Slik får du vekk flekkene

Kjent problemstilling? Foto: Shutterstock.com
Kjent problemstilling? Foto: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har bodyen fått tranflekker? Eller gule render etter avføring? Slik fjerner du de tøffe flekkene på baby- og barneklær.


Tran er anbefalt fra 4 ukers alder, og er viktig for barnets ernæring. De fleste foreldre erfarer at tran ikke bare er enkelt å gi, noen ganger kommer tranen like fort ut som inn. Og babygulp som inneholder tran gir karakteristiske gule flekker med tranlukt.

Slik fjerner du tranflekkene

Malin Skaar, leder i forbrukerservice hos Lilleborg forteller at det er viktig å fjerne flekken så fort som mulig, for tran er svært vanskelig å fjerne. 

–  Hell Zalo på flekken og trykk forsiktig inn i stoffet. La det virke i ca 15-20 minutter og skyll deretter GODT. Hvis ikke kan det skumme over i maskinen. Vask deretter på så høy temperatur som mulig, helst 60 grader, og hvis plagget er lyst/hvitt - benytt et vaskemiddel med blekemiddel, anbefaler hun.

Samme behandlig rådes til også andre type fettflekker.

TRANFLEKKER: Typiske gulfarvede flekker på lyse bodyer. Hvis ikke flekkfjerning hjelper, prøv bleking med sollys.
TRANFLEKKER: Typiske gulfarvede flekker på lyse bodyer. Hvis ikke flekkfjerning hjelper, prøv bleking med sollys. Vis mer

 

Avføringsflekker:

Et annet typisk problem er lyse bodyer med gulbrune render etter bæsjebleia som rant over. 

–  På disse flekkene kan du helle flytende vaskemiddel direkte på flekken, trykk forsiktig inn og la det virke i cirka 30 minutter råder Skaar. 

–  Vask i maskin på så høy temperatur som mulig, helst 60 grader, og hvis plagget er lyst/hvitt - benytt et vaskemiddel med blekemiddel.

LES OGSÅ: Babyklær: Plaggene du trenger

Flekker fra babymat

Når man skal lære å spise er det helt nødvendig å få lov til å grise litt. Det betyr søl! Enten det er smekken eller andre klesplagg som får flekker med middagsmos, eller grøt, hjelper det samme rådet som ved avføring; Hell flytende vaskemiddel direkte på flekken, trykk forsiktig inn og la virke i ca 30 min. Vask i maskin på så høy temperatur som mulig, helst 60 grader, og hvis plagget er lyst/hvitt - benytt et vaskemiddel med blekemiddel.

Fruktflekker

Forsøk å fjerne flekker med sitronsyreløsning (5-10 prosent). NB! Husk alltid å prøve på et lite synlig sted om stoffet tåler behandlingen, skriver Skaar på plusstid.no

Store Norske Leksikon anbefaler å skylle ny fruktflekk med kokende vann, men s gamle fruktflekker kan bløtes med glyserol, vask bort med lunkent vann etter 10 min. 

Flekker på ullklær

Men kan man gjøre det samme hvis flekken er på ullbodyen?

– Vanskelige flekker på ulltøy er viktig å ta med en gang, før det størkner. Hold flekken under kaldt rennende vann, slik at vannet strømmer godt gjennom flekken. Dette fjerne det meste, forteller Grete Sexe fra Englebarn.no

Tipset om flekkfjerning lærte hun av sin far, og hun ser at dette rådet fjerner de fleste flekkene.

– Flekker fra tran, avføring og babymat kan helt klart være skikkelig vriene å få bort. En av fordelene med ubehandlet ull er at det naturlige ullfettet (lanolin) er intakt, og skitt vil derfor ikke trekke inn i stoffet på samme måten som på for eksempel bomull, sier Karoline Løvald Nordby fra Nøstebarn

– Dersom man er raskt ute og får «angrepet» flekken før den tørker, kan man klare å skylle den bort kun ved hjelp av glohett vann fra springen. Da er det selvfølgelig viktig at man ikke gnir eller beveger særlig på plagget for å unngå at det tover seg, sier Løvald Nordby som også forteller at de selger en spesiell flekkspray beregnet for ulltøy.

– Klarer man likevel ikke å bli helt kvitt flekker på lyse ullplagg, kan man fint farge dem med naturlige fargestoffer for å kamufler, avslutter hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge ulltøy

Flekker på kosedyr

Bamser og kosedyr er med mange barn nær sagt døgnet rundt og utsettes også for mange typer flekker som gjør det nødvendig med en vask i blant. Men ikke alle kosedyr kan vaskes i maskin, og du ønsker neppe å la barnet få igjen et ugjenkjennelig og uformelig tøyklump etter vask. Da hjelper det lite at det er gullende rent.

Les vaskeanvisningen, er derfor det viktigste rådet.

– Våre kosedyr er bare beregnet for håndvask, sier Marie Askhede, leder for design og innkjøp i KappAhl.

– Ved vanskelige flekker er det et tips å la kosedyr som kun er beregnet for håndvask ligge i bløt en stund for å løse opp flekker, sier Askhede som lover at de neste sesong skal tilpasse produksjonen av kosedyr slik at de fleste skal tåle både mskinvask og tørk i tørketrommel.

 


Flere flekkråd

Sjokolade: Skyll plagget i varmt vann. Vask i maskin med flytende vaskemiggel

Ketsjup: Hell varmt vann gjennom flekken. Behandle det som er igjen av den med flytende vaskemiddel. La virke i en halvtime og vask som vanlig i maskinen. Du kan også bruke flekkfjerner.

Blekk og tusj: Fukt flekken med litt varm rødsprit. Ha flytende vaskemiddel direkte på flekken og la virke i en halvtime. Vask på så høy temperatur som plagget tåler.

Syltetøy, kaker, saft og brus: Slike flekker går som regel bort ved vanlig vask og behøver derfor ikke forbehandling.

Kilde: Plusstid 

La sola fjerne flekken

Er det derimot snakk om tomatflekker fra pastasaus eller salsa, prøvde DinSide nylig ut et meget vellykket kjerringråd. 

Du vasker klærne på vanlig vis, før du henger dem til tørk i sola. Etter bare noen timer er flekken bleket bort! 

Trikset funker selv under norske forhold; DinSide prøvde det en aprilmorgen da det fortsatt var kuldegrader. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer