Slik forandrer graviditeten deg psykisk - for alltid

Hjerneaktiviteten og væremåten endrer seg. Gravide gjennomgår en mental reorganisering.

FYSISKE OG PSYKISKE ENDRINGER: I tillegg til den voksende magen forandrer gravide seg psykisk under svangerskapet. De blir blant annet mer sårbare for å forberede seg på tiden som småbarnsmor.  Foto: NTB Scanpix
FYSISKE OG PSYKISKE ENDRINGER: I tillegg til den voksende magen forandrer gravide seg psykisk under svangerskapet. De blir blant annet mer sårbare for å forberede seg på tiden som småbarnsmor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den voksende magen er ofte et helt klart tegn på en forestående fødsel. Det kanskje ikke alle vet er at det også skjer endringer i hjernen frem mot termin. Den gravide endrer gradvis væremåte for å best mulig kunne ta vare på sitt nye familiemedlem. 

Kvinnen går gjennom en mental reorganisering

- Det skjer flere psykiske forandringer under et svangerskap. Kvinnen går gjennom en mental reorganisering. Fra hun ser de to blå streken på testen begynner hun på en eller annen måte å forberede seg. Man får mange tanker og det skjer umiddelbart hormonelle og hjernemessige endringer, sier psykologspesialist Gro Vatne Brean ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse. 

Gravide blir mer sårbare

Psykologspesialist Gro Vatne Brean ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse Foto: Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse
Psykologspesialist Gro Vatne Brean ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse Foto: Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse Vis mer

Endringene gir gjerne utslag i kvinnens følelsesliv. Hun blir mer sårbar og sensitiv, noe som fra naturens side er tenkt å gjøre henne bedre rustet som nybakt mamma. 

- Mange gråter mer og flere kan ikke lenger se barn som ikke har det bra på nyhetene. Noen blir mer sinte og hissige. Gode følelser er det også flere som kjenner på, mens andre igjen blir nedstemte. Generelt kan man si at man reagerer mer på livssituasjonen sin, sier Brean. 

Den økte sårbarheten har også en viktig funksjon. Den forbereder nemlig moren på den krevende tiden som kommer. 

- Den økte psykologiske sårbarheten gjør det lettere å vende fokus fra sitt vanlige liv og fokusere på barnet som kommer. Det er nødvendig for at hun skal kunne greie å møte det nyfødte barnets omfattende behov, sier Brean. 

Et annet moment som forbereder moren på å ta vare på barnet er båndet som dannes mellom mor og barn allerede før fødselen. 

- Det følelsesmessige båndet mellom mor og barn starter allerede i graviditeten. Det styrkes ved at mor tenker på barnet. Hun kan fantasere om hvordan barnet kommer til å bli og hvordan det blir å holde barnet, sier psykolog Hilde Melsom. 

LES OGSÅ: Menn kan få graviditetssymptomer

TIDLIG BÅND: Gravide knytter emosjonelle bånd med barnet i magen mens de tenker på tiden som mamma og fantaserer om barnet sitt.  Foto: NTB Scanpix
TIDLIG BÅND: Gravide knytter emosjonelle bånd med barnet i magen mens de tenker på tiden som mamma og fantaserer om barnet sitt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Endret hjerneaktivitet

- Undersøkelser viser at stedene i hjernen som har med angst og planlegging å gjøre, er ekstra aktive før en fødsel, forteller Brean. 

I 2008 skannet den amerikanske forskeren James E. Swain gravides hjerneaktivitet. Den samme scannen ble så gjennomført noen måneder etter fødselen, og den viste da at aktiviteten i disse områdene var betydelig mindre. Dette er fordi hjernen først forbereder seg på morsrollen.

SÅRBAR: Kvinner føler seg gjerne mer sårbare under svangerskapet. Enkelte blir så følsomme at de utvikler fødselsdepresjon.  Foto: NTB Scanpix
SÅRBAR: Kvinner føler seg gjerne mer sårbare under svangerskapet. Enkelte blir så følsomme at de utvikler fødselsdepresjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I løpet av barselperioden kjenner man mestringsfølelsen noe som gjør at man er mindre engstelig og planlegger ikke alt like mye. 

Det å bli mamma endrer en for alltid.

- Den mentale reorganiseringen starter tidlig i graviditeten, når toppen rundt fødsel, og forsvinner etterhvert. Alt er biologisk lagt til rette. Det å bli mamma endrer en for alltid, men sårbarheten mange kjenner på, endrer karakter etter hvert som barnet blir eldre, og man er ikke alltid like sårbar som i tiden under svangerskapet og rett etter fødselen, forteller Brean.

LES OGSÅ: Perfekte mødre er mer deprimerte 

Økt sårbarhet kan føre til angst og depresjon

For noen kan sårbarheten ta overhånd noe som i verste fall kan gi utslag i en fødselsdepresjon eller angst. 

- Mange kvinner kan være sårbare i en fase under graviditeten eller etter fødselen. Det er ikke alle som bare føler på en lykkefølelse. Flere føler at de er de eneste i hele verden som ikke føler seg lykkelige. Sliter man med en depresjon kan det hjelpe å snakke med familie og venner. Man kan snakke med jordmor og hvis ikke det hjelper kan en bli henvist til psykolog, sier Melsom. 

LES OGSÅ: Vanlige misforståelser om graviditet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer