Slik forandret kroppen seg etter at de fikk barn

Ashlee Wells Jackson startet prosjekt for å hylle kvinnekroppen slik den faktisk er etter en fødsel. Tre norske mammabloggere forteller om hvordan de opplevde at kroppen forandret seg.

Publisert
Sist oppdatert

På nettsidene til «The 4th Trimester Bodies Project» er det mammakroppen som er i fokus. Her er mange bilder av slanke og frodige kvinner, med strekkmerker, hengemager og hengepupper. Gjennom vakre fotografier i sort og hvitt ønsker initiativtakerne å hylle mammakroppen slik den virkelig er.

Denne online fotodokumentaren ble startet av fotografen Ashlee Wells Jackson. – Prosjektet er dedikert til å omfavne skjønnheten som kommer av endringene kroppen vår gjennomgår etter at man har født og ammet barn, forklarer hun.

SE FILM NEDERST

LES OGSÅ: Vi med hengepupper og hybelkaniner har også livets rett

Foto: The 4th Trimester Bodies Project
Foto: The 4th Trimester Bodies Project Vis mer

Kan aldri konkurrere mot Photoshop og glansede magasinforsider 

Så langt har hun fotografert mødre over hele USA og planen er å fortsette prosjektet i Canada, Storbritannia og Australia. Ashlee Wells Jackson er selv mamma og mener dagens mødre dømmer sin egen kropp alt for hardt.

– Ingen normale personer kan konkurrere mot Photoshop og glansede magasinforsider. Moderskapet er hellig og burde bli hyllet, sier hun.

– Prosjektet eksisterer fordi kvinner, menn og samfunnet trenger det. Vi er vakre, med strekkmerker, striper, arr og alt.

EKTE BILDER: Modige mødre viser frem kroppen sin. Foto: The 4th Trimester Bodies Project
EKTE BILDER: Modige mødre viser frem kroppen sin. Foto: The 4th Trimester Bodies Project Vis mer

 

Slankere etter graviditeten 

Ann Helen Moen (24) år er mamma til tre gutter; en ettåring og eneggede tvillinger på tre år. Hun forteller at hun var relativt fornøyd med kroppen sin før hun ble gravid. – Jeg var ikke tynn eller spesielt godt trent, men jeg holdt meg i aktivitet og spiste hva jeg måtte ønske, forteller hun.

Gjennom graviditeten med tvillingene holdt Ann Helen seg slank og hun opplevde etterpå at hun kunne kle seg i strammere klær enn før. I tillegg slapp hun unna strekkmerker.

– Men etter 3,5 måned med amming, hadde brystene fått store preg av at de hadde gått fra vanlig fylde, til mega store ammepupper, og da i ettertid ned i størrelse igjen, forteller hun.

To år senere ble Ann Helen gravid igjen, og også denne gang la hun ikke på seg unødvendig under graviditeten. – Men nok en gang gikk brystene igjennom en ekstrem forvandling. Etter 6 harde uker med amming var de nå blitt to tomme Rema-poser. Den klassiske beverhalen, sier hun humoristisk.

GODT FORNØYD: Blogger Ann Helen Moen har tre barn og en flott mammakropp. Foto: Privat
GODT FORNØYD: Blogger Ann Helen Moen har tre barn og en flott mammakropp. Foto: Privat Vis mer

Ønsker å ta brystløft 

I etterkant er Ann Helen godt fornøyd med den nye mammakroppen sin. – Jeg har aldri før vært så fornøyd med magen, låra og rumpa jeg har, som etter barna ble født. Men brystene er ikke et syn jeg vil dele med mange. Heldigvis finnes det bh-er, og de ser dermed noenlunde bra ut, sier hun. 

Ann Helen har full forståelse for at enkelte kvinner velger å ty til plastiske operasjoner etter at de har født. – Selv har jeg store planer om å få brystløft med implantat før jeg gifter meg om noen år. Det ville vært hyklersk om jeg skulle sett ned på andre for noe jeg selv gjør, sier hun.

– Det eneste jeg skulle ønske er at mødre som tar slike store operasjoner vet helt og holdent at det kun er for egen skyld at det blir gjort. Det skal være ditt valg, ingen annens, understreker hun.

– Alt i alt er jeg svært fornøyd med kroppen min etter graviditetene, tenk hva denne kroppen har prestert. Jeg bøyer meg i støvet for min kropp!

LES OGSÅ: Derfor valgte Jorunn å operere

Stort kroppsfokus blant mødre 

JORDMOR TOVE NORDAHL: - Kvinner er svært opptatt av kroppen sin. Foto: Privat
JORDMOR TOVE NORDAHL: - Kvinner er svært opptatt av kroppen sin. Foto: Privat Vis mer

Jordmor Tove Nordahl fra klinikken Kvinnedoktor og Jordmora bekrefter at dagens mødre har et veldig stort kroppsfokus, og sier at det ofte starter allerede under graviditeten.

– Kvinner er SVÆRT opptatt av kroppen i dag, i alle fall i enkelte miljøer, sier hun. – De er redde for å gå opp i vekt under graviditeten, de er redde for strekkmerker og stoler ofte ikke på at underlivet tåler en fødsel, sier hun.

– Opplever du at mange kvinner er misfornøyde med kroppen også etter fødsel?

– Ja, mange er lite fornøyde med vekt og slapp mage. Samtidig så ser jeg jo at de som har vært veldig opptatt av dette i svangerskapet ofte blir seg selv med en gang, svarer hun.

Nordahl legger til at det er en fordel å ha litt ekstra på kroppen til ammingen. – Amming forbrenner ca. 350 kcal ekstra, dvs. ca. 1 kg hver 20 dag. Går man for lite opp i svangerskapet så får man for lav BMI, dersom man lå i en nedre normalgrense før graviditeten, sier hun.

SE OGSÅ: Mammanetts galleri over magen etter fødselen  

Fikk mange strekkmerker 

Mammablogger Miiaa hos Mammanett er 23 år gammel og venter sitt andre barn i juni. Etter sitt første svangerskap er kroppen hennes preget av mange arr etter strekkmerker.

– Jeg merker også at jeg er bredere over hoftene enn hva jeg var før, til tross for å ha nådd vekten jeg hadde før første svangerskap. Om det er fordi jeg har mistet muskler og heller fått på mer fett vet jeg ærlig talt ikke, men så har det jo tross alt ligget en baby godt plassert i bekkenet også, sier hun med et smil.

BLANDEDE FØLELSER: Blogger "Miiaa" er både stolt og skamfull over sin egen kropp. Foto: The 4th Trimester Bodies Project
BLANDEDE FØLELSER: Blogger "Miiaa" er både stolt og skamfull over sin egen kropp. Foto: The 4th Trimester Bodies Project Vis mer

 

Endret syn på sin egen kropp 

Bloggeren Miiaa forteller at synet på sin egen og andres kropp er blitt endret etter at hun selv har gått gravid.

– Da jeg sprakk opp i strekkmerker knakk jeg sammen, og jeg har aldri følt meg så stygg før! Men så kom verdens flotteste lille jente til verden, og strekkmerkene har ikke lenger den betydningen de hadde da de kom. Jeg synes absolutt ikke det er pent, men den jobben kroppen min har gjort, med å bære fram og føde et barn, står det respekt av, sier hun.

– Det er en litt merkelig følelse, hvordan jeg kan skjemmes og være stolt av kroppen min på en og samme gang. Men jeg er fortsatt mer stolt av kroppen min nå enn jeg tidligere har vært noen gang, legger hun til.

Hun har forståelse for at enkelte mødre velger å ta plastiske operasjoner, men hun synes langt i fra alle er like nødvendige.

– Det mest horrible jeg hører om er de som opererer seg "down there" for å "stramme inn" eller endre utseendet. Er det en medisinsk grunn skal jeg ikke si noe, men bare fordi de ikke vil "se ut som en mamma?

MAMMA TIL FEM: - Det er befriende å være mer avslappet til utseendet, sier Maria. Foto: Privat
MAMMA TIL FEM: - Det er befriende å være mer avslappet til utseendet, sier Maria. Foto: Privat Vis mer

Fem barn og like slank

Fembarnsmamma Maria (30) fikk sitt første barn som 22 åring. Familiens nyeste tilskudd er tvillingguttene som nettopp har fylt ett år.  Hun forteller at hun har klart å komme tilbake til normalvekten sin i løpet av noen måned etter hver fødsel, uten å gjøre noe som helst.

– Men det er klart at magen ikke blir den samme etter fire graviditeter, sier hun. – Den bærer absolutt preg av å ha blitt strukket til det ytterste. Spesielt i tvillingsvangerskapet, så magehuden er jo god og slapp med strekkmerker i, legger hun til.

Foto: The 4th Trimester Bodies Project
Foto: The 4th Trimester Bodies Project Vis mer

Elsker mammakroppen sin 

Maria ser på de siste årene som en reise, hvor hun gradvis har lært seg å akseptere og leve med mammakroppen. – Etter første graviditet var jeg nokså lei meg over at kroppen ikke var akkurat som før. Men jeg har lært meg mer og mer å elske mammakroppen min, og jeg er faktisk veldig stolt over hva den har prestert, sier hun.

– Jeg er takknemlig for at det ikke betyr så mye for meg hvordan jeg ser ut nå, som før jeg fikk barn. Jeg er rett og slett blitt mer avslappet til utseende, og det synes jeg er befriende, sier hun med et smil.

Maria sier hun aldri ville foretatt plastiske operasjoner for å rette opp kroppen etter graviditeten, men at hun har forståelse for andre som ønsker å gjøre det.

– Det store fokuset samfunnet har på kropp og utseende og det kroppsidealet som fremmes er jo ikke akkurat medvirkende til å akseptere mammakroppen. Men jeg kunne oppriktig ønske at alle kvinner kunne akseptere og være glad i kroppen sin, også etter de endringer et svangerskap medfører, avslutter hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer