Slik foregår en hjemmefødsel

Dette må du vite før du kan føde hjemme. Men ikke alle kan ha hjemmefødsel, du må fylle visse kriterier.

HJEMMEFØDSEL: Forholdsvis få norske kvinner velger å føde barnet sitt hjemme. Foto: NTB Scanpix
HJEMMEFØDSEL: Forholdsvis få norske kvinner velger å føde barnet sitt hjemme. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vurderer du hjemmefødsel? Det er en rekke ting du bør ta stilling til før du tar den endelige avgjørelsen om å føde barnet ditt hjemme.

Kristina Jacobsen fra Hjemmefødsel.no har jobbet som hjemmejordmor siden 2008 og har vært med på hele 196 fødsler hjemme. 

ERFAREN HJEMMEJORDMOR: Kristina Jacobsen har vært med på 196 planlagte hjemmefødsler. Foto: Privat
ERFAREN HJEMMEJORDMOR: Kristina Jacobsen har vært med på 196 planlagte hjemmefødsler. Foto: Privat Vis mer

– Dersom du er usikker på om du kan ha hjemmefødsel, ta kontakt med en hjemmejordmor som kan gi deg den informasjonen du trenger, sier Kristina.

– Når gravide vurderer ulike fødesteder, bør de alltid tenke gjennom hva de tenker at de vil ha behov for når de skal føde. Videre vil man da kunne vurdere hvor sjansene for å få disse behovene hvor er størst; er det hjemme, på en fødestue/ABC klinikk eller på en stor fødeavdeling

– Ta gjerne en samtale med jordmødre på de ulike stedene, og undersøk hva de kan tilby. Velg det alternativet som best mulig vil dekke dine behov og gir deg størst trygghet – det blir sjelden feil!

Får refundert noe av kostnaden ved hjemmefødsel

Hjemmefødsel er ikke et offentlig tilbud her i Norge. Det innebærer at du selv må finne en privat hjemmejordmor som kan hjelpe deg.

Det betyr også at du bærer mesteparten av kostnaden selv, men du vil få en engangsstønad fra HELFO. Stønaden er per dags dato 2550 kroner og beløpet utbetales når du har sendt inn søknad etter fødselen.

Prisene kan variere fra jordmor til jordmor, men ifølge jordmor Kristina Jacobsen ligger det på rundt 7000 kroner for en hjemmefødsel inkludert hjemmebesøk før og etter fødsel. Svangerskapskontroller og en eventuell leie av fødebasseng kommer i tillegg.

– Hjemmejordmor er på vakt for deg fra uke 37 til uke 42, kommer på hjemmebesøk før fødsel, hjelper deg under fødselen og tar seg av alt det praktiske i forhold til papirer og så videre. Hun kommer også på barselbesøk i dagene etter fødsel og tar blodprøve/nyfødtscreening av barnet etter to døgn, sier Kristina. 

Ingen økning i antall hjemmefødsler

Professor Ellen Blix ved Høgskolen i Oslo og Akershus har i mange år samlet inn fakta om hjemmefødsler i Norge. Hun sier tallene viser at det ikke har vært noen spesiell endring i hvor mange som velger å føde hjemme.

I dag er det cirka 100 fødsler per år som planlagt starter hjemme.

– Da Märtha Louise hadde hjemmefødsel for noen år siden var det mye snakk om at flere kom til å gjøre det, men det skjedde ikke, sier hun.

– Det kan hende flere kvinner hadde gjort det dersom det hadde vært et offentlig tilbud. I Danmark og Island, hvor det er et tilbud eller en god ordning for hjemmefødsler, er det cirka 2-3 prosent av de fødende som velger å føde hjemme, sier hun.

SAMLET DATA OM NORSKE HJEMMEFØDSLER: Professor Ellen Blix ved Høgskolen i Oslo og Akershus  Foto: Sonja Balci / HiOA
SAMLET DATA OM NORSKE HJEMMEFØDSLER: Professor Ellen Blix ved Høgskolen i Oslo og Akershus Foto: Sonja Balci / HiOA Vis mer

Hjemmefødsel stort sett et storbyfenomen

Blix forteller at hjemmefødsel i all hovedsak er et storbyfenomen.

– De fleste som føder hjemme bor i nærheten av større byer, det er mer sjeldent på landet. Den viktigste årsaken til dette er nok at det er her vi finner jordmødre som bistår ved hjemmefødsler, sier hun.  

En annen årsak til dette kan være at kvinnene vil ha kort vei til sykehus dersom det skulle oppstå problemer, men ifølge Blix er det sjelden at overflyttinger skyldes alvorlige komplikasjoner.

– En tredjedel av alle førstegangsfødende som har hjemmefødsel blir overflyttet til sykehus. Som regel skyldes det at fødselen går for langsomt, noe som ikke er farlig i seg selv, men man gjør det for å overvåke ungen.

– Noen ganger kan det også skyldes at jordmor er for trøtt, da hun ikke har noen til å avløse seg, sier hun.

Sjelden dramatikk

– De aller fleste overflyttinger er helt udramatiske og de fødende blir tatt godt imot på sykehuset. Tallene viser at cirka tre prosent av hjemmefødende vil trenge hasteoverflytting til sykehus, men av disse var det bare 25 prosent som trengte noen form for behandling. 

– Det indikerer at de blir flyttet i veldig god tid, sier hun og presiserer at det kan oppstå situasjoner hvor mor eller barn trenger medisinsk behandling raskt. 

LES OGSÅ: Bildene som viser hvordan en fødsel egentlig er

Dette skal jordmor passe på før en hjemmefødsel

Jordmor eller lege bør avklare at:

  • du er en frisk første- eller flergangsfødende.
  • du har hatt et normalt svangerskap.
  • du bærer ett foster – og fosteret ligger i hodeleie.
  • det ikke er påvist sykdommer som kan medføre komplikasjoner eller risiko for deg eller barnet.
  • du som er flergangsfødende tidligere har hatt normale svangerskap og fødsler.

Du bør avklare med jordmoren, som skal bistå under hjemmefødsel, at han eller hun kjenner til vurderingene i retningslinjene. Kilde: Helsenorge.no

Hvem kan ha hjemmefødsel?

Som hjemmejordmor forholder Kristina seg til retningslinjene for hjemmefødsel som er utarbeidet av Helsedirektoratet.

Her står det blant annet at kvinner som skal ha hjemmefødsel må være friske og ha normale svangerskap. Det skal være bare ett barn i magen og det skal ligge med hodet ned når fødselen starter. Fødselen skal starte spontant mellom uke 37 og 42.

Har kvinnen barn fra før, må tidligere fødsler ha vært normale. Det vil si at det for eksempel ikke må ha vært noen unormale blødninger eller keisersnitt. 

Ønsker å føde i kjente omgivelser

Jordmor Kristina Jacobsen forteller at cirka femti prosent av de hjemmefødslene hun har er vannfødsler. Mange ønsker også akupunktur.

– Når de får ro og tid og ikke blir forstyrret i fødselsarbeidet føder de lettere. Ved hjemmefødsel opplever de å ha mer kontroll i en ellers veldig sårbar situasjon. Fødekvinnen og jordmoren kjenner hverandre, og fødekvinnen får den tiden hun trenger til å føde på sin måte.

– For mange er det også en stor fordel å slippe reisen inn til fødeavdelingen, kanskje fordi hun har født raskt tidligere. Mange ønsker også at fødselen skal være mer intim, rolig og en opplevelse de ønsker å ha/dele kun med den nære familien, sier hun.  

HJEMMEFØDSEL GIR EN EGEN RO: Annhja Nielsen har jobbet som hjemmejordmor i seks år.  Foto: Privat
HJEMMEFØDSEL GIR EN EGEN RO: Annhja Nielsen har jobbet som hjemmejordmor i seks år. Foto: Privat Vis mer

Hjemmefødsel gir en egen ro

Annhja Nielsen har jobbet som hjemmejordmor i seks år og har tatt imot cirka førti barn hjemme. Hun er enig i at trygge omgivelser og en kjent jordmor ofte er årsaken til at kvinner velger hjemmefødsel.

– De sier at følelsen av ro og uforstyrrethet er viktig; Det å få noen hjem til seg, i stedet for å måtte reise ut, å sove i egen seng, spise egen mat, gå på egen do, styre sin egen døgnrytme. Ha jordmor helt for seg selv, og å kunne ringe døgnet rundt om nødvendig

– Jeg personlig mener akkurat det samme, fra jordmors synspunkt. Å kjenne kvinnen og partner, og kanskje også søsken og besteforeldre fra før, gir en helt annen kontakt, som igjen gir en helt annen ro over situasjonen, sier hun.

LES OGSÅ: Er du redd for å revne under fødselen?

VANNFØDSEL: Mange kvinner som føder hjemme velger å føde i vann. Foto: NTB Scanpix
VANNFØDSEL: Mange kvinner som føder hjemme velger å føde i vann. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan være stressende å bli overflyttet til sykehus

Hjemmefødsel betyr at man må gjøre forberedelser selv, i motsetning til på et sykehus hvor alt ligger klart når man kommer.

– På sykehus får man jo mat servert og rene håndklær og sengetøy ligger alltid klart i skapet. Dette må man sørge for selv hjemme, sier Annhja. 

– Ellers kan det være stressende for kvinnen å måtte bli overflyttet til sykehuset, dersom det skulle skje noe underveis. Det hender at ikke alt går etter planen. Det kan være at fødselen går for seint og mor blir sliten. Kan hende mor trenger smertelindring utover vann og akupunktur, noen ganger kan det hende fostervannet er misfarget eller at mor begynner å blø mer enn normalt.

– Jeg har måttet overflytte en håndfull ganger, men kun en gang var det veldig alvorlig. Det gikk heldigvis bra, og vi fikk god hjelp på sykehuset, sier hun.

LES OGSÅ: Fotografen skulle bare ta bilde av fødselen, så skjedde dette!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer