem på riktig tidspunkt. Om de er glade eller sinte, så handler det alltid om å anerkjenne opplevelsen deres uten å bli overveldet av den. Er de sinte? Så la de være sinte, og heller kom tilbake når ting har roa seg ned, forteller han til KK.

UNGDOMS PSYKOLOG: Lars Halse Kneppe forfatter og psykolog jobber med ungdommer hver dag, og hører deres historier. Foto: Anna-Julia Granberg, Blunderbuss
UNGDOMS PSYKOLOG: Lars Halse Kneppe forfatter og psykolog jobber med ungdommer hver dag, og hører deres historier. Foto: Anna-Julia Granberg, Blunderbuss Vis mer

Psykisk helse, skole, stress og kjærlighet er blant temaene som blir tatt opp i boken hans. Kneppe går også nærmere inn på hvordan du skal håndtere de forskjellige tenårings-personlighetene, litt enkelt sagt.

Føler du at du har én av de tenåringstypene hjemme, eller kanskje flere? Forskjeller blant ungdommer som alle andre gjør at de må møtes på litt forskjellige måter, siden de har ulike sårbarheter og behov, sier Kneppe.

Likevel sier han at det også er mye som går igjen på tvers gjennom av tenåringer, og peker ut tre spesielt viktige behov for dem, det å bli sett, hørt og forstått.

LES OGSÅ: Derfor har tenåringer en tendens til å være sinte

HVEM: Slaskegutten eller den usynlige? Foto: Scanpix
HVEM: Slaskegutten eller den usynlige? Foto: Scanpix Vis mer

Skal du være den kule, eller den strenge?

Den viktigste oppgaven foreldre har er å gjøre barna klare for den store verden. I boken «Hjelp! Tenåring i huset», skrevet av tanketreneren Line Langaard Solberg, får du lese historier du kanskje kan kjenne deg igjen i, og som skal gi deg verktøy til hvordan du skal på best mulig måte takle slike situasjoner selv.

Det kan ofte være vanskelig å finne ut hvilken forelder man vil være, skal jeg være den strenge eller den kule? Eller kanskje begge deler?

FORELDREROLLEN: Hva slags oppdrager vil du være? Foto: Scanpix
FORELDREROLLEN: Hva slags oppdrager vil du være? Foto: Scanpix Vis mer

Solberg mener det kan være nyttig å stille seg disse spørsmålene for å finne ut av nettopp det:

Hva slags oppdrager vil jeg være? Den prinsippfaste autoriteten, den ettergivende og medgjørlige, den tydelige og respektfulle, bestevennen, den omsorgsfulle, den kjærlige, den forståelsesfulle, den kravstore, tilretteleggeren, hjelperen, veilederen, den strenge? Eller kanskje en blanding?

Hva slags rollemodell vil jeg være for ungdommen min og for vennene hans/hennes? Selv om det kan virke som om tenåringen ikke følger med på det du sier, får han/hun med seg mye mer enn du tror. De observere og lærer av alt de voksne gjør, ifølge Solberg.

Sitter du på mobilen under middagen og skal bare svare på en jobbmail, vil også de automatisk tenke at det er greit med mobil ved middagsbordet. Hvorfor skal du få lov og ikke de?

LES OGSÅ: Lei av klager om at dagens foreldre er alt for snille med barna sine

TILLIT: Du må lære deg å stole på tenåringen. Foto: Scanpix
TILLIT: Du må lære deg å stole på tenåringen. Foto: Scanpix Vis mer

Foreldre vil ha kontroll

Er du ofte bekymret for tenåringen din? Spesielt for utfordringene ungdomstiden fører med seg? Festing, rus og sex kan være vanskelig å snakke om. Eller er du kanskje bekymret over at han eller hun ikke skal mestre skolearbeidet? Føler du kanskje at barnet ditt ikke har venner?

Solberg tror at mye av foreldres bekymring rundt barnet handler om et ønske om å ha kontroll. Du vil gjerne vite hva som skal skje, og ha oversikt og kontroll på situasjonen.

Ungdomstiden handler om å at foreldre skal gi slipp på denne kontrollen. Foreldres rolle skal endre seg fra å ha full kontroll over barna, til å lære dem hvordan de selv kan ta kontroll over sitt eget liv.

TANKETRENER: Line Langaard Solberg forfatter av boken "Hjelp! Tenåring i huset". Foto: Astrid Snipsøyr.
TANKETRENER: Line Langaard Solberg forfatter av boken "Hjelp! Tenåring i huset". Foto: Astrid Snipsøyr. Vis mer

- Du må våge å stole på at den omsorgen, støtten og lærdommen vi har gitt dem gjennom barneårene vil bære frukter i ungdomsårene, skriver hun i boken sin.

LES OGSÅ: Presentasjonspresset tok av

Grunn til bekymring?

Ungdomstiden kan ha mange oppturer og nedturer. Den ene dagen kan være veldig bra, mens den andre kan være veldig dårlig.

Uansett situasjoner er noen tenåringer flinke på å stenge omverden ute, og vil aller helst bare takle problemene sine selv.

Du som forelder vil selvsagt vite hva som har skjedd, være der og støtte. Men det er ikke alltid så lett, eller lurt.

I kapittelet «oppturer og nedturer» skriver Solberg at det da er viktig å bare være der, vise at du er tilgjengelig og samtidig respektere hennes/hans ønske om ikke å dele sine tanker og følelser med deg.

Ikke still masse spørsmål eller bank på døra hver time. Det kan gjøre ting verre. Du må legge vekk dine følelser, og respektere at barnet ditt trenger litt tid.

LES OGSÅ: Slik forstår du deg på tenåringen din

TRENGER TID: De fleste tenåringer trenger litt rom for seg selv, før de vil snakke med de voksne. Foto: Scanpix
TRENGER TID: De fleste tenåringer trenger litt rom for seg selv, før de vil snakke med de voksne. Foto: Scanpix Vis mer

Tiden for å snakke

Det kan være vanskelig å vite når det perfekte tidspunktet for en samtale er. Ofte er det også vanskelig å holde en samtale levende fordi de eneste svarene du får tilbake er «ja», «nei», «bra», «kanskje» eller «vet ikke».

Line Solberg forteller til KK at den beste muligheten for å snakke er under de små stundene. I bilen på vei et sted er en kjempemulighet. Da er ikke de voksne så påtrengende, og tenåringen trenger ikke å se dem i øynene.

Middagsbordet kan også være en god mulighet. I tillegg kan man vurdere om man skal begynne med «oppsummeringssamtaler». På slutten av uken eller måneden tar man en prat om hva alle i familien (eller de som er til stede) har vært gjennom.

SAMTALER: Middagsbordet kan være en perfekt plass for fine samtaler. Foto: Scanpix
SAMTALER: Middagsbordet kan være en perfekt plass for fine samtaler. Foto: Scanpix Vis mer

Hva slags utfordringer man har hatt, nedturer og oppturer, noe man gleder seg til, noe man gruer seg til og mye mye mer. Dette kan være en super måte å få tenåringen til å åpne seg. Han/hun kommer ikke til å føle seg pressa av de voksne, men er heller en del av samtalen.

Samfunnsaktuelle temaer kan også være en sikker vinner. Temaer som du vil høre hele familiens mening om. Det kan være om å bruk av sosiale medier, spredning av nakenbilder, mobbing, bruk av rusmidler eller andre temaer som tenåringen kan være opptatt av. På den måten blir han/hun også engasjert i samtalen.

Som nevnt i begynnelsen av Lars Kneppe: - God kommunikasjon mellom voksne og tenåringer handler om å møte dem i riktig tid.

LES OGSÅ: Drikker du sammen med tenåringen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer